(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: ŘSD

Stavbaři u tří nových silnic srazili cenu až o 45 procent, chlubí se ŘSD

  • 27
Ředitelství silnic a dálnic získalo nabídky stavebních firem na čtyři nové úseky silnic první třídy. Uvedl to pro iDNES.cz mluvčí dopravní správy Jan Studecký. U všech soutěžených staveb se podle něj podařilo výrazně snížit nabídkové ceny díky silnému konkurenčnímu boji mezi stavebními firmami.

Největší úsporu, 45 procent z předpokládané hodnoty zakázky za 595 milionů korun, nabízí firma COLAS CZ u stavby I/21 Trstěnice–Drmoul na frekventované trase mezi rozvadovskou dálnicí D5 a Chebem.

U nedalekého úseku I/21 Nová Hospoda – Kočov je nejlevnější nabídka nižší o 37 procent. U obchvatu obce Kravaře u České Lípy činí úspora 35 procent. U poslední ze čtyř soutěžených staveb, přestavby křižovatky Třebušice na silnici 1/13 u Mostu, je nejvýhodnější nabídka o 33 procent nižší oproti předpokládané hodnotě zakázky.

Hodnotící komise nyní rozhodnou o výběru stavebních firem, v každém případě ze tří finalistů, kde bude cena hlavním, ale ne jediným kritériem. V případě, že se nikdo z neúspěšných uchazečů neodvolá, zahájí ŘSD výstavbu všech čtyř staveb ještě během letošního roku.