Senioři obědvají ve školních jídelnách, majitelé restaurací se bouří

  11:37aktualizováno  11:37
Najíst se ve školní jídelně, pokud možno za cenu pod 70 korun nebo ještě levněji. Tak vypadá denní rutina deseti procent českých penzistů starších sedmdesáti let. To ovšem vadí restauratérům, kteří upozorňují, že jde o nekalou konkurenci a problém především pro malé podniky.

Senioři jsou skupinou, která za obědy utrácí velmi málo (ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Upozornil na to průzkum agentury IPSOS, který si nechala zpracovat platforma „Moje restaurace“ Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR. Z dotazování mezi 110 seniory vyplynulo, že 21 procent z nich využívá cenově zvýhodněné obědy pro seniory. Z toho téměř polovina sáhne po obědu ze školních jídelen.

Podle školského zákona sice nemohou jídelny prodávat osobám zvenčí pokrmy za cenu, kterou hradí rodiče dětí, ale i tak je výrazně příznivější než oběd v klasické restauraci.

Podle Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR je stravování dalších osob vyjma žáků a zaměstnanců škol problémem, který nabírá větších rozměrů. Také s ohledem na to, že v Česku je „přehospodováno“. V průměru na restauraci vychází jen 265 obyvatel, což je nejhorší výsledek v Evropě. 

Útraty seniorů za obědy. Průzkum AMSP ČR a agentury IPSOS.

Asociace se domnívá, že poskytování stravovacích služeb dotovanými jídelnami dalším osobám může být pro část restauratérů likvidační. Upozorňují i na možné ohrožení bezpečnosti dětí cizími osobami a potenciální hygienická rizika.

„Školní jídelny mají sloužit pouze pro žáky a zaměstnance školy. Jejich dotování a cílená podpora dává smysl do momentu, pokud se z toho nestane komerční aktivita, která poškozuje nedotované restaurace,“ říká předseda představenstva Karel Havlíček (AMSP ČR).

80 korun za oběd? To je moc

Senioři jsou přitom skupinou, která za obědy utrácí velmi málo. Největší část seniorů, celkem 35 procent, je ochotna za oběd utratit mezi 61 a 70 korunami. Více než pětina pak vydá 51 až 60 korun. Naopak oběd s cenou nad 81 korun si koupí jen osm procent penzistů nad sedmdesát let.

„Komerční stravování na univerzitách, školách i v dalších dotovaných zařízeních je jednou z příčin, proč restaurace i hospody nemají dostatek prostředků na rozvoj,“ upozornil spolumajitel sítě restaurací Hospodska Luboš Kastner. Podle něj provozovatelé jídelen povětšinou neinvestují do vybavení, platí minimální nájmy, nejsou motivovaní kvalitou jídla a neinvestují do interiéru ani do rozvoje personálu.

Útraty seniorů za obědy. Průzkum AMSP ČR a agentury IPSOS.

„Oběd pod 100 korun vůbec neodpovídá ekonomické realitě, zvláště při současném růstu nákladů na energie, mzdy apod. Gastronomové jsou tudíž nuceni svádět souboj s cenami, které se v podstatě rovnají výrobním nákladům. Komerční provoz dotovaných zařízení, nehledě na bezpečnostní riziko, škodí rozvoji tuzemské gastronomie a výrazně poškozuje podnikatele v gastronomii,“ dodal Kastner.

Ředitelka: Levné obědy jsou problém

Příliš levné obědy z některých školních jídelen určených pro veřejnost jsou problémem pro okolní restaurace. Potvrzuje to pro iDNES.cz ředitelka 10. školní jídelny Plzeň Olga Süssová. Sama nastavila takovou cenovou politiku, která pro okolní restaurace nepředstavuje nekalou konkurenci. Hlavní jídlo včetně polévky pro lidi z ulice, kteří jsou předem objednáni a pravidelně se stravují, prodává za 83 Kč. Cena vychází vždy ze skutečných průměrných nákladů na potraviny, provoz a mzdy zaměstnanců a zisk.

„Bohužel spousta školních jídelen má cenu oběda 60 - 65 Kč. Vůbec nechápu, jak je možné, že někdo může v této relaci uvařit kompletní oběd, to znamená polévku a hlavní jídlo,“ sdělila.

Školní jídelny nejsou zřízeny za účelem tvorby zisku, mohou však se souhlasem zřizovatele provozovat stravování pro veřejnost v rámci svých volných kapacit za předpokladu, že je stravování odděleno prostorově nebo časově a musí být přesně udělané kalkulace, aby bylo prokazatelné, že se cizí strávníci nestravují na úkor dětí a na úkor dotací, které školní jídelna dostává. Je však na každé instituci, zda využije volné kapacity ke stravování dalších osob a také to, jaký zisk si přirazí k nákladům. „My máme na jednom obědě v tomto režimu čistý zisk asi korunu a všechny náklady jsou plně pokryty,“ dodala.

Daňové přiznání 2019

Do 1. dubna musí podat daňové přiznání osoby samostatně výdělečně činné, ale i zaměstnanci (více zde). Využijte interaktivní formulář pro daňové přiznání za rok 2018.

Nejčtenější

Zaplatil letenku, ale letěl jenom kus cesty. Lufthansa ho za to žaluje

Zaměstnanci pobočka letecké společnosti Lufthansa na letišti ve Frankfurtu

Německá letecká společnost Lufthansa žaluje jednoho ze svých pasažérů. Nelíbí se jí, že cestující ve snaze získat...

Máme o 30 procent hostů méně, podáme dvě žaloby, říká restauratér Moťovský

Restaurace U Moťáka v pražském Karlíně. (7. února 2019)

Pražská restaurace U Moťáka se chystá na dvojitou odvetu za to, že se její jméno objevilo v kauze dovozů pochybného...

Ta železnice je zelená katastrofa. Vraťte miliardy, žádá Trump Kalifornii

Ilustrační snímek

Prezident Donald Trump a guvernér Kalifornie Gavin Newsom se ve středu dostali do sporu na Twitteru kvůli masivnímu...

Soumrak hotovosti. V Česku je Apple Pay a stát rozdá platební terminály

V Česku už funguje Apple Pay. Jak ho aktivujete?

Vstup platební služby Apple Pay může Česko přiblížit ekonomice bez hotovosti. Službu, která umožňuje propojení platební...

Konec kšeftů. Stát se rozhodl, že si dálnice bude opravovat sám

Ilustrační snímek

Během následujících deseti let postupně zmizí z dálnic sypače a pluhy soukromých firem. Stát se totiž rozhodl, že...

Další z rubriky

Zásilkovna vytáhne do boje s Českou poštou, začne doručovat balíky

Ilustrační snímek

Česká přepravní společnost Zásilkovna, která se zabývá výdejem zboží z e-shopů, začne na jaře doručovat také balíky....

Mobilem od Applu platí desítky tisíc lidí, nástup je rychlejší než u Google

Apple Pay

Desítky tisíc klientů si během dopoledne aktivovaly placení mobilním zařízením od společnosti Apple v Česku. První...

Polské hovězí se salmonelou skončilo v Česku ve školách a v nemocnici

Ilustrační snímek

Ze zhruba 700 kilogramů polského hovězího masa se salmonelou, které skončilo v Česku, se do tepelně upravených pokrmů...

Najdete na iDNES.cz