Pondělí 28. listopadu 2022, svátek má René
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pondělí 28. listopadu 2022 René

Tolik hospod v ČR roky nebylo. Trápí je nedostatek kuchařů i pokles tržeb

  6:00
V Česku vzniklo loni nejvíce hospod a restaurací za posledních pět let. V přepočtu na obyvatele je jich nejvíce ve střední Evropě. Malé podniky se více než s elektronickou evidencí tržeb nebo zákazem kouření potýkají s nedostatkem personálu. Polovině hospod také podle průzkumu klesají tržby.
(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: AP

Těžko se hledá odvětví, které táhne víc. Loni podle dat Bisnode vzniklo v oboru 3 783 podniků, zhruba desetina celkového počtu. Důvodem jsou nízké nároky na vstup do podnikání. Byznys však čelí vysoké úmrtnosti: skončilo 3 508 podniků. 

Důvodem podle Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP) je i obrovská konkurence. Na tuzemské restaurační mapě je 40 tisíc restaurací, barů, jídelen a jiných zařízení. V přepočtu na hlavu dělá toto číslo z Česka premianta střední Evropy.

Zatímco v tuzemsku je jedna hospoda na 265 obyvatel, v Německu a v Polsku je počet lidí na každý podnik zhruba dvojnásobný. Restaurace v Británii má „na sebe“ dokonce 780 lidí. ČR se nejvíce blíží Rakousku s 280 obyvateli. 

Rakouští restauratéři přesto mají podle tuzemských kolegů mnohem víc kyslíku. „Nájmy, ceny surovin i energie jsou ve Vídni srovnatelné s Prahou. V Rakousku je nižší DPH a zhruba o čtyřicet procent dražší personál, jenomže ceny pokrmů jsou asi třikrát vyšší než v ČR,“ srovnává Zdeněk Sklenář, spolumajitel společnosti Tripoli Recent, která provozuje deset restaurantů v Brně a okolí.

Přebujelá administrativa

Průzkum agentury Ipsos pro AMSP ukázal, že největším problémem podnikatelů je sehnat kvalitní personál. Marně jej hledá 51 procent hospod, dalších 36 procent nejvíc trápí přebujelá administrativa a pro 27 procent je to daň z přidané hodnoty. 

Naopak kritizovaný zákaz kouření se umístil až na devátém místě. Průzkumu se zúčastnilo tři sta malých hospod z platformy Moje restaurace.

Jak je na tom české pohostinství

„Největším problémem jsou opravdu lidi. V gastronomii je hlavně nedostatek kuchařů,“ potvrzuje Luboš Kastner, manažer společnosti Red Castle Hospitality Group, která pod značkou Hospodska.cz provozuje čtyři restauranty v Plzni.

Solitérní zaměstnavatelé, kterých je v tuzemsku drtivá většina, své lidi podle něj nerozvíjejí, firma si proto zaměstnance musí zaškolovat. „Kuchaři jsou často veliteli lodi. Rozhodují, co a jak se bude dělat, mají na starosti i administrativu a finance a majitelé jsou v jejich vleku. My to děláme opačně,“ popsal Kastner.

Problém je i v tom, že jen 15 procent pracovníků malých restaurací má dnes odpovídající kvalifikaci. Sehnat kuchaře je přitom klíčové. „Bude-li současná situace pokračovat, tak řada hospod pro nedostatek kuchařů zavře,“ varuje hoteliér Viliam Sivek. Podle něj je nedostatek odborného personálu zásadní problém i proto, že atraktivita učňovského oboru kuchař je téměř nulová.

Dvacet až třicet kontrol za rok

Mzdy v pohostinství přitom loni podle dat Českého statistického úřadu narostly o deset procent na 17 379 korun a letos do března o dalších pět set korun. Někteří však přidávají i o pětinu.

Zajímavé je, že hostinským už tolik jako v minulých letech nevadí EET a zákaz kouření. Třebaže kvůli regulaci kouření chodí podle průzkumu méně lidí do 36 procent hospod, jen pro osm procent je prioritou zrušení zákazu kouření.

Hospodští hodnotí rok zákazu kouření: zmizeli štamgasti a pije se méně

Daleko palčivější problém je administrativa a časté kontroly. Požadavků je tolik, že do restaurace může teoreticky přijít dvacet až třicet kontrol za rok. „Administrativa se rozbujela natolik, že když chcete všechno dělat správně, tak vůbec nemáte šanci. Třeba hygienička z Brna má odlišný výklad než úřednice odjinud,“ popsal Zdeněk Sklenář.

Část restauratérů by uvítala zúžení kontrol tak, aby kontrolor z jedné instituce obsáhl širší agendu. To se aktuálně snaží prosadit asociace podnikatelů u poslanců v hospodářském výboru.

Zmíněné problémy se odrážejí na celkové ekonomické situaci podniků. Špatně vidí svou situaci téměř polovina. Čtyřicet procent uvádí, že klesají tržby, a šest procent, že bude muset brzy zavřít.

Často se hovoří o nízkých maržích. Téměř 40 procent spolknou náklady na suroviny, přes pětinu na mzdy, popsal zkušenost Sklenář. Horší je však situace na vsích.

ZANIKLÉ TRATĚ: Freiberská dráha vozila přes Moldavu uhlí do Saska

  • Nejčtenější

Česku, Maďarsku i Rumunsku hrozí měnová krize, varuje Nomura

České republice, Maďarsku a Rumunsku hrozí v příštím roce měnová krize, a to kvůli rostoucím rozpočtovým a vnějším...

Kontejnerová přeprava v krizi. Padá spotřebitelská poptávka a není co vozit

Globální kontejnerová doprava čelí po několikaměsíční pandemii nemoci covid-19 dalším problémům. Ty jsou ale zcela...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Krize bude delší než jednu sezonu. Může nastartovat změnu, říká sociolog Prokop

Premium Česko drtí inflace a stále víc Čechů se kvůli zdražování uskrovňuje. Sociolog Daniel Prokop v rozhovoru pro MF DNES...

Skleník musí být pro rostliny jako nebe, říká český rajčatový král

Ředitel projektu Naše rajče Lukáš Rázl se pyšní tím, že jako jediný v zemi bude přes zimu pěstovat rajčata ve stejném...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vězení jako nebe. Holmesovou čeká za miliardové podvody zajímavá věznice

Premium Na Elisabeth Holmesovou, kterou soud za podvody ve zdravotnickém startupu Theranos poslal na jedenáct let za mříže,...

Zubařka Saxana a dvě mrtvoly. Doma pořádala seance, policie ji viní z vraždy

Premium Policie zadržela dvě ženy a prověřuje, zda byly členky sekty. Obvinila je z vraždy. Jednou z žen je úspěšná dentistka,...

Jím jednou denně a často mi stačí spát jen čtyři hodiny, říká kardiolog Neužil

Premium Mluví rychle, a i když sedí, máte pocit, že je v neustálém pohybu. Jinak by nejspíš nemohl stihnout to, co dělá. Petr...

USA byly pro nás symbolem svobody a blahobytu. Teď nám vhánějí slzy do očí

Premium Amerika nás naučila cestovat. Obdivovali jsme ji pro její svobodu, sílu i neomezené možnosti. Se svým manželem jsme do...

Jsme na okraji války, ale zimní blackout Česku nehrozí, říká expert

Premium Česká republika je v energetické krizi, rozsáhlé výpadky elektřiny jí ale nehrozí více než kdy dříve. Jediným rizikem...

Najít kvalitní účetní je zázrak. Firmy spoléhají na reference, říká průzkum

Mít dobrou účetní je pro blaho firmy zásadní, její chyby však mohou snadno vyústit i v insolvenci. Manažeři si ale...

Vydaných platebních karet přibylo, stoupl i počet transakcí, říká statistika

Počet vydaných platebních karet v ČR stoupl za tři čtvrtletí letošního roku meziročně o 400 000 na 13,65 milionu. Z...

O dalším vývoji cen energií rozhodne druhá polovina zimy, říká energetik

Rozstřel Ceny energií v posledních dnech krátkodobě mírně vzrostly, ale trend posledních měsíců je spíše opačný. Rozhodne leden,...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Přemýšlím o sebevraždě, říká Obermaierová kvůli plynu a drahým energiím

Herečka Jaroslava Obermaierová (76) prozradila, že má strach z drahých energií a nedostatku plynu. Kvůli tomu dokonce...

Vsadil na neobvyklý nápad, už má 35 zaměstnanců a rostou i do světa

Lukáš Legát začal podnikat před devíti lety. Z původně garážové firmy je dnes společnost s pětatřiceti zaměstnanci,...

Raketa byla Ukrajince, nebo Rusa? rýmuje Nohavica na kanálu Bobošíkové

Problematiku rakety dopadlé na polské území zpracoval ve své nové písni Jaromír Nohavica. „Ta raketa byla Ukrajince,...

Metro v plamenech. Londýnská tragédie odhalila nový fyzikální jev

Metro patří k nejbezpečnějším dopravním prostředkům na světě. Přesto ani jemu se nevyhnou nehody s desítkami mrtvých....

Jím jednou denně a často mi stačí spát jen čtyři hodiny, říká kardiolog Neužil

Premium Mluví rychle, a i když sedí, máte pocit, že je v neustálém pohybu. Jinak by nejspíš nemohl stihnout to, co dělá. Petr...