Pivovar zdražuje pro své odběratele půllitr desítky Gambrinus o čtyřicet haléřů a dvanáctistupňový Pilsner Urquell o korunu. Zatímco obchodníci ještě vyčkávají, hostinští už mají jasno. "Předpokládám, že za půllitr točeného prazdroje a gambrinusu zaplatí od příštího týdne hosté o padesátník až korunu více," kalkuluje Jana Mrázková, provozovatelka plzeňské restaurace U Edy.
Zároveň už někteří majitelé restaurací neskrývají nad postupem Plzeňského Prazdroje rozčarování. "Pivovar zdražuje v době, kdy se výrazně snížila koupěschopnost obyvatel, a žene tak spotřebitele k tomu, aby kupovali lacinější pivo, mnohdy méně kvalitní," domnívá se majitel jedné z největších plzeňských restaurací, který nechtěl být pro případné problémy s výrobcem jmenován.
Ostatní domácí pivovary budou zatím vyčkávat. "V současné době nemáme důvod ceny zvyšovat a se zdražováním nepočítáme ani do konce roku," uvádí Robert Chrt, obchodní šéf Budějovického Budvaru. Podobně budou postupovat nejen další větší producenti piva, například Pražské pivovary, ale také malé pivovary, které už zvedly ceny před prázdninami. Vyčkávací taktiku volí zbytek pivního trhu především proto, že Prazdroj po svém předchozím, prosincovém zdražení měl několik měsíců problémy s odbytem.
Pivovary možná letos ještě zdraží
Bývá pravidlem domácího pivního trhu, že pokud zdraží největší tuzemský pivovar, Plzeňský Prazdroj, zvedají ceny také ostatní. To nyní výrobci nepřímo potvrzují. "V současné době sice nemáme žádné konkrétní plány ohledně zvýšení cen, ale protože zastáváme názor, že současné ceny jsou neekonomicky nízké, budeme ještě celou situaci pečlivé analyzovat," říká například mluvčí Pražských pivovarů Diana Dobálová.
Předseda představenstva Měšťanského pivovaru v Poličce Karel Witz uvedl: "Máme informace, že ke konci roku se chystají některé dominantní pivovary odrazit od stávajících běžných cen a zdražit v řádu několika korun." Na rozdíl od Prazdroje si totiž většina ostatních domácích producentů piva nemůže dovolit přijít o svou část trhu, a proto bude zřejmě ještě minimálně půl roku vyčkávat. Opakuje se tak situace z loňského prosince: tehdy Prazdroj zdražil, odbyt se mu propadl a na původní hodnoty se prodej dostal až letos během května.
Právě v té době přistoupila k prvnímu letošnímu zdražení i většina ostatních pivovarů.
Domácí výrobci piva často používají jako argument pro zdražování výši cen v Evropské unii a nutnost se k ní přiblížit. Hostinští upozorňují na některé rozdíly. "Je však třeba si uvědomit, že například v sousedním Německu mají majitelé restaurací na pivu marži kolem čtyř set procent. U nás je však marže nižší než sto procent a to způsobuje mnohým hostinským ekonomické problémy," míní majitel restaurace jedné z největších plzeňských restaurací, který nechtěl být v souvislosti se zdražováním jmenován.
Někteří tradiční odběratelé Plzeňského Prazdroje ještě včera netušili, že tento pivovar zdražuje.
"Vůbec se neobtěžovali nám to zavolat. Až když jsme se to dozvěděli od ostatních a zavolali tam, tak nám to potvrdili," řekla Ludmila Maršálková, vedoucí restaurace U Stopků na České ulici v centru Brna. "Nejhorší je, že už máme nasmlouvané rauty a další akce na strojírenský veletrh, přitom jsme se zdražením vůbec nepočítali a do rozpočtů kalkulovali původní ceny. A to nás při posledním zdražování letos v lednu v Prazdroji ujišťovali, že do konce roku je další zvyšování cen vyloučené," řekla Maršálková.