Cena ropy je na rozcestí. Kterým směrem se vydá nyní? Ilustrační foto.

Cena ropy je na rozcestí. Kterým směrem se vydá nyní? Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Ropa obrátila a začala zdražovat

  • 6
Po týdnu vytrvalého poklesu, kdy ropa každý den ubírala desítky centů, se její cena černého zlata opět vydala směrem vzhůru. Ceny se vrátily nad 66 dolarů za barel. Americká ropa přidala 60 centů a dostala se na 66,21 dolaru, brent je zhruba o dolar levnější. I on ale zdražil.

Ještě před pěti týdny ceny ropy okupovaly historické maximum, když se dostaly vysoko nad 78 dolarů za barel. Od té doby ale šly více méně dolů. Nepřetržitý šestidenní pokles se obrátil až nyní.

Ropě pomohlo uklidnění v krizových oblastech jako je Libanon nebo Irák, ale i další faktory. Letošní sezóna hurikánů nebyla tak dramatická, jak se trh obával, končí také motoristická sezóna. Americké zásoby jsou vysoké.

Začíná se spekulovat i o tom, že ochlazuje americký hospodářský růst, což by poptávku po ropě zřejmě dál utlumilo. Všechny tyto faktory posílilo pondělní rozhodnutí kartelu OPEC, jehož zástupci ponechali limity těžby beze změny, vysoko na 28 milionech barelů denně.

Na trhu se ale začali objevovat spekulanti, kteří poklesu z minulých dnů využít.

"Jak se posouváme k podzimu, ropa vypadá velmi nadhodnocená, což lze říci také o objemech zásob," citovala ČTK Mike Coleman ze společnosti Aisling Analytics.

V dalším vývoji cen černého zlata sehraje hlavní roli zřejmě právě kartel OPEC. Ten si totiž dal v pondělí najevo, že i když limity nyní nezkrátil, učiní tak, pokud bude ropa dál zlevňovat.

Od vývoji na ropném trhu se odvozuje i vývoj cen benzinu. Ten v Česku nyní klesá. Za poslední týden cena klesla téměř o 40 haléřů. - více zde

, ,