Růst maloobchodu po 28 měsících končí

  • 2
Češi loni nenechali vánoční nákupy na poslední chvíli. Na Ježíška se předzásobili už v říjnu a listopadu. To, spolu s menším počtem pracovních dní v prosinci, ukončilo 28 měsíců trvající šňůru, během níž český maloobchod vykazoval růst. Loňský prosinec tak přinesl pokles o 0,4 procenta.

"Prosincové nákupy byly ovlivněny nižším počtem pracovních dní, rozložením vánočních nákupů do předchozích měsíců - indexy tržeb v říjnu a listopadu patřily k nejvyšším v dlouhodobé řadě - a nižším počtem návštěvníků z ciziny. S výjimkou textilu, obuvi, farmaceutického, kosmetického a drogistického zboží klesly tržby ve všech sortimentních typech specializovaných prodejen," uvádí ve svém komentáři Český statistický úřad (ČSÚ).

Za celý rok 2001 se tržby maloobchodu včetně prodeje a oprav motorových vozidel a prodeje pohonných hmot zvýšily meziročně o 4,3 procenta. ČSÚ přičítá značnou část tohoto vývoje dynamice prodejů aut a pohonných hmot, které se významně podílely i na říjnovém nejvyšším meziročním růstu o 8,2 procenta.

Tržby v pohostinství a ubytování se loni zvýšily o 1,2 procenta, vývoj v jednotlivých čtvrtletích se ale dost lišil. "Stejně jako v jiných zemích se po teroristickém útoku na USA omezil cestovní ruch, na což doplatily především velké hotely. Od září do konce roku klesly tržby za ubytování proti stejnému období roku 2000 o 10,3 procenta," upozorňuje ČSÚ.

Tržby v dopravě se meziročně zvýšily o 4,1 procenta, tempo růstu postupně klesalo a v posledním loňském čtvrtletí už klesly o 0,9  procenta. To podle Ivo Nejdla z Raiffeisenbank vypovídá o značném ochlazování české ekonomiky.

"Tržby v dopravě, které dobře kopírují vývoj ekonomické aktivity, v prosinci poklesly v meziročním srovnání o 4,8 procenta. Navzdory jednorázovým vlivům, jakým bylo  výrazně chladnější a na sněhové srážky bohaté počasí, tržby podniků vykazují v meziročním srovnání stagnaci či pokles," říká Nejdl.

I z těchto ukazatelů vyvozuje Pavel Sobíšek z HVB Bank slabší výkon celé ekonomiky v závěru roku 2001. "Meziroční růst HDP ve 4. kvartále pravděpodobně nepřekročil 2,5 procenta. Slabé maloobchodní tržby lze očekávat i za leden vzhledem k vysoké základně loňského roku a propadu v prodejích nových aut," míní.