Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Monopol zdravotního pojištění cizinců trvá. Novela zákona leží ve Sněmovně

  11:05
Novela rušící monopol pojištění cizinců již několik měsíců leží ve Sněmovně. Poslanci ji zatím neposlali ani do prvního čtení. Problémy lidí ze třetích zemí, kteří v Česku pracují a odvádějí daně, se už více jak rok kupí.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Poslanci ANO Věra Adámková a Miroslav Janulík před rokem a půl navrhli novelu zákona, podle které smí cizince ze zemí mimo EU v Česku pojišťovat pouze Pojišťovna VZP (PVZP). Ta si díky tomuto monopolnímu postavení nově přijde na 800 milionů ročně.

Změna je přitom označována jako v rozporu s českým ústavním i evropských právem. Cizincům totiž odebrala právo zvolit si zdravotní pojištění podle jejich preferencí. Na to loni upozornila Česká asociace pojišťoven (ČAP), která již loni na konci roku podala stížnost k Evropské komisi. Brusel chce od Česka záměr zákona podrobně vysvětlit a doložit, že nejde o porušení hospodářské soutěže.

Stávající vládní koalice deklarovala, že chce monopolní postavení PVZP zrušit. Senát poslal novelu zákona poslancům už v zimě. Sněmovna chtěla změnu projednat letos v květnu, ale novela se nedostala ani na program schůze. Totéž se opakovalo v červnu.

Pojišťovnám „přebývají“ miliony, lidé si pro ně nejdou. Kvůli starým kontaktům

Stále trvající monopolní postavení PVZP za necelý rok navíc řešení ve většině případů nepřineslo. Například v pražském Motole zůstává neuhrazená péče za cizince ve výši okolo 65 milionů korun. Jde totiž o dluhy za cizince, kteří žádné pojištění neměli. Kritika stávajícího stavu přitom trvá od momentu, kdy k ustavení monopolu došlo.

Stěžují si agentury i individuální klienti

„Pokud zde cizinec chce bydlet dlouhodobě (déle než tři měsíce), často musí žádat o povolení k dlouhodobému pobytu (déle než rok). K tomu, aby mu ale ministerstvo vnitra vydalo povolení k pobytu, si musí koupit pojištění na celou dobu žádaného pobytu,“ vysvětlil iDNES.cz Jan Kalina z relokační a imigrační agentury Move To Prague.

„A zde je ten hlavní problém. Pro příklad: třeba rodina, která chce zůstat dva roky, kde je manžel zaměstnaný, manželka v domácnosti, mají děti 5 let a 10 let, musí v jednom okamžiku zaplatit skoro 160 tisíc korun za pojištění. A to bez ohledu na to, zda budou žádosti o povolení k pobytu schváleny, nebo ne, pojištění se předkládá již při podání žádosti,“ uvedl Kalina.

Pojišťovna VZP sice teoreticky nabízí možnost platby na splátky, podle Kaliny o ní cizinci neví. „Klient může požádat o možnost na splátky. Žádost poté v Pojišťovně VZP prochází procesem posouzení,“ uvedl Luboš Frühbauer, ředitel odboru produktového managementu zdravotního pojištění PVZP.

Novinka měla být cestou k drahým lékům, pacienti ale dál musí prosit pojišťovny

„Máme též nastavený proces s ministerstvem vnitra, kdy si cizinecká policie i pracovníci ministerstva mohou prověřit v našem pojistně technickém systému nejen, zda má cizinec u Pojišťovny VZP sjednanou pojistnou smlouvu, ale zda má i uhrazené pojistné. Pro případy splátek byl tento proces s Ministerstvem vnitra upraven,“ doplnil Frühbauer.

Na opakovaný dotaz kolika klientům PVZP bylo od počátku letošního roku umožněno pojištění splácet splátkami neodpověděl. Neposkytl ani celkové číslo kolik jich o tuto možnost požádalo.

Skutečný stav věci ale mohou napovědět příběhy cizinců, kteří si na internetu stěžují na tristní situaci kolem pojištění u PVZP. Například stránka pvzpnenivzp.cz shromáždila patnáct příběhů, které demonstrují neefektivitu monopolního chování PVZP. Většina z nich ilustruje, jak se výdaje na pojištění u jednotlivců zvýšily od ustavení monopolu PVZP i o více než 100 procent.

Jedním z nich je příběh cizinky, která v Česku pracuje na plný úvazek a je kryta systémem veřejného zdravotního pojištění. Pro její dceru to však neplatí. Místo původních 46 tisíc korun za pojistné období pojišťovna skokově navýšila platbu na 87 300 korun. Tedy zdražení o 122 procent.

V případě například čtyřčlenné rodiny jde tak náhle o stovky tisíc korun. K tomu došlo v době, kdy novela zákona už prošla Sněmovnou, a bylo jasné, že bude brzy účinná a cizinci nebudou mít jinou možnost než se upsat PVZP.

Při srovnání sazebníků z loňského dubna a letošního května je nárůst patrný, zvláště u lidí nad 60 let. Předplacené pojištění na pět let vyšlo ještě vloni seniory nad 70 let na necelých 300 tisíc korun. Letos v květnu už to bylo téměř 614 tisíc korun. Nejde ale jen o seniory, dvouleté pojištění se cizincům v produktivním věku zvedlo o šest tisíc korun, čtyřleté o 16 tisíc korun. Zdražení postihlo také studenty a děti ve věku mezi šesti a 14 lety.

Ceny se vyšvihly nahoru i kvůli tomu, že PVZP začala rychle po ustavení monopolu rušit slevy, které cizincům dříve nabízela. Doložené jsou i případy, kdy si cizinci byli nuceni vzít kvůli jednorázovému pořízení drahého pojištění úvěr.

V důsledku výrazného plošného zdražení se tak organizace zabývající se pomocí cizincům v Česku obávají, že bude docházet k dělení rodin lidí ze třetích zemí. Počet nepojištěných cizinců by se navíc oproti původnímu záměru poslanců mohl naopak zvýšit.

Slabší kapitálová přiměřenost

To ovšem není jediný problém, sama PVZP na tom finančně není nejlépe. Podle zdrojů z bankéřské komunity v České národní bance momentálně probíhá řízení s touto pojišťovnou. Zájem regulátora vyvolal údajně poměr mezi disponibilním kapitálem a tím, za co PVZP ručí. Ten na konci loňského roku činil 111 procent.

ČNB přitom u pojišťoven vyžaduje poměr alespoň 150 procent. PVZP tak vykazuje nejhorší kapitálovou vybavenost na celém českém trhu pojišťoven. Pro srovnání: pojišťovny v nejlepší kondici vykazují výše zmíněný poměr v hodnotách stovek procent. Naopak hodnota blížící se 100 procent je v pojišťovnictví považována za kritickou, protože pojišťovně neumožňuje absorbovat šoky. V momentě, kdy poměr klesne pod 100 procent, pojišťovna končí.

Předseda mateřské VZP Zdeněk Kabátek a člen její dozorčí rady Miroslav Kalousek podle zdrojů redakce nedávno tento nepříznivý stav vysvětlovali v centrální bance. Kdyby totiž PVZP rázem skončila, cizinci si podle platných zákonů nemohou ani požádat o dlouhodobý pobyt v Česku.

„Mohu potvrdit, že jsem se s dalším kolegou z Dozorčí rady PVZP zúčastnil standardního jednání se zástupci orgánů dohledu ČNB, jehož tématem byla mj. i kapitálová přiměřenost naší dceřiné společnosti (která má v současné době rostoucí tendenci). Tato setkání zástupců dozorčí rady a ČNB jsou naprosto běžným způsobem vzájemné komunikace, který je bankou využíván vůči všem obdobným subjektům jako je PVZP,“ řekl Kabátek iDNES.cz.

Schůzky zástupců dozorčích orgánů či zástupců vrcholného managementu však nejsou běžně na programu centrální banky. Ke svolání takové schůzky musí být zpravidla závažný důvod. O tom může svědčit i fakt, že na „kobereček“ nešel ekonomický náměstek či náměstek pro zdravotní péči VZP, ale rovnou její ředitel.

Reakce Pojišťovny VZP, a.s.

Podle novely zákona o pobytu cizinců může od 2. srpna 2021 poskytovat cestovní zdravotní pojištění cizincům v případě žádosti o vízum k dlouhodobému pobytu nad 90 dní nebo žádosti o prodloužení doby pobytu na území ČR v rozsahu komplexní zdravotní péče pouze Pojišťovna VZP, a.s. Poslanci novelou reagovali na fakt, že trh s pojišťováním cizinců byl plný nekalých praktik, které ve finále vedly k dluhům u poskytovatelů zdravotních služeb za nedostatečně pojištěnými cizinci. Pojištění sloužilo pouze jako papír pro cizineckou policii k získání pobytu a nepokrývalo téměř žádnou zdravotní péči.

Před novelou bylo běžnou praxí, že cizinec, který si zakoupil komplexní zdravotní pojištění, dokázal získat roční pojistné v hodnotě 4 500 Kč, 6 500 Kč, 10 000 Kč a podobně. Ty pojišťovny a ti zprostředkovatelé, kteří nabízeli komplexní zdravotní pojištění pro cizince ve výše uvedených cenách, nemohli zajišťovat těmto klientům adekvátní zdravotní péči.

Cizinec platící komplexní zdravotní pojištění cizinců, které je rozsahem stejné jako veřejné pojištění, zaplatí průměrně 22 038 Kč za rok, což je zcela legitimní cena.

Pojištění PVZP

Co se týká možnosti plateb pojistného, standardně je vyžadována úhrada při sjednání pojistné smlouvy. Klient může požádat o možnost na splátky, a to buď přes síť sjednatelů nebo individuálně.

Pojišťovna disponuje dostatečnou výší vlastního kapitálu, který plně pokryje případné výdaje v případě negativního vývoje a zaručuje dostatečnou solventnost pojišťovny. Vlastní kapitál pojišťovny dostatečně převyšuje tzv. solventností kapitálový požadavek na pojišťovnu (tzv. solventnostní poměr je vyšší než 100%), který stanovuje legislativa Evropské unie a každá pojišťovna musí mít dostatečný disponibilní kapitál převyšující tento solventnostní kapitálový požadavek. Pojišťovna navíc očekává, že do konce roku 2022 a v dalších letech dojde k růstu solventnostního poměru.

Autor:

Šéf Úřadu práce: Umělá inteligence vše mění. Za mě už AI píše dopisy ministrům

  • Nejčtenější

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nová vábnička pro miliardáře: ponorná superjachta jako pevnost plná luxusu

23. dubna 2024  20:16

Rakouská firma vyvíjí hračku pro super bohaté zájemce o cestování, bezpečnost a luxus. Je to 165...

Vláda pomůže ovocnářům. Mrazy způsobily miliardovou škodu na úrodě

25. dubna 2024  8:44

Ministerstvo zemědělství spustí program s pomocí minimálně 70 až 100 mil. Kč pro pěstitele ovoce....

K moři vyrazí víc lidí než loni. Kvůli davům Češi hledají méně okoukaná místa

25. dubna 2024

Premium Na potravinách a jiném zboží nebo na návštěvách restaurací jsou Češi ochotní šetřit, ale na...

Peníze jsou v IT nebo farmacii. V účetnictví moc nevyděláte, ukázal průzkum

25. dubna 2024

Zaměstnanci sektoru IT i mají v poslední době i kvůli umělé inteligenci hledání práce těžší. Když...

Švédsko se připravuje na válku. Investuje nejen do energetické infrastruktury

24. dubna 2024

Švédsko se připravuje na možný válečný střet s Ruskem. V současné době se zaměřuje zejména na...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...