Nová letištní hala.

Nová letištní hala. | foto: MF DNES

Ruzyně se rozrostla o obří halu

  • 49
Mezinárodnímu letišti v Ruzyni se již brzy uleví a ubude front u přepážek. Letiště totiž dokončilo novou odbavovací halu, kde se nyní už uklízí a testují se provozy.

"Veřejnosti začnou nové odbavovací prostory sloužit 17. ledna," řekl ve čtvrtek při prohlídce terminálu projektový manažer stavby Roman Hindrich ze Skansky.

Nová hala včetně dalších navazujících staveb stála téměř deset miliard korun.

Vlastní hala, která je největší a poslední stavbou celého projektu rozšíření letiště, stála 3,17 miliardy korun. Je velká jako pět fotbalových hřišť a má speciální střechu, kterou nese ocelová konstrukce široká 56 metrů.

Při její stavbě museli stavbaři předvést balet jeřábů, které se pohybovaly tak, aby nerušily signál mezi letovými dispečery a radarem. V odletové hale zdobí dlažbu čtyři zeměkoule vybrušované vodním paprskem.

Hala zvýší kapacitu letiště na minimálně deset milionů lidí ročně, ale doplňováním dalších odbavovacích přepážek ji bude časem možné rozšířit na 15 milionů cestujících.

Současný terminál má teoretickou kapacitu 6,5 milionu, již letos Ruzyně odbaví necelých 11 milionů pasažérů.

V nové hale bude letiště odbavovat cestující k odletům i po příletu ze zemí schengenského prostoru, který tvoří 13 z 15 bývalých členských států EU (bez Británie a Irska), plus Norsko a Island. Mimoevropské a vnitrostátní lety zůstanou v současném terminálu.

Stavba hlavní haly začala demolicí původních budov Carga ČSA v prosinci 2003.

,