Pekárna Penamu v Rosicích

Pekárna Penamu v Rosicích | foto: Marie Stránská, MAFRA

Firma Rohlík.cz už nebude prodávat chléb od Penamu, vadí jí sporná dotace

  • 239
Internetový prodejce potravin Rohlík.cz už nebude nabízet toastový chléb od společnosti Penam z Agrofertu. Důvodem je neproplacená 100milionová dotace pro firmu. Mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka uvedl, že dotace byla udělena v souladu se zákonem. „Bohužel se někdo snaží dělat politiku přes tousty,“ dodal.

Web iRozhlas.cz uvedl, že ministerstvo financí nepředložilo k proplacení Evropské komisi projekty Agrofertu za více než 161 milionů korun, mezi nimi je i 100 milionů korun na stavbu linky na výrobu toastového chleba. 

Jak upozornil server Seznam Zprávy, firma i přes nejasnost ohledně možného střetu zájmů premiéra Andreje Babiše prověřovaného Evropskou komisí dostává dotace od Státního zemědělského intervenčního fondu. Za posledního půl roku mělo jít o 65 milionů korun, například na stavbu třídírny vajec v Nebanicích nebo na pelhřimovskou výkrmnu prasat.

„Respektujeme presumpci neviny. Než se však Penam očistí z toho obvinění, stahujeme jeho produkty z našeho sortimentu. Podpoříme naopak dodavatele, kteří vyrábí kvalitní toustový chléb bez toho, aniž by čerpali daně našich zákazníků,“ řekl ČTK marketingový ředitel Rohlík.cz Rostislav Brzobohatý. 

Firma chce chléb z Penamu nahradit řemeslnou výrobou z Česka, nyní nabízí alternativu ze zahraničí. Toastových chlebů firma prodá denně stovky kusů.

Agrofert uvedl, že dotace byla udělená řádně. „Nesouhlasíme s tím, že se jedná o něco nepoctivého či podezřelého. Celková dotace navíc tvořila jen zlomek z celé naší investice do české pekařiny a její budoucnosti. Vedle ní jsme do výrobní linky investovali ze svých vlastních prostředků dalších 517 milionů korun, a to i do efektivnější a celkově ekologičtější výroby,“ řekl ČTK Hanzelka. Podle něj firma podpořila rozvoj českého potravinářství. „Bohužel v tomto případě se někdo snaží dělat politiku přes tousty. Jde skutečně o inovativní výrobek bez konzervantů. Takové tousty nikdo jiný v České republice nevyrábí,“ dodal.

Piráti v minulém týdnu oznámili, že se rozhodli zažalovat Evropskou komisi pro nečinnost kvůli tomu, že dosud nerozhodla o podnětech týkajících se údajného střetu zájmů Babiše a unijních dotací pro holding Agrofert. Žalobou se podle nich bude zabývat Evropský soudní dvůr. Komise podle nich přistupuje k Babišovi shovívavě.

21.května 2019 v 16:02, příspěvek archivován: 22.května 2019 v 14:06

ŘÍKÁME NE podezřelému toasťáku! Podporu si podle nás zaslouží pekárny, které odvádí poctivější práci a obejdou se bez pochybných milionových dotací. Dokud se nevyvrátí podezření, STAHUJEME S OKAMŽITOU PLATNOSTÍ toastový chléb Penam z prodeje! https://t.co/UIZM71a3TQ

Podezření, že Babiš porušuje unijní nařízení o střetu zájmů platné od loňského srpna, vznesla loni organizace Transparency International ČR. Babiš podle ní může i po vložení holdingu Agrofert do svěřenských fondů holding ovlivňovat, zároveň má jako premiér vliv na jednání o podobě evropského rozpočtu a o rozdělování evropských dotací v ČR. Babiš to opakovaně odmítl.

Evropský parlament v prosinci vyzval komisi k přijetí kroků ve věci možného Babišova střetu zájmů. Poslanci požadovali mimo jiné pozastavení dotací pro Agrofert. 

,