Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Reuters

Je Coca-Cola české pití? Kauflandu se nezdá seznam původu potravin

  • 444
Řetězce nemají jasno, jak určit původ potravin, které prodávají. Podmínky Ministerstva zemědělství si každý vyložil po svém, takže zákazníkům údaj mnoho neřekne. Nový žebříček se nelíbí zejména Kauflandu.

Obchodní řetězce budou muset od ledna příštího roku povinně zveřejňovat, z jakých zemí pochází výrobky, které se v největší míře podílí na jejich tržbách. Na veřejnost se zatím dostaly předběžné údaje o podílů tuzemských výrobků, které obchodníci sdělili Ministerstvu zemědělství.

Proti výsledkům se nyní ohradil řetězec Kaufland. Ten spolu s Lidlem patří do německé skupiny Schwarz, která dopadla v podílu českých potravin nejhůře.

Mluvčí Kauflandu Michael Šperl namítá, že není zcela zřejmé, na základě čeho lze produkty z nabídky obchodníků určit jako české. Jeho společnost mezi tuzemské produkty započítala výhradně takové, které vyrábějí firmy s českými majiteli a z českých surovin.

Coca-cola je český výrobek

Tradiční americká značka je podle norem českým výrobkem, čtěte zde

„Čtyřicet procent, které jsme uvedli v diskusi s ministrem zemědělství Marianem Jurečkou, je těch opravdu českých. Tedy produktů od českých výrobců z českých surovin,“ uvádí Šperl. Lepší výsledky konkurence mohou být podle něj způsobeny tím, že zemi původu pojali obšírněji.

„Například COOP se pyšní až sedmdesáti procenty výrobků české provenience, což může být způsobeno tím, že uvedl i české výrobky vyrobené v zahraničí,“ míní Michael Šperl. Kaufland by prý dosáhl na podobná čísla, pokud by do statistik započítal také produkty vyrobené v cizině podle českých receptů a takové, které v Česku vyrábějí zahraniční firmy.

Nejvíce českých produktů v sortimentu má podle údajů ministerstva síť jednot COOP, za což ji  ministr zemědělství Marian Jurečka nepřímo pochválil. Šéf COOP Zdeněk Juračka se ovšem nařčením Kauflandu brání.

„Vycházeli jsme přesně z definice, kterou stanovilo Ministerstvo zemědělství. Všichni měli stejné parametry. Metodika byla daná, ale jak z ní kdo vycházel, to nevím,“ říká Juračka.

Kupujete Coca-Colu, Pepsi a další nápoje v akci?

Víte, že i na nákupu slazených nápojů Coca-Cola, Pepsi a dalších můžete výrazně ušetřit? Stačí vybírat, kde nakoupíte a využívat akční nabídky.

Ty nejlepší nabídky nejen slazených nápojů vždy najdete zdarma na AkčníCeny.cz.

Šéf COOP přesto uznává, že kolem nové povinnosti panuje řada nejasností a určit, zda výrobek pochází z té či oné země, není vůbec jednoduché. Prodejci musí zohlednit původ surovin, místo zpracování stejně jako vlastnickou strukturu výrobce. I v tom případě jim však například Coca-Cola vychází jako český výrobek.

„Za českou lze považovat potravinu vyrobenou na území ČR. Z tohoto hlediska není relevantní, zda se jedná o výrobce, který je historicky původem z ČR, nebo o některou z firem v ČR provádějících výrobu, ale kapitálově nebo jinak provázanou se zahraniční ‚mateřskou‘ firmou,“ řekla před časem MF DNES potravinářská inspekce.

Jak přesně vypadaly podmínky, na jejichž základě měly řetězce sestavit předběžnou statistiku, ministerstvo nesdělilo. „Nevím o tom, že by nám byla poskytnuta nějaká přesná definice a již jsem požádala Svaz obchodu o její zaslání s odkazem na vyjádření pana Juračky,“ uvedla Judita Urbánková z Aholdu.

Povinnost oznámit ministerstvu seznam pěti zemí, jejichž produkty se v největší míře podílejí na tržbách řetězce, byla jednou z částí novely zákona o potravinách, který čeká na podpis prezidenta. Pokud hlava státu zákon podepíše, budou muset prodejci s tržbami nad pět miliard korun od ledna vyvěšovat výsledný žebříček u vchodů do prodejen.