Likvidace ohnisek ptačí chřipky na Královéhradecku (22. března. 2021)

Likvidace ohnisek ptačí chřipky na Královéhradecku (22. března. 2021) | foto: HZS KHK

Ptačí chřipka nepolevuje, zemědělci vybili již čtvrt milionu kusů drůbeže

  • 4
Koncem ledna se v Česku objevily nové případy ptačí chřipky, jež se vrátila po necelém roce. Od té doby zemědělci postupně potvrdili její výskyt v osmi krajích. Ve velkochovech už bylo letos nutné vybít více než 250 tisíc kusů drůbeže, což je více než při epidemiích v letech 2007 a 2017, kdy nemoc ČR také výrazně zasáhla. Její šíření zatím nepolevuje.

Světová organizace pro zdraví zvířat (OIE) loni v červenci oficiálně uznala ČR za zemi bez ptačí chřipky. O půl roku později se však nemoc vrátila, poprvé ji veterináři potvrdili 21. ledna u dvou uhynulých labutí na rybníku na Písecku. O den později se objevilo ohnisko chřipky v malochovu drůbeže na Táborsku a následovalo další šíření.

Zemědělci tak už nemoc potvrdili celkem v osmi krajích. Vedle Jihočeského se nemoc objevila dále ve Zlínském, Středočeském, Moravskoslezském, Královéhradeckém, Pardubickém a Plzeňském kraji a na Vysočině. 

Nedávno odhalili veterináři další ohnisko ve Vodňanech na Strakonicku v malochovu s devíti slepicemi. V blízkosti tohoto ohniska se přitom nachází podnik Vodňanská drůbež, který je součástí koncernu Agrofert, a jedna jatka. V pondělí byly ohlášeny další dva záchyty nemoci u firmy Perena na Královéhradecku, kde bude utraceno asi 14 tisíc kachen.

V českých velkochovech už zemědělci letos vybili přes čtvrt milionu kusů drůbeže. Utratili tak více ptáků než při epidemiích v letech 2007 a 2017, kdy nemoc zasáhla Česko doposud nejvýrazněji. 

Ptačí chřipka je virové onemocnění zvířat, zejména ptáků, ale vyskytla se už i u prasat, psů a koček. Z volně žijících ptáků postihuje nejčastěji labutě a divoké kachny, které jsou přenašeči nemoci již několik staletí a virus pro ně není tak nebezpečný jako pro drůbež. Z třicítky druhů virů ptačí chřipky jsou často smrtelné dva, nakažená zvířata mají dýchací potíže, trpí ztrátou chuti a hynou do dvou dnů. Existuje i lehčí forma, kdy má drůbež jen opelichané peří a snáší méně vajec.

Lidé se ptačí chřipkou mohou nakazit přímým kontaktem s infikovaným ptákem. Největší riziko hrozí při zabíjení drůbeže, jejím škubání nebo při dalším zpracování masa. Zatím nebyla prokázána přenositelnost choroby z člověka na člověka. Příznaky u lidí jsou podobné jako u klasické chřipky, mohou se ale objevit i ty méně časté: například zánět spojivek, zápal plic či ztížené dýchání. Antivirotika, jako například lék Tamiflu, mohou průběh nemoci zmírnit a zkrátit.

Jak to nyní vypadá v jednotlivých krajích

Na Vysočině byla letos zatím ptačí chřipka zjištěna jen v jednom chovu v Horní Cerekvi na Pelhřimovsku. Na postižené farmě nechali veterináři 20. února utratit okolo 300 kusů drůbeže. Protože se tam jiní nemocní ptáci nenašli, přibližně o měsíc později byla mimořádná opatření v regionu zrušena. Ani jinde v kraji se od té doby ptačí chřipka nevyskytla.

Ve středních Čechách způsobila ptačí chřipka největší škody na Nymbursku, kde zasáhla komerční chovy. Bylo tak nutné utratit téměř 3000 plemenných kachen v chovu nedaleko Městce Králové, 7300 ve Slibovicích a skoro 7700 v Záhornici. Důvodem rozšíření nákazy bylo zřejmě porušení biologické bezpečnosti.

V Ústeckém kraji se tento měsíc objevila dvě menší ohniska ptačí chřipky, a to na Mostecku a Teplicku. V Poleradech na Mostecku uhynuly čtyři slepice, pátou veterináři usmrtili. V Razicích na Teplicku chovateli uhynula labuť, dva pštrosi a páv. Všechna zbývající zvířata v chovu byla utracena. Ptačí chřipka se objevila také v Žatci na Lounsku u jedné labutě. 

V Libereckém kraji se objevila nákaza u pěti uhynulých divokých labutí u jezera Velký Písečák v Příšovicích na Liberecku. Nyní mají veterináři podezření na nákazu u dvou labutí na Lounsku.

Nákaza ptačí chřipkou v Královéhradeckém kraji je podle veterinářů největším rozšířením ptačí chřipky v historii regionu i celé České republiky. Šíření nákazy přitom nepolevuje. V minulých dnech ptačí chřipka zasáhla další dva chovy kachen společnosti Perena. Hasiči je budou likvidovat ve středu. Dosud bylo v deseti chovech Pereny a v jednom chovu slepic Podniku pro výrobu vajec v Kosičkách vybito přes čtvrt milionu kusů drůbeže.

Ve Zlínském kraji se nákaza projevila v jednom z chovů v polovině března  v okolí ohniska ptačí chřipky v Osvětimanech na Uherskohradišťsku. Bylo nutné utratit zhruba kusů drůbeže, především slepic, ale i husy, kachny a krůty. Veterináři nezaznamenali žádné podezřelé úhyny drůbeže v okolí ohniska a minulý týden odvolali mimořádná opatření, která v souvislosti s ohniskem přijali. 

,