Holštýnský skot je plemenem, které dává nejvíce mléka. Zemědělec Karel Horák chová 280 dojnic.

Holštýnský skot je plemenem, které dává nejvíce mléka. Zemědělec Karel Horák chová 280 dojnic. | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Některé supermarkety nadržují zahraničním mlékárnám, míní zemědělec

  • 109
Obchodní řetězce se nechovají fér, stěžují si producenti mléka. Upřednostňují prý zahraniční výrobky, na které lepí nižší cenovky. „V Česku by se mělo prodávat víc českých výrobků, není to jen o ceně, ale i o kvalitě,“ říká předseda Svazu chovatelů Holštýnského skotu Karel Horák.

Co se aktuálně děje s cenou mléka?
Ještě loni byla cena na odpovídající úrovni pro prvovýrobce, mlékárny i supermarkety. Teď ovšem probíhá dramatický pokles cen, jsme v červených číslech. Zrušení kvót přitom není hlavní důvod, je to celosvětový problém, v samotné Evropě je velký přetlak mléka. Jednotlivé státy si s tím dokážou poradit a nízkou cenu zemědělcům dofinancují z národních zdrojů. Český ministr dělá, co může, ale máme pocit, že podpora ze strany EU není na odpovídající úrovni.

Proč mléko výrazně nezlevňuje i v obchodech?
Supermarkety a obchodní řetězce hrají negativní roli, nechovají se korektně, i proto je třeba využívat zákon o tržní síle. V Česku by se mělo prodávat víc českých výrobků, není to jen o ceně, ale i o kvalitě.

Jak to myslíte?
Dám příklad - jedna česká mlékárna dodá máslo řetězci za 25 korun, ten zároveň doveze z Belgie za stejnou cenu, ale dá na máslo v obchodě různou marži - na české 80 procent a na belgické jen 20 procent. To výrazně ovlivňuje, co si koupíte, kvalita je různá. Jde o obchodní politiku supermarketů - jsou v cizích rukou, možná mají zájem nakupovat venku.

Poradí si zemědělci s klesající výkupní cenou mléka?
Při špatné ceně to ne všichni ustojí a někdo krávy zruší. Dva roky stará studie EU mluví o tom, že po zrušení kvót se ve východních zemí sníží stavy krav a v západních naopak mírně zvýší. Podobně se to stalo u prasat, kde jsme dnes soběstační jen z poloviny, Poláci dali zemědělcům nestandardní dotace na export, podobně Německo a Francie. Propad chovu v Česku se naštěstí zastavil - zemědělcům pomohly dotace ve výši 100 % na ozdravování chovu prasat.

Jak si poradíte s nízkou cenou mléka vy?
Musím to přežít, budu to dotovat z rostlinné výroby, bioplynové stanice. Loni bylo mléko slušně ziskové, letos proděláme. Celkově tak nevykážeme takový zisk jako loni.