Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Některé české firmy může konflikt bolet, ekonomiku ovlivní minimálně, říká ekonom

Rusko-ukrajinský konflikt může některé české exportéry zabolet, na českou ekonomiku však výrazný vliv mít nebude. „Určitě je pro celou Evropu důležité, že zhruba z 44 až 45 procent dovozů zemního plynu a zhruba čtvrtina evropské ropy pochází z Ruska,“ připomíná hlavní ekonom Patria Finance Jan Bureš.

ekonom Jan Bureš | foto: ČSOB

Jaký bezprostřední dopad na české firmy má eskalace konfliktu na Ukrajině?
Z pohledu českého exportu a firem, které působí v regionu, se nejedná o nějakou zásadní oblast, která by ovlivňovala celou ekonomiku a celý český průmysl. Jde spíše o vybrané firmy a některá vybraná odvětví. Celkově jde na Ukrajinu zhruba půl procenta českého vývozu. Není to žádná velká částka.

A co české firmy, které exportují do Ruska?
I když Rusko bývalo relativně významným obchodním partnerem, tak z pohledu vývozů - vzhledem k sankcím, které jsou od obsazení Krymu vůči Rusku v platnosti - jde význam Ruska jako exportní lokality dolů. V tuto chvíli jde o partnera, který zabírá dvě procenta českého vývozu. Z hlediska struktury vývozu jde o firmy v oblasti strojírenství, částečně z oblasti automotive a na ruských trzích končí také řada výrobků z oblasti výroby PC a elektroniky.

Na druhou stranu pořád i v rámci těchto sektorů to většinou nejsou klíčové lokality. Mohou být důležité pro některé firmy, ale konkrétně pro výrobu, která probíhá na našem území, to není nic kritického.

Jak to vypadá naopak s ruským dovozem?
Určitě je pro celou Evropu důležité, že zhruba z 44 až 45 procent dovozů zemního plynu a zhruba čtvrtina evropské ropy pochází z Ruska. Takže celá Evropská unie, pro kterou je Rusko důležitým energetickým partnerem, v energetickém mixu hraje velkou roli. Závislost je však oboustranná. Ruská ekonomika do značné míry „jede“ právě na vývozech energií, jako je ropa a zemní plyn, a z pohledu Ruska zase 50 procent veškeré jejich produkce ropy míří do Evropy. Pro Rusko je tedy dost těžko představitelné, že by jeho ekonomika fungovala bez evropské poptávky.

Samozřejmě, že by se dala nahradit jinou poptávkou, ale ne úplně ve chvíli, kdy padesát procent ruské ropy míří do Evropy. A zemního plynu dokonce 72 procent, takže bez tohoto trhu je Rusko ve velice komplikované situaci.

Z pohledu Česka je závislost v případě zemního plynu možná ještě extrémnější, prakticky veškerý zemní plyn pochází z Ruska. I když v této zemi třeba není nakupovaný, tak jeho původ v případě Česka je opravdu z naprosté většiny ruský. V případě ropy je závislost o poznání menší, okolo třiceti procent ropy na českém trhu pochází z Ruska.

Co může očekávat běžný český zákazník nebo domácnost?
To je v tuto chvíli těžké odhadovat. Klíčové bude, do jaké míry bude konflikt, který v tuto chvíli startuje, výrazný, a do jaké míry do něj bude vstupovat energetika jako taková. I v pesimistických scénářích, které dokážeme narýsovat a ve kterých prakticky zamrzne veškerý obchod mezi Evropskou unií a Ruskem, by to nemělo mít na český HDP o moc vyšší dopad než 0,7 procenta až procento. A to skutečně jen v těch nejextrémnějších případech, kdy by se neobchodovalo prakticky vůbec. Takže zahraniční obchod tak klíčový není, klíčová je skutečně energetika a inflační kanál. 

Ve chvíli, kdy by se výrazně zhoršila dostupnost energetických surovin na evropském trhu, tak by s vysokou pravděpodobností šla inflace napříč Evropou výrazně nahoru. Makroekonomové to nazývají stagflačním šokem, na jedné straně roste inflace a současně je tlačen dolů hospodářský výkon. Dostali bychom se do nepříjemné situace, většina evropských domácností by v důsledku takového šoku reálně zchudla, měla by méně prostředků na jiné výdaje.

Současně by i řada podniků napříč Evropou měla problém přenášet vyšší energetické náklady na spotřebitele, protože ty by jednoduše neměly takovou možnost vykrýt inflaci na trhu z vlastní kapsy a udržet tak nákupy v takové výši, jak je provozují nyní. Odstavení dodávek energií je bezesporu daleko větší hrozba pro evropskou ekonomiku.

Daleko větší komplikace by to ovšem byla pro Rusko, bez dodávek na světové trhy by mu hrozil kolaps domácí ekonomiky. Těžko si představit, že to je něco, co by Rusko úplně chtělo. Černý scénář dlouhého výpadku v subdodávkách energií je. Protože to není ve finále v zájmu ani ruské strany, nemusí být podle mě úplně nepravděpodobnější.

Objevují se první sankce proti Rusku. Bude to bolet někoho jiného kromě Ruska?
Konkrétní podobu sankcí jsem neviděl. Těžko hodnotit, pokud to není ještě schválené. Na mě to dělá ten dojem, že tento typ sankcí oproti tomu, co už bylo a fungovalo, nebude nic až tak nového, ale ďábel je ukrytý v detailech. Tam samozřejmě můžou být konkrétní firmy, které budou postiženy, to se stát může. Ale pak pořád platí to, že to Rusko je pro nás jako pro celou českou ekonomiku malým obchodním partnerem. Z pohledu celé ekonomiky je to zanedbatelné.

Vyostřený konflikt by mohl vyvolat migrační vlnu. Jaký by to mělo dopad na českou ekonomiku?
V tuto chvíli je předčasné o tom spekulovat. Neviděl jsem, že by tato tvrzení byla opřená o seriózní analýzy, jakého procenta obyvatel na Ukrajině by se eventuální migrační vlna týkala. Je třeba si uvědomit, že už v tuto chvíli značná část ukrajinské populace žije v zahraničí, a to nejen v Evropě, ale i ve Spojených státech, Kanadě a v řadě dalších zemí. Záleželo by také na tom, z jaké oblasti by přicházeli. V případě Česka by byly relevantnější oblasti ze západu Ukrajiny.

V obecné rovině příliv jakékoliv nové pracovní síly je pro jakoukoliv ekonomiku, pokud se to řekne až možná cynicky, pozitivní zpráva. To je ale opravdu hodně zjednodušený pohled na věc.

Šéf Úřadu práce: Umělá inteligence vše mění. Za mě už AI píše dopisy ministrům

  • Nejčtenější

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

Kdo je Tomáš Otruba. Klíčový muž v PPF a nový partner Renáty Kellnerové

16. dubna 2024  15:15

Největší česká finanční skupina PPF prochází personální i byznysovou proměnou. Jedním z hlavních...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Maloobchody na českém venkově ovládnou Maďaři. Kupují další řetězec

17. dubna 2024  14:08

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) povolil maďarské skupině Oriens nákup maloobchodního...

MerkurXtip dává bonus 200 korun. Sázejte na své oblíbené sporty

24. dubna 2024

Advertorial Sportovní sázení má dlouhou historii a je stále populárnější. Sázková kancelář MerkurXtip přitom...

Přísné a drahé. Na přílišnou regulaci už upozorňují i špičky české železnice

24. dubna 2024

Premium Nářky nad složitostí železnice, kterou prodražují přísné normy, nejsou v tuzemsku novinkou. Ozývají...

Žádný personál ani jiný zákazník. V Česku roste síť bezobslužných obchodů

24. dubna 2024

Minute Shop je nový koncept automatizovaných prodejen s nonstop provozem, kam zákazník vstoupí...

Nová vábnička pro miliardáře: ponorná superjachta jako pevnost plná luxusu

23. dubna 2024  20:16

Rakouská firma vyvíjí hračku pro super bohaté zájemce o cestování, bezpečnost a luxus. Je to 165...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...