Restaurace rok a půl od EET stále zdražují. Ceny stouply o 14 procent

  1:00aktualizováno  1:00
Oběd, který stál před rokem a půl v restauraci stovku, dnes vyjde na sto čtrnáct korun. Majitelé bister, hospod a restaurantů se naučili zdražovat. Poprvé skokově koncem roku 2016 se startem elektronické evidence tržeb – ceny v gastronomii tehdy během několika měsíců stouply o osm procent. A od té doby zdražují průběžně dál.
Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Loni vzrostly ceny pokrmů v průměru o dalších 5,8 procenta a ceny příloh a nápojů o 4,3 procenta, zjistila rozvozová společnost Dáme jídlo, která porovnala ceny ze zhruba dvanácti set restaurací.

„Konjunktura je znát. Útraty zákazníků vzrostly ještě o několik procent, to znamená, že si lidé vybírají dražší pokrmy,“ interpretuje výsledky ředitel společnosti Jan Matějů. Hosté restaurací nejsou na tak výrazné zdražování zvyklí. Po poštovních službách byl loni právě v gastronomii cenový skok nejvýraznější. Na druhou stranu zvýšené náklady na stravování lidé pokryjí z nebývale štědrého nárůstu mezd. Na svých výplatnicích viděl průměrný Čech loni 29 504 korun, o sedm procent více než předloni.

Vyšší účet i spropitné

„U nás je opravdu cítit, že si hosté mohou dovolit vyšší průměrný účet. Dají si navíc kávu nebo předkrm, to dřív nebylo,“ líčí ředitelka dvou amerických restaurací T. G. I. Friday’s Eva Balážová. Češi podle ní také dávají vyšší spropitné než dřív. „Blížíme se k osmi až devíti procentům z účtu za večeři. Před rokem a půl to bylo asi šest procent,“ dodala. Ačkoliv její restaurace na startu EET nezdražily, na trhu jsou spíš výjimkou.

Růst cen v pohostinství

Růst cen v pohostinství

„Postupně zdražujeme nejen kvůli EET, ale i z důvodu vyšších nákladů na personál, energie, dopravu a potraviny,“ popsal Tomáš Hayer, majitel restaurace U Kroka na pražském Vyšehradě. Podle něj se do cen jídel významně promítá maso a zelenina. „Zdražují ale i vinaři, vlastně rostou ceny všeho,“ dodal.

Mzdy v pohostinství patří dlouhodobě k nejnižším na trhu, loni však smutnou bilanci začaly vylepšovat silným růstem o dvanáct procent. V porovnání s průměrem celé ekonomiky se v hospodách a restauracích přidávalo téměř dvojnásobně. Mzdy v sektoru podle Českého statistického úřadu poskočily o 1 866 na 17 509 korun. Vliv mohlo mít i navýšení minimálních mezd.

„Myslím, že ceny restauračních menu se rozhodně v blízké době nezastaví, ale dál porostou s narůstajícím tlakem na mzdy,“ myslí si ředitel Dáme jídlo Matějů. Tomu nahrává pokračující růst mezd a stoupající inflace.

Restauratéři jsou skeptičtí k tomu, že by v budoucnu zlevnili, pokud se jim sníží DPH. S plánem na přesun stravovacích služeb z patnáctiprocentní sazby na deset procent a točeného piva z jednadvaceti procent na deset procent, přišlo v březnu ministerstvo financí. Osud návrhu je nicméně nejistý.

„Jsme na vrcholu velkého nedostatku kvalitních zaměstnanců. Raději bychom se snažili přitáhnout lidi třeba zvýšením motivačního bonusu. Myslím, že by to mileráda udělala každá restaurace,“ říká ředitelka T. G. I. Friday’s.

Podobně to vidí Asociace hotelů a restaurací. „Se snížením daně z patnácti na deset procent nenastane zlevnění o pět procent. Takhle to nefunguje. Možná to zpomalí tempo zdražování,“ uvažuje prezident Václav Stárek.

Kromě mezd hospodští loni zahrnuli do kalkulací jídel vyšší výdaje za potraviny, které byly největším hybatelem inflace. Nejvýrazněji zdražily živočišné tuky a mléčné výrobky. Do extrémů vyletěly ceny másla, které však letos prudce zlevnilo. Čtvrtkilová kostka ještě v říjnu stála šedesát korun, letos v březnu se cena usadila na 48 korunách.

Boom vietnamské kuchyně

Rychle se mění nejen ceny na jídelních lístcích, ale také chutě českých strávníků. Alespoň u pokrmů, které si objednávají lidé domů, vývoj ukázal, že dlouhodobě tolik oblíbená pizza ustupuje asijským jídlům. „Ještě před několika lety drtivě vedly objednávky pizzy, která tvořila asi osmdesát procent. Teď má pizza lehce nadpoloviční podíl,“ říká Matějů z Dáme jídlo.

Asijská kuchyně je doménou velkých měst. Praha momentálně zažívá boom vietnamské kuchyně. Jídly, která si lidé nejvíce objednávají, jsou polévka Pho Bo a nudle s hovězím masem a zeleninou Bún bo Nam Bô.

Vůbec poprvé tak loni první dvě místa v objednávkách v metropoli obsadila jídla z Asie. Stále oblíbenější jsou v Česku také burgery. Na druhou stranu mezi oblíbenými pokrmy k rozvozu chybějí česká jídla, kterých společnost tolik nenabízí.

Daňové přiznání 2019

Do 1. dubna musí podat daňové přiznání osoby samostatně výdělečně činné, ale i zaměstnanci (více zde). Využijte interaktivní formulář pro daňové přiznání za rok 2018.

Nejčtenější

Inspekce zveřejnila tři restaurace s podivným původem hovězího masa

Ilustrační snímek

Od propuknutí kauzy s nevyhovujícím hovězím polským masem provedla Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI)...

Zaplatil letenku, ale letěl jenom kus cesty. Lufthansa ho za to žaluje

Zaměstnanci pobočka letecké společnosti Lufthansa na letišti ve Frankfurtu

Německá letecká společnost Lufthansa žaluje jednoho ze svých pasažérů. Nelíbí se jí, že cestující ve snaze získat...

Máme o 30 procent hostů méně, podáme dvě žaloby, říká restauratér Moťovský

Restaurace U Moťáka v pražském Karlíně. (7. února 2019)

Pražská restaurace U Moťáka se chystá na dvojitou odvetu za to, že se její jméno objevilo v kauze dovozů pochybného...

Ta železnice je zelená katastrofa. Vraťte miliardy, žádá Trump Kalifornii

Ilustrační snímek

Prezident Donald Trump a guvernér Kalifornie Gavin Newsom se ve středu dostali do sporu na Twitteru kvůli masivnímu...

Konec kšeftů. Stát se rozhodl, že si dálnice bude opravovat sám

Ilustrační snímek

Během následujících deseti let postupně zmizí z dálnic sypače a pluhy soukromých firem. Stát se totiž rozhodl, že...

Další z rubriky

Objem daňových nedoplatků klesá, berňák z nich loni vymohl dvě pětiny

Ilustrační snímek

Finanční úřady loni získaly 12,9 miliardy korun z 30,9 miliardy korun vymáhaných daňových nedoplatků. Úspěšnost...

V Česku startuje Apple Pay, čeká se nová vlna zájmu o mobilní placení

Ilustrační snímek služby Apple pay.

Čeští zákazníci mohou od úterý využít novou platební metodu pomocí telefonů iPhone či dalších zařízení od společnosti...

Špína i mrtví ptáci. Inspekce loni zavřela 178 restaurací a obchodů

Restaurace Quán Tú Truong v pražské tržnici Sapa. Jeden z několika místních...

Pokud něco jíte, dejte si pauzu. Pohled do loni uzavřených restaurací a podniků, které pracují s potravinami, je...

Najdete na iDNES.cz