ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Radek Cihla, MAFRA

Registr vozidel měl několik hodin výpadek, nevydával tištěné dokumenty

  • 22
Registr vozidel měl ve středu několik hodin poruchu při generování dokumentů. Úřady mohly jen registrovat bez vydání dokladů k vozu. Zprovoznění systému očekávalo ministerstvo dopravy ve čtvrtek, nakonec se jeho činnost povedlo plně obnovit ještě ve středu odpoledne. Některé úřady v zemi proto registr po celou středu nepoužívaly.

„Problémy s tiskem byly odstraněny, vydávání požadovaných dokumentů probíhá znovu bez problémů,“ napsalo ministerstvo na Twitteru ve středu po 16. hodině.

Registr silničních vozidel měl technické problémy při tvorbě tisku a dokumentů, uvedl resort ráno. Systém byl podle resortu funkční - na úřadech bylo možné požádat o registraci. Následně však nedošlo k vydání dokumentů.

Plné zprovoznění systému předpokládalo ministerstvo během čtvrtka 18. srpna, nakonec se to povedlo ještě ve středu.

Podle informací se nejednalo o kybernetický útok, problém byl na straně externího dodavatele.

Mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka dopoledne řekl, že na odstranění problému se intenzivně pracuje a úřad má od externích dodavatelů příslib, že systém bude ve čtvrtek plně funkční. „Zároveň budeme apelovat na jednotlivé úřady, aby, pokud to bude možné, měly pro veřejnost otevřeno i ve čtvrtek a pátek,“ podotkl.

Některé úřady proto mají po celou středu registr mimo provoz. Patří mezi ně například úřad v České Lípě, který dopoledne na facebooku oznámil, že obdržel informaci o poruše systému, kterou je nutné odstranit. „Z tohoto důvodu po zbytek tohoto dne, tj. středy 17. srpna, bude registr vozidel na MěÚ ČL mimo provoz.

Stejný problém budou mít i ostatní městské úřady, které zajišťují registr vozidel,“ uvedlo město. Úřední den pro registr vozidel zrušil ve středu i ostravský magistrát.

V registru silničních vozidel úřady evidují potřebné údaje o všech vozidlech registrovaných v Česku. V registru je zaregistrováno přes osm milionů vozů.

,