otec, matka, syn, podnikání, rodinná firma, rodina

otec, matka, syn, podnikání, rodinná firma, rodina

Rodičovskou nebude možné měnit

  • 182
Pro rodiče kojenců a batolat přibudou v kalendáři vedle prvních zoubků, prvních krůčků a prvních narozenin další důležitá data. Budou si muset vyznačit, kdy jejich dítě dosáhne 22. týdne věku a kdy mu bude 21 měsíců. Právě to budou klíčové chvíle pro žádosti o rodičovský příspěvek.

Pro více než tři sta tisíc rodin v Česku se od Nového roku radikálně změní systém rodičovských příspěvků. Budou si moci vybrat, jestli chtějí být s dítětem doma dva, tři, nebo čtyři roky.

popisekPORADNA
Ptejte se na změny příspěvku

"Pokud se rozhodnou, že chtějí být doma dva roky, budou brát měsíčně 11 400 korun. Pokud tři, výše příspěvku bude 7 600. Když se rozhodnou pro nejpomalejší variantu, budou od 21. měsíce věku dítěte do jeho čtyř let pobírat 3 800 korun,“ vysvětlil mluvčí ministerstva práce Jiří Sezemský.

A právě pro výběr jednotlivých variant jsou důležité rozhodovací okamžiky. Ten první přijde, když bude dítěti 22 týdnů. V tu chvíli se musí podat žádost, když chci být s dítětem doma jen dva roky a brát nejvyšší možnou částku.

 Když si rodič tzv. rychlou variantu nevybere, přijde další rozhodovací chvíle později. A to když je dítěti 21 měsíců. V tuto chvíli by měl mít jasno, zda chce být doma s dítětem do tří let a pobírat 7 600, nebo do čtyř a brát 3 800 korun.

Rodiče se mohou rozhodnout jen jednou.
Ale pozor. Rozhodnout se může každý rodič jen jednou. "Není možné si zvolit rychlou variantu a třeba po roce se rozmyslet a přejít na jinou variantu,“ dodal Sezemský.

Přestože na rozhodnutí, kterou variantu si zvolí, mohou mít rodiče ještě dost času, už do konce ledna si musí úplně všichni, kdo mají na dávky nárok, nebo je pobírají již nyní, o rodičovský příspěvek znovu zažádat. Buď poslat na příslušné úřady vyplněný a podepsaný formulář, nebo sem dojít osobně.

Chcete vědět více?

Jak to bude s dávkami? Čtěte v úterní mimořádné příloze
MF DNES.

Dávky se budou brát nově na nejmladší dítě v rodině. Když rodič pobírá příspěvek na jedno dítě a narodí se mu druhé, začne brát dávky opět na to nejmladší.

Zvolit si však může jinou variantu než u předešlého dítěte. Příspěvek rodič pobírá pouze za jedno dítě. Pro rodiny, které si chtějí pořídit děti brzy za sebou, tak může být výhodné začít s dvouletou, "výnosnější“ variantou a po narození druhého dítěte přejít na jinou.

Ne všichni, kteří už nyní mají děti, však dosáhnou na všechny varianty. Někteří rodiče nemají právě kvůli věku dítěte už moc na výběr.

Rozhodující je také věk dítěte.
Lenka Fousková má pětiletého syna Tadeáše a dvouletou dceru Elišku. Syn už chodí na pár hodin denně do školky, s dcerou je doma. "Nejrychlejší varianta se mě už netýká, protože jsou Elišce dva roky,“ říká šestadvacetiletá matka dvou dětí.

Přitom právě u nejrychlejší varianty by pobírala měsíčně nejvíce peněz – 11 400 korun. Ale pouze dva roky. Pro tuto variantu se může rozhodnout pouze ten, kdo má nárok na peněžitou pomoc v mateřství (mateřskou) a před odchodem na ni měl v zaměstnání příjem alespoň 16 400 korun.

Rozhodující je ještě věk dítěte. Pro "nejrychlejší variantu“ se může rozhodnout rodič, jehož dítěti je maximálně 22 týdnů. Žádost o tuto variantu může člověk podat nejpozději jeden měsíc poté, kdy dítě tuto věkovou hranici dovrší.

Pokud se rodič pro rychlou variantu nerozhodne, bude až do jedenadvacátého měsíce života dítěte pobírat základní částku – 7 600 korun měsíčně. Pak nadchází další termín pro rozhodnutí. Tím je právě jedenadvacátý měsíc života dítěte.

V této chvíli se člověk může rozhodnout, že bude s dítětem doma do jeho tří let a bude do té doby pobírat 7 600 korun měsíčně. Nebo to zavrhne a pak bude automaticky čerpat 3 800 korun měsíčně až do čtyř let života svého potomka.

Rodiče si mohou přivydělávat.
Protože musí o příspěvky žádat všichni rodiče, kteří je budou pobírat i koncem letošního roku, někteří už věkové rozhodovací "křižovatky“ nestihnou.

To je i případ Lenky Fouskové. Její dcera je mladší než tři roky, ale zároveň starší než 21 měsíců. V době, kdy se měla pro některou z variant rozhodnout, však systém ještě nefungoval. Má tedy nárok na základní výměru. To znamená, že bude pobírat 7 600 korun do tří let dcery a pak 3 800 do jejích čtyř let. "Kdyby byla dcera mladší, asi bych se rozhodla pro klasické čerpání,“ dodala matka Elišky.

Ten, jehož dítě je nyní starší než tři roky, má nárok na sníženou výměru. Do čtyř let dítěte bude rodič pobírat 3 800 korun.

Rodiče nově nepřijdou o možnost si přivydělávat. Jedinou podmínkou bude, že se o dítě musí starat celý den zletilá osoba. S penězi navíc přitom počítá hodně rodičů. Je to legální možnost, jak si k příspěvkům od státu vydělat další peníze. "Elišce budou tři roky v červnu. Už o prázdninách si chci hledat zaměstnání. Když nebude dcera ve školce, může mi ji pohlídat jedna z babiček,“ plánuje Lenka Fousková ze Strančic.

A právě s hlídáním by mohli mít někteří rodiče komplikace. Dítě mohou dát do předškolního zařízení jen na část dne či na pět dní v měsíci. Omezení se týká jak státních, tak soukromých zařízení.

"Dítě do tří let můžou rodiče dát do školky až na pět dní v měsíci. Dítě starší než tři roky buď na pět dní v měsíci, nebo na čtyři hodiny denně,“ řekl Sezemský. Pokud by tak rodič chtěl pracovat delší dobu, než po kterou může být dítě ve školce, musí si zajistit například babičky nebo placené paní na hlídání.

Úřady varují: Pozor, na formulář se podepište!
Protože si o rodičovský příspěvek musí do konce ledna zažádat úplně každý rodič, který chce peníze pobírat, je nutné dostavit se osobně nebo poslat na příslušný úřad včas vyplněné formuláře.

Rodinám, které peníze již pobírají, přicházejí v těchto dnech formuláře i s informačním dopisem rovnou do schránky. Úředníci však varují: Nenechávejte žádost na poslední chvíli a nezapomeňte formulář podepsat, to je nejdůležitější. Ostatní údaje se dají dohledat. Ti, kdo například narození dítěte teprve očekávají, by si měli na úřad dojít sami. Musí zde totiž nahlásit potřebné údaje, které úřad zatím nemá k dispozici.


Termíny rozhodnutí

První: 22 týdnů věku dítěte Kdo chce být doma s dítětem 2 roky a brát příspěvek 11 400 měsíčně, musí požádat do měsíce po dosažení 22. týdne života dítěte

Druhý: 21 měsíců věku dítěte Kdo chce být doma s dítětem 3 roky a brát 7 600 měsíčně, musí to oznámit v 21. měsíci věku nejmladšího dítěte


,