Restaurace rok a půl od EET stále zdražují. Ceny stouply o 14 procent

  1:00aktualizováno  1:00
Oběd, který stál před rokem a půl v restauraci stovku, dnes vyjde na sto čtrnáct korun. Majitelé bister, hospod a restaurantů se naučili zdražovat. Poprvé skokově koncem roku 2016 se startem elektronické evidence tržeb – ceny v gastronomii tehdy během několika měsíců stouply o osm procent. A od té doby zdražují průběžně dál.
Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Loni vzrostly ceny pokrmů v průměru o dalších 5,8 procenta a ceny příloh a nápojů o 4,3 procenta, zjistila rozvozová společnost Dáme jídlo, která porovnala ceny ze zhruba dvanácti set restaurací.

„Konjunktura je znát. Útraty zákazníků vzrostly ještě o několik procent, to znamená, že si lidé vybírají dražší pokrmy,“ interpretuje výsledky ředitel společnosti Jan Matějů. Hosté restaurací nejsou na tak výrazné zdražování zvyklí. Po poštovních službách byl loni právě v gastronomii cenový skok nejvýraznější. Na druhou stranu zvýšené náklady na stravování lidé pokryjí z nebývale štědrého nárůstu mezd. Na svých výplatnicích viděl průměrný Čech loni 29 504 korun, o sedm procent více než předloni.

Vyšší účet i spropitné

„U nás je opravdu cítit, že si hosté mohou dovolit vyšší průměrný účet. Dají si navíc kávu nebo předkrm, to dřív nebylo,“ líčí ředitelka dvou amerických restaurací T. G. I. Friday’s Eva Balážová. Češi podle ní také dávají vyšší spropitné než dřív. „Blížíme se k osmi až devíti procentům z účtu za večeři. Před rokem a půl to bylo asi šest procent,“ dodala. Ačkoliv její restaurace na startu EET nezdražily, na trhu jsou spíš výjimkou.

Růst cen v pohostinství

Růst cen v pohostinství

„Postupně zdražujeme nejen kvůli EET, ale i z důvodu vyšších nákladů na personál, energie, dopravu a potraviny,“ popsal Tomáš Hayer, majitel restaurace U Kroka na pražském Vyšehradě. Podle něj se do cen jídel významně promítá maso a zelenina. „Zdražují ale i vinaři, vlastně rostou ceny všeho,“ dodal.

Mzdy v pohostinství patří dlouhodobě k nejnižším na trhu, loni však smutnou bilanci začaly vylepšovat silným růstem o dvanáct procent. V porovnání s průměrem celé ekonomiky se v hospodách a restauracích přidávalo téměř dvojnásobně. Mzdy v sektoru podle Českého statistického úřadu poskočily o 1 866 na 17 509 korun. Vliv mohlo mít i navýšení minimálních mezd.

„Myslím, že ceny restauračních menu se rozhodně v blízké době nezastaví, ale dál porostou s narůstajícím tlakem na mzdy,“ myslí si ředitel Dáme jídlo Matějů. Tomu nahrává pokračující růst mezd a stoupající inflace.

Restauratéři jsou skeptičtí k tomu, že by v budoucnu zlevnili, pokud se jim sníží DPH. S plánem na přesun stravovacích služeb z patnáctiprocentní sazby na deset procent a točeného piva z jednadvaceti procent na deset procent, přišlo v březnu ministerstvo financí. Osud návrhu je nicméně nejistý.

„Jsme na vrcholu velkého nedostatku kvalitních zaměstnanců. Raději bychom se snažili přitáhnout lidi třeba zvýšením motivačního bonusu. Myslím, že by to mileráda udělala každá restaurace,“ říká ředitelka T. G. I. Friday’s.

Podobně to vidí Asociace hotelů a restaurací. „Se snížením daně z patnácti na deset procent nenastane zlevnění o pět procent. Takhle to nefunguje. Možná to zpomalí tempo zdražování,“ uvažuje prezident Václav Stárek.

Kromě mezd hospodští loni zahrnuli do kalkulací jídel vyšší výdaje za potraviny, které byly největším hybatelem inflace. Nejvýrazněji zdražily živočišné tuky a mléčné výrobky. Do extrémů vyletěly ceny másla, které však letos prudce zlevnilo. Čtvrtkilová kostka ještě v říjnu stála šedesát korun, letos v březnu se cena usadila na 48 korunách.

Boom vietnamské kuchyně

Rychle se mění nejen ceny na jídelních lístcích, ale také chutě českých strávníků. Alespoň u pokrmů, které si objednávají lidé domů, vývoj ukázal, že dlouhodobě tolik oblíbená pizza ustupuje asijským jídlům. „Ještě před několika lety drtivě vedly objednávky pizzy, která tvořila asi osmdesát procent. Teď má pizza lehce nadpoloviční podíl,“ říká Matějů z Dáme jídlo.

Asijská kuchyně je doménou velkých měst. Praha momentálně zažívá boom vietnamské kuchyně. Jídly, která si lidé nejvíce objednávají, jsou polévka Pho Bo a nudle s hovězím masem a zeleninou Bún bo Nam Bô.

Vůbec poprvé tak loni první dvě místa v objednávkách v metropoli obsadila jídla z Asie. Stále oblíbenější jsou v Česku také burgery. Na druhou stranu mezi oblíbenými pokrmy k rozvozu chybějí česká jídla, kterých společnost tolik nenabízí.

  • Nejčtenější

Multimilionářem přes noc. Šťastlivec vyhrál ve sportce čtvrt miliardy korun

Ve Sportce ve středečním losování padla druhá nejvyšší výhra v historii této hry. Sázející ze Středočeského kraje...

Granko slaví 40 let. Jak dnes vypadá holčička z obalu?

Před čtyřiceti lety přivedla maminka Veroniku Fojtů do ateliéru, kde vznikla fotka na obal krabice kakaa. Tehdy...

Premium

Hra o 80 tisíc: kolik peněz navíc mohou rodiče získat a jak to udělat

Rodičovský příspěvek se od ledna zvýší ze současných 220 tisíc korun až na celkových 300 tisíc. MF DNES přináší návod –...

Příští recese zasáhne Evropu tvrději než finanční krize, varují analytici

Ekonomický pokles vyvolá v Evropě vlnu neschopnosti splácet dluhy, varuje ratingová agentura Moody’s. Situace bude...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Premium

Test kebabů: Hovězí maso, které nedávno ještě kdákalo, i nadměrné množství soli

Orientální kebab by mohl být zdravější alternativou smažených hamburgerů a hranolků. Jenže to by musel být připravován...

Premium

Test kebabů: Hovězí maso, které nedávno ještě kdákalo, i nadměrné množství soli

Orientální kebab by mohl být zdravější alternativou smažených hamburgerů a hranolků. Jenže to by musel být připravován...

Premium

Tajemství zdraví je ukryto v mezilidských vztazích, tvrdí psycholog Ptáček

Jakým způsobem žijeme a přistupujeme ke svému okolí, máme vlastně z velké části předurčené. Ovlivnit nás může nejen...

Premium

Nikdo dodnes neví, kolik těch holek zůstalo zakopaných. Starosta Dubí vzpomíná

„Devadesátky“ a přelom tisíciletí byly v Dubí na Teplicku divoká léta. Řádili tu pasáci prostitutek a mafiáni. Město se...

  • Další z rubriky

Vláda schválila sedmiprocentní digitální daň pro internetové giganty

Vláda v pondělí schválila zavedení sedmiprocentní daně pro velké internetové firmy, jako jsou Facebook nebo Google. Do...

Premium

Česká whisky už není sci-fi. Malí výrobci destilátů konkurují velkým značkám

Slivovice a ovocné destiláty domácí produkce zná každý. V poslední době se ale malí čeští výrobci začínají tlačit i do...

V Účtenkovce bude moci vyhrát více lidí, celková hodnota výher se ale nezvýší

Ministerstvo financí od prosince zvýší počet možných výher v rámci účtenkové loterie k elektronické evidenci tržeb, a...

Pošta válčí s vysokými ztrátami. O hrozbách však věděla už před 12 lety

Česká pošta chystá restrukturalizaci za ­7,5 miliardy korun, hodlá propouštět i modernizovat. Důvodem je dostat státní...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz