(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Tomáš Krist, MAFRA

Krotitelé rozpočtu spustili web. Úřad radí politikům, jak zemi nepředlužit

  • 12
Nový úřad na hlídání rozpočtu spustil internetové stránky. Úkolem ekonomů, kteří s ním spolupracují, je sledovat, jak vláda utrácí a zadlužuje celou zemi a upozorňovat politiky, co by mohli dělat lépe.

Národní rozpočtová rada je nezávislý orgán s rozpočtem 20 milionů korun ročně. Dohlíží, jestli se vláda nechystá peníze utratit za věci, které nenesou české ekonomice či společnosti užitek. Zároveň doporučuje, co dělat, aby se země nepředlužila a nebyl překročen zákonem nastavený dluhový limit 55 procent dluhu k HDP.

Základní informace o státním rozpočtu se čtenář dozví pod záložkou Vydáváme - Rozpočty pod drobnohledem. Je zde k dispozici stručný slovníček s vysvětlením, co je například saldo rozpočtu, dluhová brzda nebo obsluha dluhu a několik prokliků na statistiky Českého statistického úřadu a ministerstva financí.

Zatím Rada vydala dvě stanoviska a jedno sdělení. V jednom z nich doporučila vládě, aby nevyčerpala úplně celý balík plánovaných výdajů na příští rok, které mají být 1,5 bilionu korun. Doporučuje se, aby si vláda příští rok alespoň 50 miliard nechala jako rezervu a neutratila je.

Hlavním úkolem Rady je jednou ročně vytvořit zprávu o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí a dělat tak oponenturu politikům, kteří rozpočet vytvářejí a schvalují.

Národní rozpočtová rada začala úřadovat 25. ledna 2018 a má tři členy: předsedkyni Evu Zamrazilovou a ekonomy Richarda Hindlse a Jana Pavla. Mají k ruce Výbor pro rozpočtové prognózy, což je seskupení desíti renomovaných ekonomů, kteří mají nezávisle hodnotit ekonomické předpovědi, které vznikají na ministerstvu financí. Zatímco radní jsou placení ze státního rozpočtu, ekonomové z výboru dělají práci zdarma.