Propad Německa, americká cla, brexit... A česká ekonomika dál roste

  • 272
Ze světa přicházejí smíšené signály o stavu ekonomiky. Ti největší pesimisté předpovídali, že někdy touto dobou si Česko přestane užívat růstu. A že sem ze zahraničí vtrhne recese. Domácí ekonomika se však pozoruhodně drží, byť několik respektovaných institucí v poslední době snížilo své odhady.

Soul, Jižní Korea

Minulý týden zveřejnila zprávu například OECD, která očekává, že růst letos zpomalí na 2,6 procenta a příští rok dosáhne 2,5 procenta.

Umírněný optimismus ohledně růstu živí třeba pokračující hlad domácích firem po dalších zaměstnancích. Přestože volná místa už nepřibývají tak rychle jako v posledních dvou letech a některé průmyslové podniky mluví o propouštění, podle ekonomů se zdaleka nedá mluvit o obratu na trhu práce.

„A nejspíš zaznamenáme další pokles nezaměstnanosti, tentokrát na nové květnové minimum,“ odhaduje analytik ČSOB Petr Dufek.

Česká ekonomika poroste pomaleji, předpovídá Evropská komise

Co víc, trvalý nedostatek pracovní síly znamená, že firmy musejí neustále zvyšovat mzdy, a to i za cenu poklesu ziskovosti. Třeba obchodní řetězec Tesco v úterý oznámil, že od července navýší základní tarifní mzdy až o sedm procent.

Díky rychlému růstu výdělků v posledních letech mají lidé v kapsách více peněz. A ekonomice věří, více spoří, ale zároveň se nebojí utrácet. Vyšší poptávka – zejména po službách – se nakonec odráží i v růstu cen. „I v tomto roce bude soukromá spotřeba domácností hlavním tahounem ekonomického růstu,“ říká ekonomka Komerční banky Monika Junicke.

Líbivý obrázek však narušuje situace v některých zemích, na nichž je česká ekonomika závislá. Jak uvádí hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská, výkonnost českého exportu bude slábnout. A zejména kvůli slábnoucí zahraniční poptávce. „Ani pro exportéry příznivý vývoj české koruny nemůže kompenzovat zhoršující se vyhlídky růstu německé ekonomiky – našeho hlavního obchodního partnera. Nové německé průmyslové objednávky klesají již pátý měsíc v řadě a vyhlídky na růst německého exportu jsou nejslabší od října 2012,“ říká Horská.

Německo: výhoda i prokletí

Ze „závislosti“ na Německu, kam směřuje téměř třetina exportu, v posledních pěti letech česká ekonomika těžila. Nyní se však z ní stává hrozba. Německý průmysl je totiž rovněž značně závislý na exportu, z velkých světových hráčů zdaleka nejvíc, proto ho mohou obchodní války a další globální rizika ohrozit mnohem víc.

Německo na hraně recese. Největší evropskou ekonomiku minula jen těsně

Hlavní ekonom Patria Finance Jan Bureš považuje za nejnebezpečnější „tvrdé přistání“ Číny. „Případné prudké zpomalení čínské poptávky by pro německou ekonomiku bylo ničivější než tvrdý brexit či americká cla na evropské automobily. Z odvětví by postihlo nejvíc strojírenství, elektrické výrobky, počítače a elektroniku,“ říká Bureš.

Na druhou stranu Německo je podle něj díky silnějšímu trhu práce a vyšší domácí spotřebě odolnější vůči vnějším šokům než dříve. A navíc se dá čekat, že by vláda padající ekonomiku mohla držet vyššími investice ze státního rozpočtu, který byl v posledních letech v přebytku.

Vývoj nezaměstnanosti v Česku

Na pracovním trhu je stále hodně těsno

Nezaměstnanost v Česku dosahuje 2,7 procenta a podle analytiků by ještě do prázdnin mohla klesnout. Počet lidí bez práce je nejnižší za dvaadvacet let. Na konci dubna evidoval úřad práce zhruba 210 tisíc nezaměstnaných a téměř 340 tisíc volných míst. „Pokud bychom statistiky volných pracovních míst brali v úvahu jako předstihový ukazatel, tak rozhodně o dramatické změně trendu české ekonomiky zatím nic nenapovídají,“ říká analytik ČSOB Petr Dufek.

Zaměstnanost roste i přesto, že firmy investují do nových technologií. „Je to dobrá zpráva o kondici ekonomiky, která není tak oslabená, jak mohly naznačovat měkké ukazatele. Nepříliš dobrá zpráva je to pro podniky, které budou mít problém hledat nové zaměstnance i v dalších měsících,“ říká Dufek. 

Průzkum společnosti CEEC Research ukazuje, že desetina strojírenských firem hodlá letos kvůli nižšímu počtu zakázek propouštět, dvě pětiny naopak plánují kapacity zvyšovat.

Důvěra v českou ekonomiku

Podnikatelé v Česku i jinde přestávají věřit, že bude lépe

Obavy z vývoje v zahraničí se propisují i do tuzemských ukazatelů. Důvěra v českou ekonomiku letos v květnu poklesla na nejnižší úroveň za téměř tři roky. Meziměsíčně klesla důvěra u podnikatelů, zatímco u spotřebitelů stoupla. Meziročně se důvěra v květnu snížila mezi podnikateli i spotřebiteli. 

„Pokles důvěry v průmyslu a službách v zásadě odpovídá obdobným signálům, jež přicházejí z ekonomiky eurozóny,“ uvedl hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč.

Průměrný měsíční kurz Kč/eur

Slábnoucí koruna může pomoci exportérům dál vyrábět

Když před více než dvěma lety opouštěla ČNB devizové intervence, vývozci se báli, že očekávané posílení koruny jim velmi zkomplikuje situaci. Jenže v poslední době domácí měna slábne, a navíc brzkému posílení přestávají věřit domácí i zahraniční bankovní domy. Mimo jiné kvůli obrovskému množství spekulativního kapitálu, který se do koruny investoval. Vývozcům dává slabší koruna výhodu proti zahraniční konkurenci, mohli by se dál uplatnit i při poklesu ekonomiky.

Index stavební produkce

Po mnoha letech se staví „jako o život“

Ve stavebnictví se zatím vlivem zpoždění za hospodářským cyklem zpomalení ekonomiky příliš neprojevuje. Poslední čísla ukazují, že jede skoro naplno. Kapacity stavebních firem jsou vytíženy v průměru na 94 procent, meziročně o dva procentní body více. 

Zakázky mají firmy v průměru na více než deset měsíců, zatímco na začátku roku to bylo jen devět měsíců. Obor po roce 2008 zasáhla pětiletá krize, následně se i díky dočerpání evropských dotací slušně vzpamatoval. Aktuální studie analytické společnosti CEEC Research počítá s tím, že české stavebnictví letos meziročně vzroste o 2,8 procenta, příští rok si polepší o 1,3 procenta. 

Je otázka, jak se ve výstavbě odrazí rychlý vzestup cen realit i stavebních prací. Z hlediska zaměření čekají vyšší růst firmy z inženýrského stavitelství, které jsou více závislé na veřejných zakázkách. Stavebnictví táhne spolu s maloobchodem ekonomický růst také v Německu.

Růst HDP Německa

Německá ekonomika drhne, šíří se pesimismus

Česko pojí s Německem těsné hospodářské vazby, je pravděpodobné, že každé zadrhnutí se projeví. „Příznivé klima v Německu se začíná zhoršovat. Předpokládáme, že růst v nejbližších letech bude o poznání pomalejší a bude mít problémy překonat jedno procento. A to bude mít své dozvuky i v Česku,“ říká hlavní ekonom Patria Finance Jan Bureš. 

Aktuální statistiky ukazují na pokles průmyslových zakázek. Země se musí vypořádat i s nejistotou ohledně regulací v autoprůmyslu. To brzdí současnou produkci i nové investice. „V uplynulých letech byl přitom automobilový průmysl zodpovědný skoro za třetinu všech podnikových investic v Německu,“ říká Bureš. 

HDP Německa loni stoupl o 1,4 procenta, což byl nejpomalejší růst za pět let. Německá vláda v dubnu zhoršila odhad růstu ekonomiky na letošní rok z jednoho na půl procenta. A míra nezaměstnanosti v květnu překvapila, když o desetinu vzrostla. Stalo se tak poprvé od roku 2013.

Kolik procent evropského vývozu mířilo do USA

Brexit i obchodní války zhoršují situaci

Tyhle „záležitosti“ už měly být dávno vyřešené. Posouvání brexitu, pokračující přetahovaná mezi USA a Čínou a zatím odsunutá hrozba amerických cel na evropské automobily, dopadnou – ať už přímo, či zprostředkovaně – na české vývozce. „Rizika spojená s budoucím vývojem jsou značná a jejich aterializace může znamenat dodatečné negativní dopady včetně výraznějšího zpomalení růstu globální ekonomiky o desetiny procentních bodů ročně,“ říká analytik Raiffeisenbank Luboš Růžička. 

„Výsledky exportu za první čtvrtletí jsou oproti očekávání o něco lepší, ale to je asi jediná pozitivní zpráva. Apetit dovozců roste podstatně rychleji než vývozy, národní bilance zahraničního obchodu se už propadá o téměř osm procent. A navíc vlajková loď českého exportu – osobní automobily – meziročně zaznamenala propad ve výši necelých dvou procent,“ říká místopředseda Asociace exportérů Otto Daněk.