Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jsme v dvojitém nelsonu mezi Asií a USA, říkají čeští průmyslníci

  9:00aktualizováno  10:06
Českou ekonomiku a především průmyslové podniky trápí nedostatek surovin a jejich zdražování. Dalším kritickým bodem je nedostatek zaměstnanců ,který brání firmám odbavit více zakázek. Obtížný postcovidový náběh výroby odhalil závislost na dodávkách dílů a materiálu z druhého konce planety, ukázala debata Barometr českého průmyslu.
Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Reuters

„My jako Česká republika děláme všechno proto, abychom nebyli konkurenceschopní vůči USA i Asii,“ posteskl si šéf Brano Group Pavel Juříček. „Čína postupně ovládá celou surovinovou základnu, všechny kovy a suroviny. USA na to jdou přes IT, software a nejmodernější výrobní platformy. A my jsme v dvojitém nelsonu mezi Čínou a Amerikou,“ dodal.

Podle ministra průmyslu Karla Havlíčka stát nevyřeší nedostatek čipů, ani neovlivní cenu logistiky mezi Evropou a USA nebo Asií. „Stát umí částečně ovlivnit energetickou politiku a pak je to otázka pracovníků, tady stát může sehrát svoji roli. Musíme pokračovat v lákání zaměstnanců z okolních nebo blízkých zemí,“ uvedl ministr.

Prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý připomněl, že zvlášť v oblasti automatizace a digitalizace chtějí firmy po státu především, aby neškodil a nepřekážel. „Stát by měl řešit dlouhodobé věci, třeba vzdělávání, jinak hlavně neškodit. Jinak se obávám, že současný celoevropský přístup, celoevropská politika nás skutečně všechny svazuje z hlediska konkurenceschopnosti,“ konstatoval.

Není z čeho vyrábět, zoufají si firmy

Národní centrum průmyslu 4.0, které konferenci pořádá, se dotazovalo 263 zástupců průmyslových firem na to, co je v současné době nejvíc trápí. Nejvíce si ředitelé firem stěžovali na špatnou dostupnost skoro všech materiálů a komodit a jejich ceny a zároveň tvrdé podmínky u odběratelů

Za nejméně důležité pro chod své firmy naopak ředitelé pokládají vládní podpory a dotační programy, jak evropské, tak národní a krajské.

„Výsledky jen potvrzují, že jedinou pojistkou a zárukou prosperity podniků v malé otevřené ekonomice je produkce, která je svým charakterem co nejméně nezávislá na vnějších vlivech, tedy s co nejvyšší přidanou hodnotou, stupněm finality, vysokou prodejností a mírou flexibility. Ani sebelepší státní podpora nemůže v globální tržní ekonomice nahradit kvalitu produktu, a navíc je vždy zatížena rizikem, že se kvůli pokřivení trhu situace ještě zhorší,“ shrnuje výsledky průzkumu Alena Burešová ze sdružení Národní centrum Průmyslu 4.0.

„Zásadní vlivy, se kterými se v současné době musí český průmysl poprat, jsou především zvyšující se ceny vstupů. Ty se dnes mění velmi dynamicky. Rostoucí ceny materiálů a komponentů jsou jeden problém. Neméně závažný je však jejich nedostatek na trhu či prodlužující se doba dodávek, která ohrožuje realizaci nasmlouvaných projektů. Bohužel nadále trvá nedostatek kvalifikované pracovní síly. To se proti období „před covidem“ vůbec nezměnilo,“ dodává Jiří Kabelka , majitel žďárské společnosti DEL zaměřené na průmyslovou automatizaci.

Závislost na Asii

Zástupci tuzemského průmysl, který je na subdodávkách ze zahraničí dosti závislý, začali hledat způsoby, jak výrobní kapacity některých dílů přesunout z Asie do Evropy. „Pandemie ukázala, že Evropa ztratila soběstačnost v mnoha strategicky důležitých oblastech. Dobrým příkladem je výroba ochranných prostředků nebo čipů. Určitě by proto stálo za to přemýšlet, jak alespoň v některých oblastech tuto suverenitu získat zpět a nebýt závislý na dodávkách z druhého konce světa,“ míní viceprezident Svazu průmyslu Radek Špicar.

Narušené dodavatelsko-odběratelské řetězce s sebou přinášejí i problém s logistikou. Nedostatek žene ceny nahoru, firmy nakupují do zásoby, což cenovou spirálu ještě více šroubuje. V současné době tyto obtíže potvrzuje 57 procent ředitelů výrobních průmyslových firem, přičemž zhruba třetina považuje tyto problémy za zásadní.

„V současné situaci je velmi těžké plánovat dodávky a výrobu. Je náročné se jakkoli připravit na další vývoj. Ten, kdo investoval do předzásobení, má momentálně velkou konkurenční výhodu. Krátkodobě je nemožné být v Česku méně závislý na okolních trzích. Ať už se to týká dovozu surovin a materiálů, tak i odbytu,“ říká jednatel firmy Lenze Rostislav Svoboda.

„Od loňského roku jsme navyšovali zásoby materiálu na maximální možnou úroveň, zaplnili jsme sklady, ale kvůli poptávce na světových trzích to nestačilo. Není co kupovat,“ stěžuje si například ředitelka společnosti ifm electronic Kamila Mašková.

Navyšovat mzdy bude i v této situaci většina firem (87 %), a to v průměru o 4,1 procenta. Přidávat svým pracovníkům budou spíše velké firmy (91 %) než firmy malé a střední. Stejnou mzdu jako loni svým zaměstnancům vyplatí třináct procent firem.

Autor:

Teplo z uhlí podraží o deset až třicet procent, říká zástupce tepláren

  • Nejčtenější

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

13. dubna 2024

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by...

Zlato místo bankomatu. Američané berou útokem zastavárny a zbavují se ho

15. dubna 2024

Vysoká cena zlata je pro mnohé jeho majitele jasným signálem, že právě nazrál čas jeho zpeněžení....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kdo je Tomáš Otruba. Klíčový muž v PPF a nový partner Renáty Kellnerové

16. dubna 2024  15:15

Největší česká finanční skupina PPF prochází personální i byznysovou proměnou. Jedním z hlavních...

Za zmizení 12 miliard dolarů trest smrti. Vietnam potrestal historický podvod

12. dubna 2024  17:58

Za největší bankovní podvod ve vietnamské historii padl ten nejpřísnější trest. Rozsudek smrti si u...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Maloobchody na českém venkově ovládnou Maďaři. Kupují další řetězec

17. dubna 2024  14:08

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) povolil maďarské skupině Oriens nákup maloobchodního...

Horkovod dodá Brnu teplo a zbaví ho závislosti na plynu, říká ředitel Tepláren

20. dubna 2024

Premium Projekt horkovodu vedoucího z Jaderné elektrárny Dukovany do Brna byl po desetiletích přerušení...

Každá pátá firma v Česku je nefunkční. Povinnosti mají stejné jako ty živé

20. dubna 2024

Zombie firmy. I tak se v Česku nazývají společnosti, které jsou zapsané v obchodním rejstříku, ale...

Nejlepší letiště pro rok 2024 má Katar, Ruzyně se do top 100 nedostala

19. dubna 2024

Titul pro nejlepší letiště světa si pro letošní rok odneslo mezinárodní letiště Hamad v katarském...

Britské mléčné farmy chrlí hnůj do řek. Ochránci přírody volají po nápravě

19. dubna 2024

Mléčné farmy ve Spojeném království znečišťují životní prostředí a vylévají velké množství...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...