Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

Práce realitního makléře není žádné terno, na první peníze čekají i půl roku

Většina nových realitních makléřů práci po pár měsících vzdá, jelikož jejich očekávání neodpovídají skutečné povaze této profese. Přesto je v Česku nejvíc makléřů na obyvatele ze zemí Evropské unie. S novým zákonem jich většina zmizí
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
OP

Chudáčci. Můžou jít dělat něco jiného. Nikdy jsem nepochopil, proč mám platit třeba 16 tisíc za to, že mi někdo ukáže byt a dá k podpisu nájemní smlouvu.

2 1
možnosti
OZ

Tohle taky naprosto nechápu. Provizi by z logiky věci měl platit majitel bytu, který si službu u realitky objednal, ať už z jakýhokoliv důvodu. Mně je přeci naprosto jedno, kdo mi byt ukáže (a pořád radši, když to bude majitel, který ten byt zná), ale platit nájem navíc za nevyžádanou službu, to fakt ne. Nebo je tu někdo z oboru, kdo by tuhle zvrácenost vysvětlil..?

1 0
možnosti
LH

Ještě mi nikdo nevysvětlil, jak změna volné živnosti na vázanou odstraní nepoctivé nebo nekompetentní realitní makléře (kterých je dle mé zkušenosti valná většina).

Doložit vzdělání (a praxi) není problém pro drtivou většinu realiťáků a ti, kteří s tím budou mít problém, si seženou kamaráda, který jim bude dělat po přechodnou dobu odpovědného zástupce.

A bez jakéhokoli dohledu budou i nadále. Živnostenský úřad jim dá pokutu maximálně za to, že nemají na sídle štítek s obchodní firmou a IČ, ale rozhodně nebude kontrolovat záměrně mizerné rezervační smlouvy (které zájemci nic nerezervují, ale naopak legalizují to, pokud se nemovitost prodá jinému zájemci), právní služby na předpotopní úrovni nebo zakazovat to, aby realitka dělala sama úschovu peněz.

0 0
možnosti
PA

Já hledal pronájem. inzerát byl "okamžitě k nastěhování". Dal jsem s chvůzku s makléřem a šel se podívat - v bytě byli dělníci, makléř najednou říkal, že musí měnit podlahu, kuchyňskou linku apod. Hrozně se divil, když jsem mu řekl, že o takové služby nemám zájem.

2 0
možnosti
Foto

A jsme u merita věci. Ten tzv. makléř to dělala asi jako bokovku, aby si našel zakázky pro svoji hlavní činnost, příp pro známého.:-) Opravdový makléř zachází s klientem jako partnerem.

1 0
možnosti
TN

Realitní makléři jsou z velké části příčinou neúměrneho navýšení cen bytů. A taky provizi, které tu jsou i dvojnásobne vyšší než je obvyklé jinde. Z 90 procent to jsou smejdi, dříve jako jednotlivci dneska jako rádoby velké firmy typu mm reality apod. Těch pár normálních co aspoň umí napsat smlouvu bez chyb to nevytrhne.

0 2
možnosti
ZG

Příčinou určitě nejsou, to způsobuje nedostatek. Oni se jen tomu přizpůsobily.

1 0
možnosti
Foto

Reality nejsou rohlíky. Nejsem realitní makléř. Smekám před práci poctivých realitních makléřů. Není to jen o focení a reklamě. Někdy jde o práci detektiva. Několikrát jsem se účastnil prohlídky nemovitosti. Mnozí majitelé makléři ani nesdělí všechno o stavu nemovitosti. Buď všechno neví, nebo se snaží některé věci zatajit. Dobrý makléř se musí orientovat v mnoha zákonech, což vyžaduje neustálé sledování změn. Vyhledat věcná břemena, podílníky, zasíťování, jednat s úřady a spousta dalších věcí. Měl by poradit klientovi jak některé složitější případy řešit, případně s jeho pověřením tato řešit za něj. Ten zákon má min. 20-let zpoždění. I z diskuze vyplývá, že lidé jsou různí. Někteří vidí jen peníze, ale málo koho zajímá náročnost této činnosti, jak odborná, tak časová. Ani práce s lidmi není procházka růžovým sadem.

8 0
možnosti
Foto

30let jsem se živil jako OSVČ ,živnosti vázanou.

0 0
možnosti
MZ

Čím méně nekvalifikovaných či hazjlíků makléřů, tím lépe. Minimálně by měla být dána přesně specifikovaná pravidla, co musí obsahovat smlouva o prodeji, aby to na katastru vůbec přijali. Zrušil bych makléře úplně a lidé by si bez nich taky poradili..

1 0
možnosti
PJ

já si taky myslím, že by si poradili... třeba někdo, kdo nemá čas ukazovat lidem byt k pronájmu si prostě zaplatil nějaké člověka, co by dal inzerát a pak za něj vybíral lidi, jako odměnu by si mohl vzít třeba jeden nájem a hotovo.. žádný makléř by nebyl zapotřebí :-)

2 0
možnosti
PV

Problém s rukou trhu je ten, že nemovitost kupujete/prodáváte v průměru tak 2x za život. Příliš málo na to aby se nějaká nespokojenost alá k tomuhle příště nejdu měla efekt (možná nějaké reference, ale očividně to příliš nefunguje).

Jinak vcelku vzato pokud si sám jste schopný vyřídit telefony a domluvit schůzku tak nevím k čemu je potřeba. Smlouvu pak k právníkovy, vyjde to levněji a máte právní ochranu. Realitku to vůbec nezajímá, zvlášť od chvíle co je podepsána rezervace (chtěli jsme při koupi změnit pár věcí v kupní smlouvě, ptaly jsme se realitky jestli se na to chtějí podívat a oni že je jim to jedno, taková je asi právní ochrana kupujícího za těch 5%)

2 0
možnosti
MZ

Plus jsem Vám dal za obsah, ale za gramatiku ne.. právníkovY, ptalY..

0 1
možnosti
JK

Mě by zajímalo toto: "získají 65 tisíc korun za pět měsíců jako dotaci".

Někdy jsem slyšel, že údajně dostávají jakoby plat, ale jako zálohu na plat, kterou pak v případě ukončení PP musí vrátit.

A do výplaty jim jdou pouze provize, a tato záloha (dotace) se jim odečítá.

Jak to je, ví to někdo?

1 1
možnosti
VK

V79í56t 41K38o26u14b62a

18. 3. 2019 9:27

Celý realitní trh je vlastně jeden velký Švarc systém. Realitky najímají makléře na práci, která jednoznačně naplňuje principy stálého úvazku, ale pracuje se zde výhradně jako OSVČ. Úplně stejné je to s pojistkami a ve stavebních spořitelnách. A protože to stát toleruje v těchto 3 odvětvích, nemůže to potom řádně postihovat ani ve výrobě, kde je to v poslední době např. u svářečů také zcela běžné. Kolik z deklarovaného milionu OSVČ jsou skuteční živnostníci? Nakonec podrobným by jste podrobným rozborem zjistili, že skutečný živnostník s kamennou provozovnou, s jedním až 5-ti zaměstnanci je v této zemi nejzatíženější, daněmi nejvíce ždímaný jedinec, který si za vše ručí do výše svého majetku a o vše se musí postarat sám. Proč tedy, tento nový slavný zákon neumožňuje práci realitního makléře vykonávat pouze v řádném zaměstnaneckém poměru? Vyplacené odměny by byly řádně zdaněny, zaměstnanci by měli skutečnou právní pomoc svých zaměstnanců a realitky by si museli za své zaměstnance nést odpovědnost.

8 0
možnosti

Pokud bude realitní makléřství vázaná živnost, budou muset budoucí makléři získat praxi právě v klasickém pracovním poměru. Takže se může stát, že se situace, kterou popisujete, trochu zlepší.

1 0
možnosti
JR

J85a85k42u44b 20R91o26u46s

18. 3. 2019 9:06

Práce realitního makléře není žádné terno hlavně pro to, že základní principy této práce jsou lhaní a podvody

1 2
možnosti
Foto

Zřejmě soudíte podle sebe.

2 0
možnosti
  • Nejčtenější

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

25. dubna 2024  11:25

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu....

Více než polovina britských dětí pod třináct let pila alkohol, zjistila studie

25. dubna 2024  16:19

Více než třetina britských chlapců a dívek v letech mezi 11 a 13 lety má zkušenosti s konzumací...

Dobré zprávy ze Španělska. Olivy se dočkaly vláhy, olej by mohl zlevnit

25. dubna 2024  14:19

Sucho a neúroda vyhnaly loni ceny olivového oleje na rekordní úrovně. Ve Španělsku, které je jeho...

Česko díky členství v EU zbohatlo. Poláci z něj ale vytěžili víc, říká analýza

25. dubna 2024  11:38

Za dvacet let od vstupu Česka do EU se podařilo zvýšit životní úroveň vyjádřenou v HDP na obyvatele...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

25. dubna 2024  11:25

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!