VIDEO: Letiště Praha čistí robot, šetří vodou i chemikáliemi

  • 3
Po Letišti Václava Havla v Praze se před nedávnem začaly pohybovat robotičtí uklízeči. Mají název Swingbot 2000 a nasadila je firma ISS Facility Services. Podle společnosti Taski, která je vyrábí, ušetří oproti lidským zaměstnancům až o 76 procent více vody a chemikálií.

Jedna „směna“ tohoto robota trvá podle informací Taski přibližně 4 hodiny. Během nich by měl údajně zvládnout umýt až 9 600 m2 podlahy. Kromě autonomního módu, ve kterém jezdí úplně sám, ho může řídit i zaměstnanec.

Stroj nejenže vyčistí prostor, do kterého je nasazen, ale také o něm sbírá informace, které se později dají využít k úpravám v jeho programu. Díky nim by měl čistit ještě efektivněji. Pohybuje se maximální rychlostí 1,8 kilometru za hodinu a váží asi 470 kilogramů. Na internetu se dá, pravděpodobně z druhé ruky, sehnat za v přepočtu za 758 tisíc korun.

Konce lidského personálu na letišti se však zatím obávat nemusíme. Robot si totiž neumí sám zajišťovat údržbu a tak ho musí čas od času prohlédnout technik. Ten mu také musí doplnit zásoby čisticích prostředků a vypustit špinavou vodu.