Děripaskův holding Bazel ovládá asi 60 procent pojišťovny. Ilustrační foto.

Děripaskův holding Bazel ovládá asi 60 procent pojišťovny. Ilustrační foto. | foto: Reuters

Ruský magnát Děripaska jedná o prodeji pojišťovny Ingosstrach s Generali

  • 0
Nejbohatší Rus Oleg Děripaska údajně jedná s italskou pojišťovnou Generali o prodeji podílu v jedné z největších ruských pojišťoven Ingosstrach. Píše o tom ruský ekonomický list Vedomosti. V pojišťovně má podíl skupina PPF Investments, která spravuje peníze nejbohatšího Čecha Petra Kellnera.

"Nepotvrzujeme tyto informace, ani je nekomentujeme," řekl agentuře ČTK zdroj blízký finanční skupině PPF Investments (PPFI), která vlastní 38,46 procenta Ingosstrachu. Komentáře se zdržel i Děripaskův holding Bazel a Ingosstrach.

Děripaska se s českými investory pře o podíl v pojišťovně. Kellnerova finanční skupina PPF má s Generali společný pojišťovací podnik pro podnikání v pojišťovnictví ve střední a východní Evropě, Generali PPF Holding.

Ve hře je i zvýšení podílu PPFI

Podle deníku, který se odvolává na nejmenované zdroje z Generali a z PPF, se Děripaska před několika týdny v Itálii setkal s vedením italské pojišťovací skupiny. Na schůzce se prý posuzovaly různé varianty, které by Generali umožnily kontrolovat ruskou pojišťovnu, jako poskytnutí úvěru za 12 procent akcií Ingosstrachu, anebo zvýšení podílu PPFI za peníze Generali na 50 procent ruské pojišťovny.

Není však jasné, nakolik byl Ingosstrach oceněn, ani kdo z podílníků by pojišťovnu kontroloval. První setkání prý skončilo bez dohody, ale jednání mají pokračovat. Ruské úřady zatím žádnou žádost o schválení prodeje části Ingosstrachu nedostaly.

Děripaskův holding Bazel, který ovládá přibližně 60 procent Ingosstrachu, donedávna blokoval přístup menšinových akcionářů z PPFI do vedení podniku a snažil se je ze společnosti vytěsnit.

Až minulý měsíc se PPFI podařilo dosáhnout zvolení tří svých zástupců do devítičlenné dozorčí rady pojišťovny. Vzápětí však Bazel prosadil změnu pravidel pro členy dozorčí rady, která zavádějí nová omezení.