Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Češi přestávají kupovat dárky na sekeru, zadlužování se však nebojí

  1:00
Šlapající ekonomika, mizivá nezaměstnanost i rostoucí mzdy vedou k tomu, že lidé začínají ztrácet zájem o půjčky, které jsou určeny primárně na nákup vánočních dárků. To však neznamená, že by si přestali brát půjčky obecně. Lidé stále víc vnímají krátkodobé zadlužení jako běžnou součást života.
(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

Pokles zájmu o vánoční půjčky je vlastně dobrá zpráva, odborníci na dluhy před tímto typem úvěru nejvíc varují. Podle jejich zkušeností patří k těm nejrizikovějším. Platí totiž, že se lidé nad jejich pořízením příliš nerozmýšlejí, berou si je bezhlavě a často pak mají problém je splácet.

Průzkum společnosti Kruk, která se zaměřuje na správu pohledávek, ukázal, že se proti loňsku zvedl podíl lidí, kteří vánoční dárky financují průběžně z běžných příjmů, i těch, kteří si na ně několik měsíců dopředu šetří. Proti loňsku se v souvislosti s Vánocemi zadluží jen minimum lidí, nejčastěji jde o mladé lidi do 34 let.

Češi začínají lépe rozumět tomu, co si mohou dovolit

Obecně však zájem o půjčky roste. Rostoucí blahobyt přibližuje Česko „západním“ standardům, lidé začínají brát krátkodobé zadlužení jako součást svého finančního života. „Rychle roste počet lidí, kteří si uvědomují, že nákup postavený na kreditu jim může přinést pohodlí a bezpečí, které jim debetní nákup nedá,“ říká zakladatel služby Twisto Michal Šmída.

Češi se tedy nebojí zadlužit, ale ve větší míře začínají rozumět tomu, co si mohou dovolit, aby se v budoucnu nedostali do problémů se splácením. Dokazuje to i skutečnost, že se bezhlavě nevrhají do půjček určených výhradně na vánoční dárky či k přípravám na sváteční dny.

Konec roku přitom k půjčkám svádí. Pro poskytovatele úvěrů představuje žně, obvykle rozpůjčují více peněz než v jiných obdobích roku. Platí to pro banky i pro nebankovní instituce, u úvěrových společností, které se zaměřují na poskytování nižších částek, je tento sezonní vzestup výraznější.

Radost z dárků na dluh nevydrží

Například na portálu Porovnej24.cz roste v posledních dvou měsících roku proti září a říjnu počet klientů, kteří hledali půjčku na internetu zhruba o polovinu. To však neznamená, že všichni půjčku nakonec uzavřou.

Odborníci obzvlášť před Vánocemi doporučují ostražitost, radost z dárků za cizí peníze vydrží jen pár týdnů. A nejde jen o to sledovat výši úrokové sazby či pravidelnou výši splátky. „U spotřebitelských úvěrů vždy platí, že byste si je nikdy neměli brát na takové zboží a služby, které budete déle splácet než spotřebovávat,“ říká právník dTestu Lukáš Zelený.

Ukazuje se však, že meziročně zájem o úvěry před Vánocemi stagnuje. „Avšak díky dobré ekonomické situaci a nízké nezaměstnanosti si lidé mohou půjčit více peněz. Průměrná výše půjčky se u naší společnosti zvýšila za posledních pět let z 15 na 25 tisíc korun,“ říká mluvčí Provident Financial Ondřej Holoubek.

Stejný trend zaznamenali také u Profi Creditu, a to meziročně o­ 15 ­procent na 12,5 tisíce. „Před Vánocemi si lidé nejvíce půjčují na dárky a vánoční nákupy potravin, alkoholu či dekorací. To se v čase nemění,“ říká šéf společnosti Profi Credit Pavel Klema.

Podle Holoubka z Providentu však nelze říci, že by si lidé půjčovali pouze na vánoční dárky. „U naší firmy slouží typická půjčka ve výši 25 tisíc korun nejčastěji k řešení nějaké nečekané situace. Když se například lidem porouchá topení, volají, že potřebují rychle peníze na opravu. Z půjčky nejdříve zaplatí opraváře a za zbylé peníze teprve nakoupí dárky,“ dodává Holoubek.

Domácnosti v ČR nesplácejí 35,4 miliardy

„Pokles podílu lidí, kteří si půjčují na vánoční dárky, může souviset s lepší ekonomickou situací i se střízlivějším uvažováním při nákupech dárků. Než aby se kvůli nim lidé zadlužili, koupí jich třeba méně,“ říká Jana Žaludová ze společnosti Kruk.

U bank si dokonce lidé půjčují před Vánocemi méně než loni. „Průměrná výše půjček v listopadu a prosinci meziročně klesla. Zatímco loni dosahovala 120 tisíc korun, letos byla 89 tisíc. Jde o kombinaci bankovních a nebankovních úvěrů. Vidíme, že lidé si půjčují celkově více, ale menší částky,“ říká Zbyněk Laisek z Porovnej24.cz.

Lidé nyní také lépe splácejí své závazky. V roce 2014 dosahoval objem nesplácených půjček 60 miliard korun a od té doby setrvale klesá. Nyní domácnosti nesplácejí 35,4 miliard korun, z toho je necelých dvacet miliard za hypotéky. Jde o­ 2,2 procenta bankovních dluhů, což je nejnižší hodnota v historii.

Je to nejen díky lepší ekonomické situaci, podle lidí z trhu pomohla také novela zákona o spotřebitelském úvěru z roku 2017. Kvůli přísnějším kritériím by již zadlužení lidé neměli na půjčky dosáhnout. Navíc zmizela podstatná část nepoctivých poskytovatelů.

„A to, že se domácnostem daří lépe, vidíme také u dlouhodobě problematických dluhů za energie, kde letos počet nedobytných pohledávek poklesl o čtyřicet procent,“ dodává Jakub Zetek, provozní ředitel firmy M.B.A. Finance, která spravuje pohledávky finančních institucí.

Lidé si podle něj také více věří. Nejenže si půjčují peníze a nemají problémy s jejich splácením, domácnosti navíc od začátku roku ušetřily v globálu třikrát tolik, než kolik si nabraly na úvěrech.

Předplatné MF DNES

Šéf Úřadu práce: Umělá inteligence vše mění. Za mě už AI píše dopisy ministrům

  • Nejčtenější

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

25. dubna 2024  11:25

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu....

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

Zahraniční pracovníky nejvíc láká Austrálie, z měst vede Londýn, říká průzkum

25. dubna 2024

Nejoblíbenější zemí pro zahraniční pracovníky je Austrálie, za ní se umístily Spojené státy a...

Více než polovina britských dětí pod třináct let pila alkohol, zjistila studie

25. dubna 2024  16:19

Více než třetina britských chlapců a dívek v letech mezi 11 a 13 lety má zkušenosti s konzumací...

Dobré zprávy ze Španělska. Olivy se dočkaly vláhy, olej by mohl zlevnit

25. dubna 2024  14:19

Sucho a neúroda vyhnaly loni ceny olivového oleje na rekordní úrovně. Ve Španělsku, které je jeho...

Česko díky členství v EU zbohatlo. Poláci z něj ale vytěžili víc, říká analýza

25. dubna 2024  11:38

Za dvacet let od vstupu Česka do EU se podařilo zvýšit životní úroveň vyjádřenou v HDP na obyvatele...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...