Pražská burza v roce 2015 v souhrnu rostla.

Pražská burza v roce 2015 v souhrnu rostla. | foto: Jindřich MynaříkMAFRA

Pražská burza po dvou letech poklesu stoupla. Hlavně díky akciím O2

  • 10
Hlavní index pražské burzy skončil po dvou letech ztrát v zisku. K tomuto výsledku ho dotáhly zejména akcie telekomunikační O2. Dařilo se i Erste Group nebo Unipetrolu. Dolů táhl burzu ČEZ nebo pojišťovny VIG. Na burze se zároveň zobchodovalo víc transakcí ve větším objemu než loni.

V předchozích dvou letech hlavní index pražské burzy PX vykázal ztrátu, v roce 2015 se mu ale podařilo mírně vyrůst. Tržní kapitalizace indexu, ve kterém je podle různých koeficientů váženo třináct hlavních pražských akciových titulů, stoupla o 1,02 procenta. Lépe je na tom mladší příbuzný index PX-TR, který zohledňuje i výplatu dividend. Ten si meziročně připsal zisk 5,13 procenta.

V zelených číslech a s plusovým znaménkem se hlavnímu indexu podařilo zakončit i přesto, že poslední dva měsíce ztrácel kvůli problémům svých hlavních titulů.

„Ještě na jaře nicméně domácí trh vykazoval mnohem příznivější vývoj. V dubnu se index PX podíval i nad hranici 1 060 bodů, tedy rostl o 12 procent,“ připomíná analytik BH Securities Jiří Zendulka, že to letos chvíli vypadalo i na dvouciferný růst indexu.

Vítězem je O2 a Komerční banka, ztrácely akcie NWR i ČEZ

Největším tahounem trhu byla telekomunikační firma O2. Ta technicky (pokud je změna kurzu brána ve vztahu k úvodní referenční ceně po štěpení emise) vykázala růst 408,10 procenta. I po započtení akcií odštěpeného Cetinu, který se mimochodem ve středu na pražské burze obchodoval naposledy (více zde), ale O2 vyrostlo o velmi slušných 84,5 procenta.

Toto zhodnocení přinesla předešlá „houpačka”, na kterou se firma vydala po předloňské akvizici ze strany skupiny PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera. Akcie tak nejprve spadly při hrozbě obří půjčky, následně se dotkly dna po oznámení štěpení společnosti, aby nakonec opět vystoupaly vzhůru za ujišťování, že retailová část někdejší české Telefóniky na burze zůstane (více o O2 pod novým vedením jsme psali například zde).

Velmi solidně posilovala i Erste Group. „Titul přilákal i největší světovou investiční skupinu BlackRock, která zejména v druhé polovině roku navyšovala podíl v bance,“ odkazuje analytik Zendulka na investora, který podle posledních regulatorních hlášení drží ve skupině více než čtyřprocentní podíl.

Naopak největším poraženým byla opět zadlužená těžařská NWR, jejíž akcie se od restrukturalizace (více zde) z roku 2014 obchodují za méně než korunu za kus. Firmě se i kvůli klesajícím cenám uhlí nedařilo ani letos, což ilustruje propad ceny akcií o více než 76 procent na pouhý desetník.

Vzhledem k tomu, že NWR má ale v indexu PX mizivou váhu 0,18 procenta, srážely společnost mnohem více akcie mírněji klesajících, zároveň ale větších firem. Byla to zejména dvojice Vienna Insurance Group a ČEZ, tedy tituly, které za rok odepsaly třetinu, respektive čtvrtinu své hodnoty. Jak se loni dařilo jednotlivým hlavním titulům, najdete v článkové fotogalerii.

O devět procent narostl i objem obchodů

Pozitivní trend nezaznamenala jen souhrnná cena titulů, ale i objem obchodů. Právě nízká likvidita je přitom pražské burze ze strany investorů a jiných činitelů často vyčítána. Objemy obchodů na akciovém trhu vzrostly oproti předešlému roku o 9,4 procenta na 167,9 miliard korun. Průměrný denní objem obchodů se tak zvýšil na 674,3 milionů.

Mezi nejobchodovanější emise v Praze patřil již tradičně ČEZ se zobchodovaným objemem ve výši 59,7 miliard korun, následovaný Komerční bankou (53,4 miliard korun) a emisí Erste Group Bank (23,6 miliard korun).

„Spolu s objemovými ukazateli rostl i počet transakcí, který v roce 2015 dosáhl hodnoty 785 551,“ dodal mluvčí burzy Jiří Kovařík. Tento ukazatel roste na pražské burze již třetí rok v řadě. Zatímco v roce 2013 došlo k 606 989 obchodům, v roce 2014 to bylo 629 507 transakcí.