Průmyslová výroba v září zpomalila.

Průmyslová výroba v září zpomalila. | foto: Profimedia.cz

Průmysl v září zpomalil, zaměstnal ale více lidí

  • 1
Průmyslová výroba v září zpomalila tempo růstu na 1,2 procenta ze srpnových 5,5 procenta. Průmysl tak v tomto měsíci rostl nejpomaleji od března 2005. K růstu nejvíce přispěla výroba elektrických a optických přístrojů, dopravních prostředků a produkce i opravy strojů.

Nedařilo se naopak výrobě koksu, rafinérskému zpracování ropy a produkci základních kovů, hutních a kovodělných výrobků. Vyplývá to z údajů, které ve čtvrtek zveřejnil Český statistický úřad.

"Plánovaná odstávka rafinerie a zpomalení tempa růstu klíčových tahounů českého průmyslu způsobily nečekaný propad růstu průmyslu," uvedla analytička Raiffeisen Bank Helena Horská.

Naději na návrat pěti až sedmiprocentního růstu podle ní dávají rostoucí domácí i zahraniční zakázky.

"Je to už ale druhé nepříznivé číslo o vývoji průmyslové produkce. Letošní růst průmyslu může být proto o něco nižší než devět procent, se kterými jsme až doposud počítali," dodala.

Tržby z průmyslové výroby ve stálých cenách se v září meziročně zvýšily o 3,3 procenta, v běžných cenách byl jejich nárůst 4,4 procenta. Také na růstu tržeb se nejvíce podílela výroba elektrických a optických přístrojů, dopravních prostředků a produkce i opravy strojů.

I přes zpomalení tempa růstu průmyslu se v září zvyšoval počet zaměstnanců.

Průměrný počet pracovníků meziročně stoupl o 1,4 procenta, firmy tak zaměstnaly skoro 16 tisíc nových pracovníků. Nejvíce jich nově přijaly v produkci pryžových a plastových výrobků. Naopak propouštělo se ve výrobě usní, textilií a textilních výrobků či těžbě nerostných surovin.

Lidé pracující v průmyslu brali meziročně o 5,9 procenta vyšší mzdy. Průměrná měsíční nominální mzda v září byla 20 089 korun.