Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

První dva týdny nemoci budou platit zaměstnavatelé

  • 22
Sněmovna definitivně schválila změny v nemocenském pojištění. Změny mají motivovat k práci, první 2 týdny bude nemocenskou hradit zaměstnavatel. Zhruba o čtyři tisíce se také zvýší maximální nemocenská.

Lidé by podle nového znění zákona měli dostávat od ledna příštího roku více peněz než dnes v prvních třech dnech nemoci. Při delším marodění si polepší zaměstnanci vydělávající více než průměrných 18 tisíc korun. Ostatní si pohorší o pár desetikorun na měsíc.

Maximální nemocenská stoupne z dnešních dvanácti tisíc korun mírně přes 16 tisíc. Mírně se tak sníží propad, kteří zažívají lidé s vyšším platem při pobytu doma, když ochoří.

Velkou změnou je nový zákon pro všechny firmy. První dva týdny nemoci svých zaměstnanců totiž budu platit samy na místo státu.

Na této změně by však zaměstnavatelé tratit neměli. Díky novým odvodům totiž zaměstnavatelé budou odvádět méně na nemocenském pojištění. Pojistné se sníží ze současných 3,3 procenta na 1,4 procenta.

Malé podniky, které zaměstnávají méně než 26 pracovníků, navíc mají možnost zvolit jiný systém. Mohou dál odvádět 3,3 procenta, pak jim ale polovinu vyplacené náhrady bude vracet Česká správa sociálního zabezpečení.

Ministerstvo si od změny slibuje, že pomůže snížit nemocnost, která v Česku roste závratným tempem.

V českých podnicích se nemocnost pohybuje většinou od tří do osmi procent. To jinými slovy znamená, že každý den v práci kvůli nemoci chybí tři až osm zaměstnanců ze sta.

Statistiky prokazují, že více jsou nemocní lidé s nižšími platy. Jejich nemocenská se totiž od platu v práci tolik neliší. U lépe placených lidí bývá někdy problém opačný, že kvůli propadu příjmů raději pracují i nemocní.

Normu nyní posoudí ještě prezident. Pokud uspěje, začne platit od příštího roku.

,