Žebrák sedící na kraji athénské ulice (3. září 2020)

Žebrák sedící na kraji athénské ulice (3. září 2020) | foto: Reuters

Recese v Řecku se stále prohlubuje, ekonomika klesla o 14 procent

  • 6
Řecká ekonomika klesla ve druhém čtvrtletí ve srovnání s předchozími třemi měsíci o čtrnáct procent, což je nejvíce od roku 1995, kdy se tyto údaje začaly zveřejňovat. Recese se tak v zemi ještě více prohloubila. Ukázaly to údaje, které ve čtvrtek zveřejnil statistický úřad ELSTAT. Vývoj země odráží stav, kdy se v plné síle začaly projevovat následky koronavirové krize.

V prvním čtvrtletí se hrubý domácí produkt Řecka snížil podle zpřesněných údajů mezičtvrtletně o 0,7 procenta. Do minusu se přitom řecká ekonomika dostala už v loňském posledním kvartálu, takže je nyní v recesi. Ta se definuje jako dvě čtvrtletí hospodářského poklesu za sebou.

Řecko se po globální finanční krizi ocitlo v roce 2010 na pokraji státního bankrotu a muselo požádat mezinárodní věřitele o úvěrovou pomoc. Země od té doby prošla třemi záchrannými programy, půjčky poskytnuté mezinárodními věřiteli však provázely přísné podmínky. Poslední záchranný program země opustila teprve před dvěma lety.

Ještě začátkem roku to vypadalo, že se Řecko konečně dokázalo vzpamatovat z následků finanční krize, jenže udeřil koronavirus. Země tak nyní čelí zřejmě nejtvrdší krizi ze všech ekonomik eurozóny, řekl týdeníku Economist Jakob Suwalski z ratingové agentury Scope, která vyčísluje letošní propad řecké ekonomiky na sedm až osmnáct procent.

Řecko je ze všech zemí eurozóny nejvíce závislé na cestovním ruchu. Turismus se na řeckém hrubém domácím produktu podílí více než 20 procenty, vytváří příjmy v hodnotě téměř 40 miliard eur ročně a dává práci zhruba čtvrtině Řeků. Když tamní vláda 19. března nařídila uzavření hotelů, bylo jasné, že ekonomické následky koronavirové krize budou dalekosáhlé.

K úternímu večeru se od začátku pandemie potvrdil koronavirus u 10 524 lidí, z toho 271 pacientů v souvislosti s nákazou zemřelo. Za poslední den se podle úterních údajů prokázala nákaza u 207 lidí, z toho ve dvaceti případech jde o turisty testované při příjezdu do země.

Podívejte se, jak to v Řecku vypadalo v květnu po pandemii:

,