Úřad, papír, dokumenty

Úřad, papír, dokumenty - Úřad, papír, dokumenty | foto: Profimedia.cz

Říman zruší staré formuláře, pražce už evidovat nechce

  • 19
Ministerstvo průmyslu a obchodu zredukuje statistické formuláře sloužící ke sběru dat mezi podniky. Některé z nich totiž obsahují kolonky s dnes již absurdními údaji, například o produkci gramofonových desek, dřevěných pražců nebo skládacích papírových krabic.

Šéf resortu Martin Říman zruší kvůli zastaralosti téměř polovinu z dvaatřiceti statistických zjišťování v oblasti zpracovatelského průmyslu. Tím ulehčí od administrativní zátěže dvěma až třem tisícům firem.

"Formuláře se týkají odvětví, která už dnes v Česku upadají," vysvětlil mluvčí Tomáš Bartovský.

Statistiky zjišťující například produkci gramofonových desek tak působí v době rozmachu mp3 přehrávačů či iPodů jako z jiného světa.

Krok ministerstva vítá majitel První chodské stavební společnosti Vladimír Zábranský. "Každá redukce v tomto směru je pozitivní, i když nevím, zda se mě zrovna tato změna bude týkat," řekl podnikatel.

Úřední lejstra plní schránky
Jeho firma se specializuje především na prodej střešních krytin. Když ji před patnácti lety zakládal, stačil na vyplňování povinných výkazů sám, chodila jich jen hrstka. Dnes už je mají na starosti účetní. "Formulářů chodí neskutečně mnoho, některé každý měsíc, jiné čtvrtletně, další jednou za rok," popsal.  

Vadí mu také, že úřední lejstra plní jeho poštovní schránku v době, kdy se většina firemní komunikace odehrává prostřednictvím e-mailů. "Jde přece hlavně o tabulky, které by se mohly vyplnit a jednoduše poslat přes internet," zlobí se podnikatel.


Statistiky MPO

Ministerstvo nyní připravuje 32 statistik:

osm v oblasti energetiky, jednu v oblasti hornické činnosti, jednu za sektor zbrojní produkce, tři za sektor poštovních služeb, jednu za finanční oblast, jednu za regionální stavebnictví a sedmnáct v oblasti zpracovatelského průmyslu.


Ministerstvo začalo s redukcí statistických zjišťování už loni. Po letošním zeštíhlení by ze současných dvaatřiceti formulářů mělo zbýt sedmnáct. Tím si od administrativy ulehčí dva až tři tisíce firem, které podle propočtů resortu ušetří až patnáct hodin ročně.

Ušetří ale také ministerstvo, které na jedno statistické zjišťování vydává 250-400 tisíc korun. "Celková úspora se bude pohybovat mezi čtyřmi a šesti miliony korun," dodal Bartovský.

Reformu chystá i Český statistický úřad
Způsob statistických zjišťování letos zreformuje také Český statistický úřad. Některá data už nebude čerpat z výkazů, ale přímo z daňových registrů.

"Půjde například o data z daňových přiznání nebo účetní dokumentace, která podniky musí předkládat jiným státním orgánům," řekl mluvčí Českého statistického úřadu Roman Prokop.

Dodal, že o statistiky je obrovský zájem především z řad ministerstev nebo různých podnikatelských svazů.


Které formuláře zmizí

Ministerstvo zruší 15 následujících formulářů:

1. Roční výkaz dodavatelů investičních celků

2. Roční výkaz bavlnářského průmyslu

3. Roční výkaz průmyslu lýkových vláken a textilní technické produkce

4. Roční výkaz vlnařského průmyslu

5. Roční výkaz pletařského průmyslu

6. Roční výkaz oděvního průmyslu

7. Roční výkaz kožedělného průmyslu

8. Roční výkaz sklenářského a keramického průmyslu

9. Roční výkaz dřevařského průmyslu

10. Roční výkaz nábytkářského průmyslu a vybraných produkcí ostatního zpracovatelského průmyslu

11. Roční výkaz sklenářství

12. Roční výkaz hutního zpracování neželezných kovů

13. Roční výkaz průmyslu papíru a celulózy

14. Roční výkaz kovárenství

15. Roční výkaz polygrafického průmyslu