Úterý 7. února 2023, svátek má Veronika
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Úterý 7. února 2023 Veronika

Najíst se za stovku je už skoro nemožné. Restaurace prudce zdražily

  1:00
Za vydatný oběd skládající se z kulajdy, svíčkové na smetaně, půllitru čepovaného ležáku, palačinky jako dezertu a turecké kávy na závěr hosté platili v českých restauracích loni na jaře kolem 210 korun. Letos je na účtence čeká cifra o 26 korun vyšší. Je za tím EET, ale i tlak na mzdy. Češi jsou navíc ochotní platit.

Podobné je to s obědovým menu. Za stejné období se cena populárních meníček vyšplhala v průměru o devět korun na 96 Kč. „Obědová menu se velmi rozšířila a získala si svoji pozici na trhu. Jejich rostoucí obliba spolu s větší ochotou spotřebitelů utrácet proto nijak nebrání restauratérům ceny zvyšovat,“ vysvětluje analytik ČSOB Petr Dufek.

Zdražení jídla v restauracích, které potvrzují nejnovější údaje Českého statistického úřadu, odstartovalo zavedení elektronické evidence tržeb. Více peněz však v restauracích Češi neplatí jen kvůli státnímu zásahu do gastronomického odvětví. Za poslední rok zdražily suroviny, vyšší platy chtějí nejen zaměstnanci restaurací, ale i pracovníci v celém potravinářském průmyslu.

A jelikož Češi poslední dobou raději navštěvují restaurace, než aby postávali u plotny, zvyšující se ceny akceptují. „Ekonomice se daří, mzdy rostou a lidé více utrácejí za zboží a služby, což se týká i regionů, kde spotřebitelé byli opatrnější na korunu,“ říká analytička společnosti Finlord Eva Mahdalová.

Podle společnosti Edenred, vydávající stravenky Ticket Restaurant, zaplatí Češi za oběd v průměru 108 korun. Zatímco na začátku roku rostly ceny nejvíc v Praze či Brně, později se zvedla cena i tam, kde byly dosud obědy nejlevnější - v Ostravě, Ústí nad Labem, Jihlavě či Olomouci. Ještě loni se lidé naobědvali do stokoruny v šesti krajských městech, letos jen v Jihlavě a Olomouci.

Zdražuje se jako o závod

Ceny stravovacích služeb v Česku jsou podle Dufka jedny z nejrychleji rostoucích. „Letos v červnu byly ceny v restauracích meziročně v průměru o 6,4 procenta vyšší, což nelze zdůvodnit jen vlivem elektronické evidence tržeb,“ vysvětluje. Dalšími faktory jsou podle něj vyšší ceny nakupovaných potravin, zároveň rostou i ostatní náklady restaurací.

V pražském pivovaru na Lužinách se zvedla průměrná cena obědového menu z 85 na 95 korun. „Za poslední měsíc a půl došlo ke zdražení masa jak od řezníka, s nímž spolupracujeme, tak masa z Makra, a to minimálně o desetikorunu za kilo, což se pak ve větším množství na marži promítne. My podle toho musíme přizpůsobit ceny jídel,“ říká Vilém Moravec, majitel a jednatel Pivovaru Lužiny v Praze.

Trend rostoucích cen potravin potvrzuje také Bohumil Volf, generální ředitel velkoobchodu Bidfood, který je spolu s Makrem největším hráčem na trhu. „Od všech tuzemských dodavatelů cítíme tlak na navyšování cen potravin, a to v posledním roce téměř bez přestání.“

Volf i většina dodavatelů vidí jako důvod nárůstu mezd v potravinářském průmyslu, což se promítá do cen jednotlivých surovin, které restaurace nakupují.

Minimální mzda stoupá

Konečný zákazník však neplatí jen za zvýšené mzdy v potravinářském průmyslu. Růst mezd se týká i zaměstnanců restaurací, což se samozřejmě opět promítá do ceny jídla.

Od ledna loňského roku se minimální mzda zvýšila o 1 100 korun na 11 tisíc. V prvním čtvrtletí letošního roku se průměrná hrubá měsíční mzda v sektoru stravování a pohostinství zvedla na 17 700 korun. S nárůstem o 12,6 procenta tak odvětví stojí v čele tabulky Informačního systému o průměrném výdělku.

Následující rok by se mzda mohla zvednout o dalších 1 200 korun. „Ve firmě mám odstupňované různé platové ohodnocení, kde minimální mzdu bere člověk, který vykonává nejméně kvalifikovanou práci. Když mu administrativně zvýším minimální mzdu o 1 200 korun, tak musím vyrovnat rozdíly všem zaměstnancům,“ popisuje Moravec.

Ve svém pivovaru zaměstnává 23 lidí. „S navýšením minimální mzdy odhaduji měsíčně zvýšený náklad na 30 tisíc. Za rok to je 360 tisíc. No a kde já na to vezmu? Nemám jinou možnost než zdražit pivo a jídlo,“ vysvětluje Moravec.

Cena piva v pivovaru na Lužinách vzrostla od jeho založení před čtyřmi lety o osm korun. „Zaváděcí cena byla 27 korun, pak jsme zdražili na 29 korun, 32 a teď prodáváme světlý ležák jedenáctku za 35 korun,“ říká majitel pivovaru.

„Bylo by marnivé po restauratérech chtít, aby udrželi své ceny z posledních let,“ podotýká k situaci Volf. Jako další důvody uvádí navyšování týdnů dovolených či vliv EET, kde podle něj některé provozovny změnily svůj pohled na vedení účetnictví.

„I zákazníci jsou však schopni zaplatit za kvalitní jídlo mnohem více než v minulosti,“ říká Volf. „A to ceny jídel navyšuje.“

Daňové přiznání 2023

Základní lhůta pro podání daňového přiznání za zdaňovací období 2022 připadá letos na pondělí 3. dubna. Interaktivní daňové formuláře umí vypočítat daně za vás.

Mohlo by vás zajímat

  • Nejčtenější

Neperte, pracujte! Firma vytáhla bič, jak kontrolovat práci na dálku

Trend práce z domova místo v kanceláři způsobil, že ještě nikdy dříve tolik lidí tak masově nepředstíralo, že dřou....

Do Česka přichází andělské spodní prádlo i louisianské smažené kuře

Český maloobchodní trh je pro zahraniční značky stále atraktivní a ročně zde zakotví několik desítek z nich. V loňském...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Oligarchové přelstili Londýn a obešli nový zákon zaměřený na ruský majetek

Velká Británie se po loňské ruské invazi na Ukrajinu rozhodla změnit legislativu týkající se vlastnictví majetku...

Cenový masakr v Maďarsku. Potraviny zdražily za pět let i čtyřnásobně

Zákazníci v Maďarsku se diví, o kolik se ceny potravin v zemi za posledních několik let zvýšily. Některé položky podle...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KONTEXT: Evropa z krize vychází jako poražený, míní stratég Pražské plynárenské

Měla to být nejhorší zima v novodobých dějinách Evropy, přesto se černé scénáře nenaplnily a plyn v zásobnících...

Kriminalista Karel Tichý: Jestli se Radovan Krejčíř vrátí, budu první mrtvý

Premium Podle Karla Tichého už dříve Radovan Krejčíř vyslal signál, že chce zpátky do Česka. A byl za to ochotný vysvětlit...

Trable s láskou v posteli. Když chce jeden z partnerů víc než ten druhý

Premium „Ty už mě nemiluješ! Vůbec tě nevzrušuju!“ protne noční ticho výčitka ostrá jako břitva a následuje vzlykot, nad nímž...

Závislost na alkoholu? Při odvykání můžete vidět bílé myši, vysvětluje odbornice

Premium Dvě skleničky vína ještě neznamenají závislost na alkoholu. „Aby člověk mohl být označen za závislého, musí splnit...

Kavárny CrossCafe prosperují lépe než dřív. Značka chystá pražský comeback

Podnikání má Jan Janák v krvi. Hned po revoluci podnikal ve stavebnictví, pak si s bratrem otevřel první restauraci....

KOMENTÁŘ: Elektřina jako občanské právo, ale řádně zregulované

Premium Energetická krize ukázala nejen kolaps energetického trhu v Evropské unii, ale také změnu pohledu na elektřinu jako...

Lidé šetří. Maloobchodní tržby v prosinci poklesly poosmé za sebou

Tržby obchodníků v prosinci poklesly osmý měsíc v řadě. Jejich propad v posledním měsíci roku ovlivnil zejména prodej...

Nakoupit eura na dovolenou se nyní vyplatí, řekl v Rozstřelu ekonom

Koruna určitě oslabí, nevíme ale, kdy přesně, řekl v Rozstřelu hlavní ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Žena vypadá jako holčička, lidé zaměňují jejího manžela za tatínka

Třicetiletá Carolyn Fulltzová z USA už je trojnásobnou maminkou, ale stále vypadá jako malá holka. Její o tři roky...

Každý má nějakou erotickou slabůstku či fetiš. Které patří mezi nejčastější?

Mít v sexuálních hrátkách nějakou více či méně podivnou „úchylku“, která nám dělá dobře, rozhodně není hřích. Je to...

A TOTO VÍTE? K čemu je ten tlustý válec na hlavních moderních tanků

Seriál I na tanku lze identifikovat věci, které mohou u někoho vzbudit otazníky. Například tlustší válec na hlavni kanonu....

Zemřela zpěvačka Naďa Urbánková. Proslavila se hity Závidím či Drahý můj

Ve věku 83 let zemřela v pátek zpěvačka a herečka Naďa Urbánková, držitelka pěti Zlatých slavíků, interpretka hitů...

Jak poznat přetížená játra. Příznaky, které by vás měly varovat

Již dávno neplatí, že za nemocná játra může jen a pouze nadměrná konzumace alkoholu. Stále častěji je totiž na vině...