Česko je stále „miláčkem“ finančních trhů, řekl prorektor VŠFS v Rozstřelu

  • 26
Propad české ekonomiky ve druhém letošním čtvrtletí bude kolem deseti procent, odhaduje prorektor Vysoké školy finanční a správní (VŠFS) Petr Budinský. Zásadní však podle něj bude to, co se stane ve druhé polovině roku. „Schodek 500 miliard korun kvůli krizi je podle mě víc, než bylo nutné,“ řekl Budinský ve středečním Rozstřelu.

Tento týden budou zveřejněny první odhady výše hrubého domácího produktu ve druhém letošním čtvrtletí. Data z kvartálu poznamenaného vládními restrikcemi zřejmě ukážou, jak moc koronavirus ekonomiku zasáhl. „Je to těžké odhadovat dopředu, interval je velmi široký. Já bych se přikláněl k číslu kolem deseti procent,“ uvedl Budinský.

Česká ekonomika však podle něj situaci zvládne. „Schodek státního rozpočtu 500 miliard je sice podle mě víc, než bylo nutné, nicméně Česko je stále miláčkem finančních trhů. Půjčit si tuto sumu nebude problém,“ míní. Česko  má čtvrtý nejlepší úvěrový rating, ve srovnání například s Itálii je na tom podle Budinského mnohem lépe a může si na finančních trzích půjčovat peníze za výhodných podmínek.

Komplikace mohou podle něj nastat až v případě, že by český hrubý domácí produkt klesal i v příštím roce. „U státního dluhu nám však překročení hranice 60 procent HDP zatím nehrozí, to je ještě daleko,“ řekl Budinský. Státní dluh pod touto hranicí je jednou z podmínek pro přijetí eura. Prorektor VŠFS je podle svých slov dlouhodobým příznivcem zavedení společné evropské měny.

HDP klesne o 7,5 procent, pokud Česko nestihne druhá vlna, míní banky

Z krize se lze proinvestovat

Česká ekonomika se letos propadne do recese. Odhady expertů o kolik bude letošní HDP nižší než loňský se však značně rozcházejí. Česká bankovní asociace zveřejnila minulý týden prognózu, podle které ekonomika klesne v průměru o 7,5 procenta. Česká národní banka očekává propad o osm procent a z mezinárodních institucí například OECD letos předpovídá pro českou ekonomiku pokles o 9,6 procenta. Oproti tomu ministerstvo financí kalkuluje s propadem o 5,6 procenta.

Model „proinvestování“ se z krize za cenu skokového nárůstu státního dluhu, který zvolila česká vláda, podle Budinského funguje. Upozornil však na rostoucí inflaci v Česku. „Dlouhodobě je jedna z nejvyšších v rámci zemí EU, jsme nad třemi procenty. Česká národní banka dlouhodobě říká, že bude klesat k inflačnímu cíli dvě procenta a ono se to úplně neděje,“ uvedl.

Petr Budinský

Vystudoval Matematicko-fyzikální fakultu Univerzity Karlovy, v roce 1991 absolvoval kurz Světové banky zaměřený na oblast finančních trhů. Od roku 1993 působil na pražské burze jako poradce, v letech 1997-2000 byl členem Burzovní komory. 

Byl také členem představenstva Komerční banky, kde měl na starost finanční řízení instituce a investiční bankovnictví. Od roku 2001 působí na Vysoké škole finanční a správní, kde postupně vykonával funkci náměstka generální ředitelky a prorektora pro obchod a vnější vztahy, v současnosti je ve funkci prorektora pro vzdělávací činnost.