ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Třetina zaměstnanců pracuje podle průzkumu z domova, část z nich ruší rodina

  • 53
Z domova kvůli opatřením proti šíření koronaviru pracuje 35 procent zaměstnanců v Česku. Dvě pětiny z nich postrádají pravidelný kontakt s kolegy. Čtvrtina uvádí, že je při práci doma ruší děti a rodina, kvůli čemuž se nemohou dostatečně soustředit.

Přestože skoro 60 procent zaměstnanců dostalo od svých zaměstnavatelů doporučení, jak efektivně pracovat a využít volný čas k rozvoji vlastních znalostí, přes polovinu Čechů přiznává, že nemá o rozšiřování vědomostí během karantény zájem. Pouze desetina respondentů se věnuje alespoň domácímu cvičení, stejný podíl procvičování cizích jazyků a 12 procent četbě vzdělávací literatury, vyplývá z průzkumu sázkové společnosti Sazka. Provedla ho společnost Instant Research v uplynulém týdnu, zapojilo se do něj 1 090 respondentů ve věku 18 až 60 let.

Epidemie koronaviru

Na otázku, jakým aktivitám se lidé pracující doma nyní více věnují, uvedly dvě pětiny respondentů úklid. Zhruba pětina více čte, 17 procent se věnuje dětem. Dalších šest procent oslovených uvedlo, že se více věnují sexu.

Od práce si podle průzkumu lidé nejlépe odpočinou procházkami v přírodě, odpověděla tak třetina z nich. Necelá čtvrtina relaxuje sledováním televize, pětina se dívá na videa na internetu, desetina pravidelně cvičí. „Zajímavostí je, že v aktivitách na internetu nejsou v popředí sociální sítě jako běžně, ale 53 procent Čechů vyhledává především aktuální dění a nové zprávy,“ uvedl mluvčí Sazky Petr Týbl.

Pokud jde o nešvary, které lidi během karantény nejvíce trápí, 34 procent respondentů uvedlo lenivost. Necelá čtvrtina nedbá o svůj zevnějšek, 13 procent více jí, sedm procent více kouří a šest procent pije více alkoholu.

,