Kvasné tanky pro minipivovar v ruském městě Narjan-Mar

Kvasné tanky pro minipivovar v ruském městě Narjan-Mar | foto: Destila

Rusové budou vyrábět český ležák až za polárním kruhem

  • 14
Kde se pivo vaří, tam se dobře daří. Oblíbené dvojverší si už brzy budou moci u půllitru zlatého moku prozpěvovat obyvatelé ruského města Narjan-Mar, které leží za severním polárním kruhem. Pochutnávat si při tom budou na pivu vyrobeném z českých surovin a podle českých receptur.

Bude se tam vařit ležák plzeňského typu, Rusové totiž slabší pivo než dvanáctku neuznávají, říká Karel Dvořák z brněnské firmy Destila. Rusko podle něj zažívá v posledních letech „minipivovarnický boom“.

„Podobných zařízení jsme vyrobili už na tři desítky, z toho zhruba 20 jich skončilo v Rusku. Jen loni jsme jich tam odeslali pět. Až za polární kruh se ale český minipivovar dostane podle našich informací vůbec poprvé,“ řekl Dvořák.

Cena piva je podle něj v Rusku poměrně vysoká, především luxusní restaurace si navíc přejí vyrábět vlastní, takzvané „živé“, tedy nepasterizované a nefiltrované pivo. Šestimilionová investice do minipivovaru, který navíc majiteli přináší soběstačnost a nezávislost na dodavatelích, se tak podle Dvořáka vrátí do dvou let.

„Minipivovar si v Narjan-Maru objednal právník jedné naftařské společnosti, který jako vedlejší podnikatelskou činnost provozuje klub. Pivo v PET lahvích do něj vozí letadlem až z Archangelsku, který je vzdálený zhruba 1000 kilometrů, takže je to hodně náročná záležitost,“ řekl Dvořák.

Minipivovar by se měl stát součástí nového zábavního centra s diskotékou a bowlingem.

Budova v ruském městě Narjan-Mar, kde se bude vařit český ležák v minipivovaru

Zařízení, skládající se především z varny a několika kvasných tanků, zabere kolem 100 metrů čtverečních a dokáže za rok vyrobit 1000 hektolitrů piva. Seskládané na převoz zabere dva železniční kontejnery plus jeden další s nejnutnějšími surovinami.

Z Brna vyrazí v úterý a po třech týdnech dorazí do Archangelsku. Tam bude čekat zhruba měsíc na volnou loď a poté další dva týdny popluje do Narjan-Maru, kam jiná cesta než vzduchem a po vodě nevede.

Narjan-Mar je přístav ležící na severním pobřeží evropské části Ruska a administrativním centrem Něneckého autonomního okruhu. Město leží na pravém břehu řeky Pečory.

Ani s pomocí minipivovaru ale není výroba pravého ležáků vůbec jednoduchá, na dodržení receptur proto bude několik týdnů dohlížet tuzemský sládek. Ale ani poté, co se tamní obsluha naučí pivo vařit, nebude moci usnout na vavřínech. Čeští sládci se budou do Narjan-Maru v pravidelných intervalech vracet na kontrolní degustace, aby kvalita pěnivého moku nesklouzla dolů.