Čtvrtek 24. září 2020, svátek má Jaromír
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Čtvrtek 24. září 2020 Jaromír

Senioři obědvají ve školních jídelnách, majitelé restaurací se bouří

  11:37
Najíst se ve školní jídelně, pokud možno za cenu pod 70 korun nebo ještě levněji. Tak vypadá denní rutina deseti procent českých penzistů starších sedmdesáti let. To ovšem vadí restauratérům, kteří upozorňují, že jde o nekalou konkurenci a problém především pro malé podniky.

Senioři jsou skupinou, která za obědy utrácí velmi málo (ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Upozornil na to průzkum agentury IPSOS, který si nechala zpracovat platforma „Moje restaurace“ Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR. Z dotazování mezi 110 seniory vyplynulo, že 21 procent z nich využívá cenově zvýhodněné obědy pro seniory. Z toho téměř polovina sáhne po obědu ze školních jídelen.

Podle školského zákona sice nemohou jídelny prodávat osobám zvenčí pokrmy za cenu, kterou hradí rodiče dětí, ale i tak je výrazně příznivější než oběd v klasické restauraci.

Podle Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR je stravování dalších osob vyjma žáků a zaměstnanců škol problémem, který nabírá větších rozměrů. Také s ohledem na to, že v Česku je „přehospodováno“. V průměru na restauraci vychází jen 265 obyvatel, což je nejhorší výsledek v Evropě. 

Útraty seniorů za obědy. Průzkum AMSP ČR a agentury IPSOS.

Asociace se domnívá, že poskytování stravovacích služeb dotovanými jídelnami dalším osobám může být pro část restauratérů likvidační. Upozorňují i na možné ohrožení bezpečnosti dětí cizími osobami a potenciální hygienická rizika.

„Školní jídelny mají sloužit pouze pro žáky a zaměstnance školy. Jejich dotování a cílená podpora dává smysl do momentu, pokud se z toho nestane komerční aktivita, která poškozuje nedotované restaurace,“ říká předseda představenstva Karel Havlíček (AMSP ČR).

80 korun za oběd? To je moc

Senioři jsou přitom skupinou, která za obědy utrácí velmi málo. Největší část seniorů, celkem 35 procent, je ochotna za oběd utratit mezi 61 a 70 korunami. Více než pětina pak vydá 51 až 60 korun. Naopak oběd s cenou nad 81 korun si koupí jen osm procent penzistů nad sedmdesát let.

„Komerční stravování na univerzitách, školách i v dalších dotovaných zařízeních je jednou z příčin, proč restaurace i hospody nemají dostatek prostředků na rozvoj,“ upozornil spolumajitel sítě restaurací Hospodska Luboš Kastner. Podle něj provozovatelé jídelen povětšinou neinvestují do vybavení, platí minimální nájmy, nejsou motivovaní kvalitou jídla a neinvestují do interiéru ani do rozvoje personálu.

Útraty seniorů za obědy. Průzkum AMSP ČR a agentury IPSOS.

„Oběd pod 100 korun vůbec neodpovídá ekonomické realitě, zvláště při současném růstu nákladů na energie, mzdy apod. Gastronomové jsou tudíž nuceni svádět souboj s cenami, které se v podstatě rovnají výrobním nákladům. Komerční provoz dotovaných zařízení, nehledě na bezpečnostní riziko, škodí rozvoji tuzemské gastronomie a výrazně poškozuje podnikatele v gastronomii,“ dodal Kastner.

Ředitelka: Levné obědy jsou problém

Příliš levné obědy z některých školních jídelen určených pro veřejnost jsou problémem pro okolní restaurace. Potvrzuje to pro iDNES.cz ředitelka 10. školní jídelny Plzeň Olga Süssová. Sama nastavila takovou cenovou politiku, která pro okolní restaurace nepředstavuje nekalou konkurenci. Hlavní jídlo včetně polévky pro lidi z ulice, kteří jsou předem objednáni a pravidelně se stravují, prodává za 83 Kč. Cena vychází vždy ze skutečných průměrných nákladů na potraviny, provoz a mzdy zaměstnanců a zisk.

„Bohužel spousta školních jídelen má cenu oběda 60 - 65 Kč. Vůbec nechápu, jak je možné, že někdo může v této relaci uvařit kompletní oběd, to znamená polévku a hlavní jídlo,“ sdělila.

Školní jídelny nejsou zřízeny za účelem tvorby zisku, mohou však se souhlasem zřizovatele provozovat stravování pro veřejnost v rámci svých volných kapacit za předpokladu, že je stravování odděleno prostorově nebo časově a musí být přesně udělané kalkulace, aby bylo prokazatelné, že se cizí strávníci nestravují na úkor dětí a na úkor dotací, které školní jídelna dostává. Je však na každé instituci, zda využije volné kapacity ke stravování dalších osob a také to, jaký zisk si přirazí k nákladům. „My máme na jednom obědě v tomto režimu čistý zisk asi korunu a všechny náklady jsou plně pokryty,“ dodala.

  • Nejčtenější

Zavírání ve 22 nás zničí, říkají restauratéři. Žádají hodinu navíc

Záměr ministra zdravotnictví, aby restaurace a bary zavíraly o dvě hodiny dřív, tedy už ve 22 hodin, vnímají jejich...

ANO ztrácí. Do Sněmovny by se nedostali lidovci ani komunisté, říká model

Podle nejnovějšího volebního modelu Kantar CZ pro Českou televizi by se do Poslanecké sněmovny dostalo sedm stran....

Jídlo v Německu je moc levné, tvrdí studie. Mělo by stát až třikrát víc

Pokud by se měly do cen jídla v Německu promítnout náklady na eliminaci dopadů na životní prostředí, stálo by až...

Pošta s rouškami pro seniory chybovala, ohrozila miliony lidí, tvrdí SÚKL

Česká pošta podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) porušila při rozesílání respirátorů a roušek seniorům...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Akcie Tesly zažily volný pád, hodnota firmy klesla o téměř 70 miliard dolarů

V posledních dvou dnech se Tesle na burze nedaří. Úterní obchodování zakončily její akcie se ztrátou 5,6 procenta a ve...

Nebezpečná místa Česka: brněnský Cejl. Místo, kde vidíte policii jen projíždět

Premium Reportéři MF DNES mapují místa, která podle statistik nejsou výjimečně nebezpečná. Ve skutečnosti jde o no-go zóny,...

Němci kritizují Česko a vzkazují: Podívejte se na naše opatření. Fungují

Premium Koronavirová propast mezi Českem a Německem se nadále prohlubuje. Z premianta třídy se stal problémový žák, popisují...

Když ne jeho, tak aspoň jeho dítě! Psycholog Šmolka nejen o zoufalých milenkách

Premium Ve třiceti už se neprovdáš. Věta, kterou kdysi běžně slýchaly dívky nad třicet let, považované už za staré panny. Dnes...

  • Další z rubriky

Technologiemi proti šikaně: Nejlepším českým startupem je aplikace FaceUp

Národní finále soutěže Creative Business Cup vyhrál projekt Face Up. Ten přišel s mobilní aplikací, která bojuje proti...

Prouza: Získat pověst bezpečné země je téměř nemožné, turisté se nevrátí

Česká republika je kvůli nárůstu počtu potvrzených případů koronaviru dávána podle prezidenta Svazu obchodu a...

Ve stínu pandemie. Šance na tvrdý brexit je 80 procent, varují analytici

Nebýt pandemie koronaviru plnil by přední stránky novin brexit. Jeho tvrdá varianta se nyní, podle ekonomů z mateřské...

Virus pročistí knižní trh. Předvánoční prodeje určí, kdo přežije zimu

Knižní trh má před sebou klíčovou prodejní sezonu. Díky jarní karanténě si řada lidí koupila knihu vůbec poprvé online....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Volali ji k večeři, ale nepřišla. Zemřela s ohořelým mobilem v ruce

Patrně neoriginální příslušenství si vybralo další z mnoha obětí. Stala se jí šestnáctiletá thajská školačka. Poté, co...

Vyzkoušeli jsme eRoušku 2. Podívejte se, jak může pomoci i vám

Největší nadějí na zpomalení šíření covidu-19, která navíc nikomu nezkomplikuje život, je malá aplikace pro chytré...

Blíží se katastrofa, jež zastíní pandemii covidu-19, říká princ Charles

Britský princ Charles (71) vyzval v pondělí ke zlepšení boje proti klimatickým změnám, jejichž dopad podle něj zastíní...

Počet úmrtí bude stoupat. Podívejte se, jaké měla křivka zpoždění jinde

Počet úmrtí s nemocí covid-19 u nás poroste. Byť ještě není jasné o kolik. Příklady z jiných zemí jasně ukazují, že...

Nový šéf pojmenoval hlavní cíle Škody: Hyundai, Kia, Ford, Opel a Francouzi

„Značka je na tom velmi dobře a má skvělou pověst. Tu si vypracoval tým, který může být náležitě hrdý,“ prohlásil...