Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Daniel Beran, MAFRA

Růst nájmů: ministerstvo potvrdilo skok, první radnice zdražují

  • 27
V menších městech mohou v příštím roce vzrůst nájmy o více než 50 procent, potvrdilo dnes oficiálně ministerstvo pro místní rozvoj informace MF DNES z minulého týdne. Naopak ve vybraných krajských městech bude růst tentokrát mírný, protože se rozloží do následujících tří let.

"Bohužel jsme pouze v roli toho, kdo provádí výpočty na základě zákona schváleného před třemi lety. Kdyby se s deregulací začalo dříve, nemuselo k takto skokovým nárůstům docházet v době hospodářské krize," komentoval zdražování náměstek ministra Miroslav Kalous.

V bytech s regulovaným nájmem bydlí tři čtvrtě milionu obyvatel. Zhruba čtyřicet procent z nich však žije ve městech, která budou výrazného růstu nájmů v příštím roce zcela jistě ušetřena. Deregulace tam poběží až do roku 2012, jednoroční nárůst se tak rozloží do tří let.  - čtěte o zpomalení zdražení nájmů

Toto opatření se týká obyvatel Prahy, krajských měst s výjimkou Ústí nad Labem a Ostravy a všech měst ve Středočeském kraji, v nichž žije přes 10 000 obyvatel.

Vypočítejte si, o kolik se vám zvýší nájem

Růst nájmů v městských bytech by v těchto obcích neměl v příštím roce přesáhnout dvacet procent. Naopak v menších městech může být i šedesátiprocentní. "Osobně se k maximálnímu možnému růstu rozhodně nepřikláním," uvedl starosta Uherského Hradiště Libor Karásek. V jeho městě by mohla stávající činže 37 korun za metr vzrůst až o dvacetikorunu.

Opačný názor měli zastupitelé Prahy 10, kteří už jako jedni z prvních v zemi mají jasno, o kolik od ledna nájmy zvýší. Na poslední schůzi se dohodli, že využijí maximální povolené zdražení. Podle výpočtů ministerstva by se tak stávající nájem 73 korun na metr mohl zvýšit na 88 korun.

Tato částka však nemusí být konečná - v roce 2012 by činže v Praze 10 mohla činit až 127 korun za metr. Jasno mají i v Kladně. Podle starosty Dana Jiránka městu stačí současný příjem 51 korun z metru a nájemné už v příštím roce zvyšovat nepotřebuje.

Ilustrační obrázek