Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Stavební spoření má dnes každý třetí Čech. Je ale opravdu tak výhodné?

  8:00 – ADVERTORIAL
Bude to už takřka třicet let od doby, co nabyl účinnosti zákon upravující podmínky stavebního spoření v Česku. Momentálně mají Češi ve svých vkladech uloženo kolem 350 miliard korun, přičemž jen do konce letošního července stavební spořitelny poskytly úvěry za téměř 65 miliard korun.

V současnosti je stavební spoření v tuzemsku nejoblíbenější způsob úschovy peněz | foto: RONDA INVEST

V současnosti je stavební spoření v tuzemsku nejoblíbenější způsob úschovy peněz, využívá jej každý třetí Čech. V čem ale vlastně stavební spoření spočívá, jaké jsou jeho výhody a nevýhody a jaké jsou další možnosti, jak bezpečně bojovat proti inflaci?

Stavební spoření lze rozdělit do dvou částí. Ta první se nazývá spořící a dochází v ní k určení cílové částky a následnému spoření, kdy měsíčně či třeba jen ročně ukládají lidé peníze na účet. Stát pak jednou za rok přispěje deseti procenty z naspořené částky v daném roce, maximálně však do hodnoty dvou tisíc korun. Pokud tedy vložíte na účet za rok částku 20 000 korun, získáte navrch nárok na příspěvek od státu ve výši 2 000 korun. Většího příspěvku ale dosáhnout nelze, i kdybyste ročně naspořili třeba padesát tisíc.

Po celou dobu je pak důležité mít na paměti, že aby byl státní příspěvek vyplacený, stavební spoření musí trvat nejméně šest let. V případě dřívějšího výběru byste o něj přišli a bez státní podpory tento typ spoření ztrácí jednu ze svých hlavních výhod, jelikož úrok se u něj obecně pohybuje kolem jednoho procenta. Reálné zhodnocení by pak po odečtení inflace bylo prakticky záporné, a proto je důležité dodržet minimální dobu spoření.

Druhou částí spoření je takzvané úvěrové období, kdy si na konci můžete vzít ze stavebního spoření úvěr, který je oproti jiným velmi výhodný. Peníze však můžete vybrat i na jiné účely, než je bydlení. Jednou z možností je třeba ušetřenou částku znovu vložit do dalšího nově založeného „stavebka“. Výhodou také je, že u stavebního spoření funguje pojištění vkladu při Garančním systému finančního trhu, což v praxi vede k tomu, že by lidé o svůj vklad očištěný o úrok neměli přijít.

Jak „přechytračit“ inflaci?

Na druhou stranu, pokud si každý rok uložíte zmiňovaných dvacet tisíc korun, reálné zhodnocení této částky bude postupně klesat. Důvod je logický, máte naspořeno stále více, ale státní podpora je stále stejná. Takže zatímco první rok spoření po započtení úroku a odečtení poplatku stavební spořitelně je zhodnocení uložených financí přes devět procent, tak například po šesti letech se podle finančních analytiků dostanete na zhodnocení 2,2 procenta ročně. „V případě tří po sobě jdoucích stavebních spoření se v posledních letech spoření dokonce dostaneme na zhodnocení pouze na úrovni 1,4 procenta ročně. Vážený průměrný výnos za celou dobu spoření, tedy za 18 let, by v takovém případě i se započtením státní podpory činil pouze 1,76 procenta ročně,“ vypočítává analytik Petr Golka z RONDA INVEST.

Investice do nemovitostí nebo stavební spoření?

Takový výnos přitom velmi pravděpodobně nepokryje inflaci, protože ta za poslední rok a půl ani jednou neklesla pod hodnotu 2,8 procenta. Inflace navíc v posledních měsících neustále roste, když v srpnu činila meziročně 4,1 % a dle očekávání analytiků v dalších měsících dále poroste. Navíc je potřeba počítat s tím, že většina stavebních spořitelen chce při uzavření smlouvy poplatek ve výši jednoho procenta z cílové částky. „Ve výsledku tak stavební spoření při jeho dlouhodobém využívání neochrání naše prostředky před inflací. Je to však stále lepší varianta, než nechat ležet naše úspory na běžném účtu v bance nebo doma pod polštářem,“ ujišťuje Petr Golka z RONDA INVEST.

Jak ale „přechytračit“ inflaci? Podle odborníků se vyplatí investovat do nemovitostí, protože jejich ceny rostou natolik, že inflaci překonají. Co ale dělat, když nemáte po ruce pár milionů na jejich koupi? Podle expertů se nabízí možnost vložit menší částky do různých realitních projektů. Právě RONDA INVEST projekty zaměřené na výstavbu či rekonstrukci bytů a domů financuje a poté dává lidem možnost investice. Stačí k tomu klidně tisícikoruna a vše jde zařídit online z domova.

Úvěr se zajištěním. Bytová jednotka, Praha 2, Vinohrady III. Výnos pro investora: 6,0233 % p.a.

„Po důkladném prověření každého projektu a jeho zafinancování ze strany RONDY INVEST jsou tyto projekty zpřístupněny k investování také drobným investorům. Ti tak mohou získat zajímavý výnos až sedm procent ročně z projektů zajištěných nemovitostmi, k nimž by se jinak jako drobní investoři neměli možnost dostat,“ vysvětluje Lukáš Blažek, obchodní ředitel RONDA INVEST, jak daný byznys funguje a dodává, že pokud byste po dobu osmnácti let investovali dvacet tisíc, stejně jako v případě stavebního spoření, dosáhnete mnohem lepšího zhodnocení svých peněz. „Po osmnácti letech uspoříme na stavebním spoření částku 428 386 korun, kdežto prostřednictvím investice u RONDY INVEST se můžeme dostat na částku 675 200 korun, která je více než o polovinu vyšší,“ uzavírá.

Autor:

Šéf Úřadu práce: Umělá inteligence vše mění. Za mě už AI píše dopisy ministrům

  • Nejčtenější

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

Nová vábnička pro miliardáře: ponorná superjachta jako pevnost plná luxusu

23. dubna 2024  20:16

Rakouská firma vyvíjí hračku pro super bohaté zájemce o cestování, bezpečnost a luxus. Je to 165...

K moři vyrazí víc lidí než loni. Kvůli davům Češi hledají méně okoukaná místa

25. dubna 2024

Premium Na potravinách a jiném zboží nebo na návštěvách restaurací jsou Češi ochotní šetřit, ale na...

Peníze jsou v IT nebo farmacii. V účetnictví moc nevyděláte, ukázal průzkum

25. dubna 2024

Zaměstnanci sektoru IT i mají v poslední době i kvůli umělé inteligenci hledání práce těžší. Když...

Švédsko se připravuje na válku. Investuje nejen do energetické infrastruktury

24. dubna 2024

Švédsko se připravuje na možný válečný střet s Ruskem. V současné době se zaměřuje zejména na...

Na léto jsme připraveni. Letiště Heathrow čeká nejrušnější sezonu v historii

24. dubna 2024

Největší londýnské letiště očekává letos historicky nejrušnější letní prázdninovou sezonu. Počet...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...