Čtvrtek 22. října 2020, svátek má Sabina
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Čtvrtek 22. října 2020 Sabina

Prymulův rébus. Hospodští řeší, jak rozdělit stůl s lavicí a kam s židlemi

Společně s nouzovým stavem přichází do českých hospod a restaurací další opatření: u jednoho stolu smí sedět maximálně šest lidí. Podle některých provozovatelů je omezení nesmyslné. Problém, který by se někde mohl řešit třeba značením rozestupů na stole, je odbytý jedním plošným zákazem. Podle jiných zástupců restaurací jde jen o další překážku, jejíž ekonomický dopad už mezi těmi ostatními ani nelze vyčíslit.

Prázdná restaurace u pražského Staroměstského náměstí. (29. září 2020) | foto:  Tomáš Krist, MAFRA

Není to tak dávno. Před dvěma týdny začalo platit opatření, podle kterého v restauraci nesmí být víc zákazníků než míst k sezení. Jeden z podniků sítě Ambiente, pražská Kantýna, proto k velkému stolu, u něhož hosté před pandemií koronaviru stáli, pořídil minulý týden asi 25 židlí. „Teď abychom se většiny z nich zbavili,“ krčí rameny tisková mluvčí společnosti Šárka Hamanová.

Reaguje tak na nové opatření týkající se restaurací a dalších gastronomických provozů, které vejde v platnost v pondělí společně s nouzovým stavem. Podle něj musí provozovatelé zajistit, aby u jednoho stolu sedělo nanejvýše šest zákazníků.

Restaurací je v Česku příliš. Covid oddělí zrno od plev, míní kuchař Sajler

Omezení počtu osob je podle zakladatele Ambiente Tomáše Karpíška nejednoznačné. „Nařízení je pro nás nejasné. Znamená to, že je v pořádku, když od velkých stolů přidáme židle k malým? Máme například velké stoly pro patnáct lidí, můžeme je rozdělit mezerou na dva po šesti? Je opět řada otázek a nejasností ve výkladu,“ uvádí Karpíšek.

„Opět dochází k rozhodnutím, která jsou přijímána bez jakékoliv znalosti provozu restaurací. Jsou podniky, kde je jen jeden dlouhý stůl u něhož sedí lidé na lavicích,“ uvádí příklad prezident Asociace hotelů a restaurací (AHR) Václav Stárek. Jako řešení se podle něj nabízelo vyznačit v rámci třeba právě jednoho dlouhého stolu rozestupy.

Policajt místo číšníka

Usnesení o přijetí krizového opatření žádné výjimky, jako například zmíněné vyznačení vzdálenosti nebo například plastové bariéry, neuvádí. „Maximálně šest lidí u jednoho stolu tak bude pro mnohé restaurace znamenat pouhých šest hostů,“ míní Stárek.

Podle ředitele pražské Restaurace U Pinkasů Františka Novotného je omezení počtu osob u stolů jen jednou z mnoha kapek, které ke zdárnému podnikání v tomto oboru nijak nepřispívají.

„Samozřejmě to budeme respektovat. Ale pokud přijde skupina dvanácti lidí a budou si přesedávat u dvou stolů po šesti, to já už neovlivním. Ten, kdo bude chtít opatření obejít, ho obejde. Já tomu napomáhat rozhodně nebudu. Ale nemyslím si, že bych měl být policajt a kádrovat lidi, kdo ke komu patří a kdo jak sedí,“ říká Novotný.

Zdražování piv pokračuje. Staropramen zvedne ceny u lahví a plechovek

Omezení počtu osob by se mohlo propsat do tržeb restaurace Masné krámy v Český Budějovicích. Součástí podniku jsou totiž kóje, do kterých se za normálních okolností vejde osm až deset hostů. „Nedá se nic dělat, nějaký úbytek kapacity bude následovat, ale nemělo by jít o nic tak drastického,“ uvádí provozní podniku František Sýkora. 

„Jediný zásadnější problém, který toto nařízení přináší, je otázka oslav narozenin a podobných akcí třeba pro patnáct lidí. Tam budeme muset rozdělit stoly a buď to lidé budou akceptovat, nebo se to prostě nebude moct uskutečnit.“

Příliš pesimisticky Sýkora nevidí ani nedávné omezení otevírací doby do deseti hodin večer. „Samozřejmě ty dvě hodiny jsou z hlediska tržeb znát. Nicméně pozorujeme, že lidé, kteří si dávali rezervace na sedmou, přijdou nyní na pátou a nakonec odchází ve stejném stavu jako by odcházeli o půlnoci,“ míní Sýkora.

Všechny podniky v jednom pytli

Plošnost opatření, kvůli kterému musí restaurace zavírat v deset večer, je podle Václava Stárka z AHR neopodstatněná. „Není možné říct, že všechny restaurace jsou rizikové po desáté hodině. Myslím si, že je potřeba rozlišovat mezi barem, kde se tančí a zpívá, a restaurací, kam lidé chodí na večeři a žádné rizikové chování v nich neprobíhá,“ říká Stárek. 

Zavíračka v deset, tržby padají. Hospody tratí desetinu, bary 40 procent

„Hlavní problém je komunikace. Do médií se vyhlásilo, že jsou restaurace všeobecně rizikovým prostředím. Taková prohlášení nám nepomáhají. Vezměte si třeba restaurace v hotelu, kde je dneska mimochodem deset procent hostů. Co je rizikové na tom, když si osm hostů sedne do restaurace a navečeří se tam?“ ptá se Stárek.

Konkrétní příklady toho, že na gastronomické podniky nelze nahlížet jako na jeden typ prostoru uvádí i Karpíšek z Ambiente. „U restaurací toto opatření nedává smysl. Tam má každý zákazník své místo, sedí a jí. Ale třeba v Lokálech nebo ve Dvou kohoutech, kde se víc konzumuje alkohol, tak tam to podle nás smysl má, i když ztráty jsou veliké,“ uvádí Karpíšek s tím, že celá skupina na tržbách tratí zhruba 1,75 milionů korun týdně. „Lidé chodí méně, největší pokles pozorujeme u restaurací na Starém Městě,“ dodává zakladatel Ambiente.

Vadila by vám registrace v hospodě či restauraci?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00pátek 9. října 2020. Anketa je uzavřena.

Ano878
Ne330
  • Nejčtenější

Nejbohatší Čech celý v černém a roušce. Petr Kellner se ukázal na Twitteru

Nejbohatší Čech a majoritní vlastník společnosti PPF Petr Kellner se ukázal na Twitteru celý v černém a v černé roušce....

Tři týdny a konec. Prodloužení restrikcí by nás zničilo, tvrdí obchodníci

Vládní rozhodnutí o uzavření obchodů a služeb jejich provozovatele rozzlobilo, přestože většina z nich tento krok...

Vaříme zadarmo, zoufají si restauratéři. Za rozvoz platí 30 procent

Restauratéři i Svaz obchodu a cestovního ruchu kritizují provize rozvozových firem. Vyzvali je, aby projevili...

Poslanci kývli na delší ošetřovné, kompenzaci pro podnikatele i přerušení EET

Nárok na ošetřovné při péči o děti do deseti let budou mít lidé po celou dobu uzavření škol. Kývli na to poslanci. Výše...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Máte u nás balíček, píše se v podvodných mailech s logem České pošty

Do mailových schránek přicházejí lidem zprávy, které vypadají jako od České pošty. S podnikem ale nemají nic...

Po čtyřicítce žijeme na vypůjčený čas, říká lékař David Sedmera

Premium Lidské tělo je velmi přesný a dokonalý mechanismus. V některých směrech až zázračný. Proč je však uspořádání těla...

Jak vyležet ‚lehký covid‘. Praktičtí lékaři radí, jak na samoléčbu

Premium Tak jako jiné virózy i obávaný covid-19, pokud zaútočí jen v mírné či střední síle, se musí doma prostě a jednoduše...

Shromáždění vlastníků jsou kvůli pandemii v ohrožení. Právník radí, co dělat

Premium Vyhlášení nouzového stavu komplikuje situaci společenstvím vlastníků bytových jednotek. Do konce roku musí totiž výbory...

  • Další z rubriky

Nářek nad vysokými provizemi zabral. Stravenkář sníží poplatek restaurací

Společnost Sodexo, která nabízí stravenky Gastro Pass, oznámila, že všem malým restauracím sníží poplatky na tři...

Krize snižuje chuť na byznys, firem v Česku vzniklo nejméně za čtyři roky

Od začátku letošního roku čeští podnikatelé založili 20 093 nových firem, to je o desetinu méně než v roce 2019 a...

Tři týdny a konec. Prodloužení restrikcí by nás zničilo, tvrdí obchodníci

Vládní rozhodnutí o uzavření obchodů a služeb jejich provozovatele rozzlobilo, přestože většina z nich tento krok...

Stát pomůže zavřeným firmám s nájemným i mzdami

Společně s uzavíráním obchodů a provozoven oznámila vláda i první pomoc postiženým podnikatelům. Stát jim vrátí...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Cukrářka Iveta Fabešová se rozvádí. Přišla o své provozovny

Cukrářka Iveta Fabešová (36) se na sociálních sítích svým fanouškům svěřila, že se s manželem rozvádějí. Kvůli tomu...

N-word jsem měla vypustit, omluvila se z rasismu nařčená Čvančarová

Jitka Čvančarová (42) se ocitla pod palbou kritiky mnoha uživatelů sociálních sítí. Při imitování raperky Cardi B v...

Po čtyřicítce žijeme na vypůjčený čas, říká lékař David Sedmera

Premium Lidské tělo je velmi přesný a dokonalý mechanismus. V některých směrech až zázračný. Proč je však uspořádání těla...

V 47 letech zemřela herečka Daniela Krhutová, pohádková Marie Růžička

Po dlouhé nemoci zemřela herečka a zpěvačka Daniela Krhutová, bylo jí 47 let. Její nejznámější rolí byla Marie Růžička...

Chtěla jsem udělat něco zapovězeného, říká k pornu Tarra White

Má za sebou úspěšnou kariéru ve filmech pro dospělé, její vztahy s rodinou na Moravě však poznamenala. „Příbuzní se...