Rodiče, kterým se narodí dítě v první vteřině nového roku, budou mít na rozdíl od předchozích let opravdu smůlu. Ta vteřina je bude stát pět tisíc.

Rodiče, kterým se narodí dítě v první vteřině nového roku, budou mít na rozdíl od předchozích let opravdu smůlu. Ta vteřina je bude stát pět tisíc. | foto: Profimedia.cz

Rodičovská se mění. Každý o ni musí znovu požádat

  • 203
Po tom, co si statisíce lidí vystály na úřadech fronty na řidičské průkazy, čeká nyní podobný úděl rodiny s dětmi. Od ledna příštího roku se zcela mění vyplácení rodičovského příspěvku. Tři sta tisíc rodičů kvůli tomu bude muset v prosinci nebo v lednu vyrazit na úřad.

Požádat si o rodičovský příspěvek, který rodiny berou zhruba od půl roku věku dítěte (předtím jde omateřskou), musí znovu úplně každý. Tedy i ty rodiny, které ho už teď pobírají.

"Nárok na rodičovský příspěvek v dosavadní podobě k 31. prosinci zaniká," vysvětluje ministerstvo práce a sociálních věcí. Úřady teď čekají na nové formuláře a do konce listopadu je i s vysvětlujícím dopisem budou posílat do každé rodiny s malým dítětem.

Ty budou mít čas do konce ledna si na úřad práce, nebo v Praze na městský úřad, dojít. "Lidí bude hodně, ale těžko odhadnout, kolik jich půjde pro rodičovský příspěvek a kolik pro další pravidelné dávky," říká Jarmila Holá, která vede odbor státní sociální podpory v Teplicích.

Jen pro některé
"Snažíme se podávání žádosti na úřady rozložit na dva měsíce, aby to úřady zvládly," říká mluvčí ministerstva práce Jiří Sezemský. Když rodiče na úřad nedorazí do konce ledna, v únoru už příspěvek za leden nedostanou. Budou si však moci o něj zažádat zpětně.

Dnes je výše rodičovské pro všechny stejná, téměř 7 600 korun. Nově si budou matky moci říci, jak dlouho budou na mateřské, a podle toho dostanou peněz. Ne všichni si však budou moci vybrat.

Například o nejvyšší (a kratší) rodičovskou 11 400 korun na dva roky může žádat jen rodič, který měl předtím plat přes 16 tisíc.

První dítě roku 2008 prodělá pět tisíc korun
Kromě rodičovského příspěvku se změní i mnoho dalších sociálních dávek. Klesne například porodné. Rodiče, kterým se narodí dítě v první vteřině nového roku, budou mít na rozdíl od předchozích let opravdu smůlu. Ta vteřina je bude stát pět tisíc. O tolik totiž klesne porodné.

Měnit se budou také daně a s nimi i platy a ceny v obchodech. A právě kvůli daňovým změnám se třeba vyplatí počkat s velkými dary až do ledna. Od příštího roku budou příbuzní osvobozeni od daně darovací.

,