Češi nejsou spokojeni s cenami elektřiny.

Češi nejsou spokojeni s cenami elektřiny. | foto: Profimedia.cz

Průzkum: Češi nejsou spokojeni s cenou elektřiny

  • 57
Uvnitř: GRAF - Plných 93 procent obyvatel Česka je v současnosti nespokojeno s cenou elektřiny, která je podle nich vysoká. Veřejnost si myslí, že je to hlavně kvůli silnému postavení skupiny ČEZ na trhu. Vyplývá to z průzkumu agentury Factum Invenio.

Z průzkumu vyplývá, že polovina lidí pochybuje o konkurenčním prostředí. Může za to především lobby  dominantního výrobce ČEZ.

"Podle veřejnosti je hlavní příčinou růstu ceny elektrické energie především silné postavení jedné energetické společnosti. Jako další příčiny uvádí veřejnost malou konkurenci a růst cen ropy a plynu na světových trzích," říká Miroslav Oupic ze společnosti Factum Invenio.

Analytik Robert Keller ze společnosti Patria uvedl, že dominantní postavení ČEZ je dáno historickým vývojem, z kterého jednoznačně firma profituje.

Konkurence na trhu s elektřinou podle něj ale existuje. "Samozřejmě v rozličné míře u výroby a u distribuce," uvedl.

Z průzkumu vyplynulo, že většina lidí by byla ochotna při zajímavé nabídce změnit dodavatele elektrické energie. V současnosti o tom uvažuje šestnáct procent lidí. Z průzkumu ale vyplývá, že Češi nemají dostatek informací o nabídkách dodavatelů elektřiny.

Skoro polovina obyvatel reaguje na vyšší cenu elektřiny pouze zamezením plýtvání, aniž by svou spotřebu omezovala. K omezení spotřeby se naopak rozhodla více než třetina lidí. Plných patnáct procent veřejnosti se rostoucími cenami elektrické energie vůbec nezabývá.

Přibližně sedmadvacet procent lidí uvažuje o tom, že by elektřinu nahradilo jiným, levnějším typem energie. Dvanáct procent lidí už tuto změnu udělalo.

Agentura Factum Invenio provedla průzkum na přelomu září a října. Oslovila při něm 1006 lidí České republiky ve věku od 18 let.