Restaurace Allegro obhájila kulinářskou hvězdu. Prahu předstihla Budapešť

  12:33aktualizováno  12:33
Pražská restaurace hotelu Four Seasons Allegro potřetí obhájila prestižní michelinskou hvězdu a čtvrtý rok za sebou tak získala kulinářského Oscara. Na druhou stranu Česká republika dál marně čeká na nově oceněné restaurace. Maďarsko za kratší dobu získalo hvězdy dvě.

Šéfkuchař restaurace Allegro Andrea Accordi. | foto:  Michal Růžička, MAFRA

Porotci známého průvodce ocenili nově restauraci Onyx v Budapešti. Její specialitou jsou ravioly plněné kozím sýrem. Hvězdu zároveň obhájila maďarská restaurace Costes.

Jedna hvězda na Českou republiku znamená mírné zklamání. Už dlouhou dobu čekají na úspěch kromě Allegra i další české restaurace - například Degustation Bohême Bourgeoise nebo restaurace Monastery v pražském hotelu The Augustine. Prestižní ocenění má i ekonomický přínos, ukazují zkušenosti pražské restaurace Allegro.

"Zaznamenali jsme další nárůst lokální klientely, která dokáže ocenit fine dining. Více než 60 % hostů je místních, což je pro hotelovou restauraci docela neobvyklé," říká René Beauchamp, generální ředitel hotelu Four Seasons Prague.

Restaurace Allegro obhájila kulinářského Oscara

Interiér restaurace Allegro.

Allegro získalo svou první hvězdu v roce 2008 a od té doby každý rok. Zásluhu na tom má hlavně italský šéfkuchař Andrea Accordi. "Ocenění Michelin nás samozřejmě velmi těší. V průběhu minulého roku jsme zrealizovali mnoho nových nápadů, naučili se několika novým technikám vaření a navázali spolupráci s dalšími místními dodavateli," uvedl Accordi. Allegro se specializuje na středomořskou kuchyni, vychází zejména z italského kulinářského umění.

Accordi tvrdí, že se jeho tým naučil dalším postupům vaření a restaurace pokračuje v v prohlubování spolupráce se zdejšími dodavateli. "Nárůst počtu místních partnerů a dodavatelů kvalitních surovin je známkou dalšího rozvoje trhu," upřesnil. Sám jednomu řeznictví dodal recept na tradiční italskou klobásu salsiccia, kterou v restauraci používají do risotta tasta sal.

Pravidla pro udílení ceny umožňují také jejich odejmutí. Česká republika si mírně pohoršila v kategorii Bib Gourmand, což jsou velmi dobrá jídla za rozumnou cenu. Cenu v této kategorii si udržely restaurace Aromi, Divinis, Le Terroir a SaSaZu. Naopak v seznamu nadále není restaurace Le Cornichon.

Michelin Guide

Francouzský výrobce pneumatik Michelin začal své průvodce na cesty pro automobilisty vydávat už v roce 1900. Měly poradit, kde natankovat, kde se vyspat a najíst a kde se cestovatelům postarají o jejich vůz. Postupně se z něj stala bible gourmetů, která loni oslavila sté vydání (během válek nevycházela). Část nákladů na inspektory se hradí z jejího prodeje, část dotuje Michelin jako svou reklamu.

Průvodce Michelin – Hlavní města Evropy 2010 obsahuje 324 "hvězdičkových” restaurací. Z nichž 14 se třemi hvězdami, 59 se dvěma hvězdami a 251 s jednou. Součástí je i výběr 195 restaurací Bib Gourmand servírujících tříchodové menu a nabízející dobrý poměr ceny a kvality.

Letošní edice zahrnuje výběr 44 měst ve 20 zemích, z nichž jedno město (Salzburg, Rakousko) je v průvodci vůbec poprvé.

Autor:

Nejčtenější

Saúdská Arábie přišla útokem o polovinu produkce ropy. Cena poletí vzhůru

Ve dvou ropných zařízeních na východě Saúdské Arábie vypukl požár. (14. září...

Útok na ropná zařízení společnosti Saudi Aramco na východě Saúdské Arábie uvrhl světový ropný trh do stavu, kterého se...

S bezkontaktními platbami do 500 korun mohou být od soboty problémy

Ilustrační snímek

Kvůli nový pravidlům pro ověřování karetních plateb, která budou platit od 14. září, mohou platební terminály zamítat...

Koruna jako rozvojová měna. Od intervencí se neoklepala, sráží ji riziko

Ilustrační snímek

Už je to skoro dva a půl roku od ukončení devizových intervencí a koruna ne a ne výrazněji posílit. Spíše naopak....

Pozor na pohádky o suchu, píše v eseji agrární analytik Petr Havel

Takto vypadá v květnu 2018 vyschlá půda v areálu Všesportovního stadionu v...

Za sucho u nás nemůže méně srážek, nedostatek dešťů je jen jednou z pohádek o tom, jak Česko brzy zůstane bez vody....

Míra klientelismu v Rakousku mě šokovala, řekl v Rozstřelu Radim Jančura

Majitel RegioJetu Radim Jančura v diskusním pořadu Rozstřel. (11. září 2019)

Budoucnost svého byznysu vidí dopravce RegioJet spíše ve vlacích než v autobusech. Ve středečním Rozstřelu to řekl...

Další z rubriky

Vyšší zdanění loterií rozpočtu ani prevenci nepomůže, míní odborníci

Ilustrační snímek

Odborná veřejnost kritizuje připravovaný daňový balíček, který počítá s vyšším zdaněním hazardu. Podle expertů na...

Pozor, tady hlídá sokol. Dravec jako pomocník střeží vinice před špačky

Sokolník Ivan Išpold se dvěma sokoly chrání 35 hektarů vinic nad Syrovínem na...

Zatímco většina vinařů chrání na podzim dozrávající hrozny před hejny špačků zejména plynovými děly nebo s pomocí...

Nemaso, nemléko, nevejce. Zájem o rostlinné alternativy potravin roste

Také po kousnutí vypadá jako normální burger.

Jogurty z mléka nemléka, hamburgery z masa nemasa a nyní smažená vejce nevejce. Náhražky živočišných bílkovin patří k...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz