Restaurace U Moťáka v pražském Karlíně. (7. února 2019) | foto: Petr Topič, MAFRA

Pražská restaurace chystá žalobu. Zmínil ji Toman v kauze polského masa

  • 391
Pražská restauraci U Moťáka zvažuje, že podá žalobu na ministerstvo zemědělství, protože její jméno zaznělo v kauze pochybného masa z polských jatek. Restaurace včera zela prázdnotou.

Ministr zemědělství Miroslav Toman nejdříve včera dopoledne na zemědělském výboru řekl, že hovězí maso z polských jatek prodávaly luxusní pražské restaurace s asijskými názvy. Steaky za cenu kolem 1000 korun prý přitom vydávaly za argentinské hovězí. Ministr i Státní veterinární správa na dotaz iDNES.cz jména těchto podniků neprozradily.

Místo toho však na tiskové konferenci ke kauze masa z Polska zaznělo jméno pražské restaurace U Moťáka. V té v souvislosti s pátráním po rizikovém mase inspekce našla 31 kilogramů různých druhů neoznačeného masa. Není však prokázáno, že jde maso z polských jatek. Veterináři na místě maso znehodnotili barvou a podniku teď hrozí sankce až 50 milionů korun. 

Jednatel restaurace se podle deníku Právo cítí poškozen a v součinnosti s právníkem zvažuje žalobu na ministerstvo.

Pražská restaurace, která se nachází nedaleko metra Florenc, včera v podvečer podle listu zela prázdnotou. V zařízení pro zhruba šedesát lidí sedělo osm hostů, z nichž polovinu tvořili kamarádi hospodského.

„Nikde není napsáno, že je maso z Polska, a už vůbec ne od té polské firmy a šarže, po které pátrá veterinární správa,“ ukazoval majitel doklady od svého dodavatele.

V prohlášení pro Český rozhlas byl ještě ostřejší. „Pan ministr neví, co říká. Hovězí, o kterém se mluví, dodává firma Gaube. Nevěděli jsme, že jde o maso z Polska,“ řekl serveru iROZHLAS.cz. 

Podle něj se k zákazníkům žádné toto maso nedostalo. Odmítl také, že by maso z Polska zaměňovali v restauraci za argentinské. „Argentinské maso bereme úplně od jiné firmy,“ uvedl Moťovský. Hovězí maso z Polska používají například do guláše.

Toman na odpolední tiskové konferenci své prohlášení o luxusních pražských restauracích, které odebíraly hovězí z problematických polských jatek, označil za „příklad“. A následně na dotaz novinářů zmínil jen restauraci U Moťáka v pražské Sokolovské ulici. Ta přes oběd nabízí klasické „hotovky“ a stálé menu nevybočuje z průměrných pražských cen. 

Veterináři v tiskové zprávě sdělili, že se v této restauraci nejednalo jenom o hovězí maso – zajistili necelých deset kilogramů neoznačeného vepřového, necelý kilogram kuřecího a krůtího ořezu, kilogram mletého masa, přes dva kilogramy krůty a dále pak masa označená jako daněk, jelen či losos. Hovězího masa, které bylo neoznačené, našli veterináři 9,56 kilogramu. 

Veterináři dále konstatovali, že v průvodních dokladech doprovázejících hovězí maso do několika restaurací v Praze byly zjištěny nedostatky. „Na dodacích listech byl uveden původ Česká republika, přestože maso bylo originálně balené a na etiketách byl jasně vyznačen původ Polsko. Státní veterinární správa zjištění dále šetří jako nesprávné značení původu masa v průvodních dokladech,“ uvedli.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) při kontrolách vytipovaných pražských restaurací nezjistila žádné pochybení ve vztahu k původu masa, ani nenašla žádné maso neznámého původu, řekl mluvčí Pavel Kopřiva. Kontroly byly reakcí na podněty související s kauzu polského hovězího z mrtvých či nemocných zvířat. V kontrolách bude inspekce pokračovat.

SZPI při kontrole restaurací prohlíží veškerou dokumentaci, která se vztahuje k původu masa. „Dokumentace musí být nejen u restauratéra, ale i u všech předchozích článků řetězu v takovém stavu, aby bylo možné původ masa sledovat až k chovu,“ uvedl Kopřiva. Vzhledem k závažnosti polského případu bude SZPI pokračovat v intenzivních kontrolách nejen restaurací v celém Česku, ale bude se pohybovat v celé tržní síti.