Mzdy dělníků jsou většinou hluboko pod republikovým průměrem. Ilustrační foto.

Mzdy dělníků jsou většinou hluboko pod republikovým průměrem. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Průměrný plat 20 tisíc mají jen v Praze a Škodě Auto

  • 64
Optimistická čísla o dvacetitisícových průměrných platech sedí na jediné dvě oblasti v Česku - na Prahu a na Mladou Boleslav, centrálu Škody Auto. Firmy se sídlem v Plzni, Ostravě a Berouně zdatně sekundují. Všechny ostatní regiony ale hlásí čísla nižší.

ČTĚTE TAKÉ:
Ekonomika roli rostla nejrychleji v historii

Na poslední příčce opět skončily firmy z Jesenicka s hrubými měsíčními příjmy pod 15 tisíc korun.

Plat dvacet tisíc je pro mnoho Čechů stále vzdáleným snem. Za průměrem jsou často zahraniční investoři, kteří rekordní růst české ekonomiky táhnou.

Kolínská automobilka platí při nástupu necelých 15 tisíc. Výrobce hliníkových kol Ronal z pardubické průmyslové zóny, který hodlá nabrat 400 lidí, nabízí platy kolem 17 tisíc.

"Na Teplicku loni zaměstnala společnost AutoKabel sto padesát lidí a Splirec Czech tři sta, mnoho z nich na jednoduché kompletační a podobné práce. A nástupní platy v dělnických profesích pro obsluhu výrobních linek jsou kolem deseti tisíc korun hrubého," sdělil Tomáš Raichl z teplického Úřadu práce. Na Teplicku je průměrný výdělek přes 17 tisíc korun.

Na druhou stranu přibývá i skvěle placených míst, i když jich je řádově méně. MF DNES minulý měsíc našla třiatřicet firem, které platí v průměru přes 50 tisíc korun.

"Průměr značně navyšují manažerské platy, ty rostou mnohem rychleji než dělnické profese. Vidím to na odborových příspěvcích, dostáváme procento z čisté mzdy," říká Milan Šubrt z Asociace samotných odborů Libereckého kraje.

Podle něj je běžnější mít kolem 14 tisíc hrubého a to včetně víkendových přesčasů, které hodně zaměstnavatelů bere za samozřejmost.

Průměr se ale běžně používá po celém světě. Sečtou se peníze, které firmy dávají na platy a vydělí počtem zaměstnanců. Statistici nemohou chtít od firem více dat, to by pak podnikatelé nedělali nic jiného, říkají lidé z ČSÚ.

Podrobnější analýzy pak vycházejí z průzkumů mezi lidmi a detailnějších zpráv, na které neodpovídají všechny společnosti.

Ve skutečnosti polovina lidí bere hrubou mzdu pod 16 tisíc a v mnoha oborech je i problém platit minimum 7570 korun. Nízké mzdy berou například hlídači, šičky a švadleny.

Podle Jiřího Kameníka z Asociace soukromých bezpečnostních služeb pracuje v jeho oboru na 46 tisíc lidí s platy pod 10 tisíc. "Nejsme žádní asociálové, rádi bychom je platili víc. Ale ekonomika vůbec není taková, jak vláda popisuje," tvrdí.