Ropa zlevňuje, OPEC nezasáhl

  • 15
Země ropného kartelu OPEC se rozhodly raději přijít o část svých zisků než riskovat, že omezení těžby této strategické suroviny uvrhne světovou ekonomiku do recese. Na svém vídeňském zasedání se 11 členských států OPEC rozhodlo ponechat těžbu na současné úrovni, a to i přes prudký pokles cen.

Organizace zemích vyvážejících ropu tak podrží objem denní těžby ropy na 23,2 milionech barelů. Podle libyjského zástupce Ahmeda Abdulkarima panovala v tomto ohledu shoda už před začátkem vídeňské schůzky. "Myslím, že v tuto chvíli není důvod k panice," dodal ropný ministr Íránu Bijan Zanganeh.

Cena ropy přitom během středy spadla na nejnižší úroveň za poslední bezmála dva roky. Barel (asi 159 litrů) ropy Brent se na londýnském trhu zlevnil o 1,63 dolaru až na 20,75 dolaru. Bezprostřední reakce na teroristické útoky v USA přitom v jednu chvíli katapultovala Brent dokonce nad hranici 31 dolarů.

Pád cen ropy zlevnil i benzin

Ceny pohoných hmot u čerpacích stanic se v příštích dnech začnou zřejmě snižovat. Jako první zlevnila v minulých dnech společnost OMV a další sítě čerpacích stanic se nejspíš přidají.

Důvodem je pokles světových cen ropy. OMV snížila začátkem týdne ceny benzinů o jednu až dvě koruny a nafty v rozmezí padesáti haléřů až jedné koruny za litr.

Benzina a Aral zatím se zlevňováním čekají. "Nákupní ceny se snižují. Pokud vydrží na současné úrovni, nebo půjdou ještě dolů, příští týden rovněž zlevníme," uvedl Luděk Tauš z Aralu.

Ceny benzinu a nafty u OMV jsou nyní nižší, než před teroristickým útokem na USA 11. září. V ten den totiž OMV zdražilo benzín o korunu a naftu o padesátník. "O zdražení se ale rozhodlo již 10. září," sdělil Holovač s tím že nejdražší je nyní super v centru Prahy, kde stojí 28,90 koruny.

Tak nízko jako nyní byly naposledy ceny v říjnu 1999, kdy se vzpamatovávaly z dlouholetých minim sahajících pod deset dolarů ze zimy roku 1998.

V očích obchodníků s ropou stále více převládají obavy z poklesu světové ekonomiky nad možným ohrožením dodávek ropy z Perského zálivu v případě vojenského zásahu USA v oblasti. "Obchodníci jsou velmi skeptičtí k dalšímu vývoji ekonomiky," zdůvodnil obrat ve vývoji cen analytik společnosti BNP Paribas Tom Bentz.

Ačkoli riziko vojenského útoků stále trvá, obchodníci s ropou jej spíš zlehčují. Víc přemýšlejí nad tím, jakým směrem se vydá světová ekonomika a jak zdrcující bude vliv dalšího zpomalení na ropný průmysl. Válečná hrozba k dlouhodobějšímu udržení vysokých cen zatím nestačí.

"Po počátečním vzestupu si trh uvědomil, že jednou z obětí útoků bude poptávka po ropě," prohlásil londýnský obchodník Nigel Saperia.

"Je zde jasná zpráva o tom, že se nenastane situace z války v Perském zálivu, kdy ceny rostly kvůli výpadků dodávek z Iráku až ke čtyřiceti dolarům," Prohlásil analytik Tim Evans ze společnosti IFR-Pegasus.

O zisky přijdou i výrobci leteckého benzínu. Kvůli omezení provozu v aerolinkách i snížení produkce u výrobců letadel dojde ke snížení poptávky po leteckých benzínech.

Ceny ropy se po útocích na USA vydaly prudce vzhůru. Těsně po 11. září dosáhly až hranice 31 dolarů za barel, pak následoval prudký pád. (25. září 2001)

, ,