Průměrná mzda narostla na 16 722 korun

  • 127
Na českých výplatních páskách se v prvním čtvrtletí objevovala v průměru částka 16 722 korun. Proti počátku roku 2003 narostla o 1356 korun, reálně se tak zvedla o 6,4 procenta. Ve státním sektoru rostly platy rychleji než v podnikatelské sféře.

Loni v posledním čtvrtletí sice průměrný plat dosáhl 18 711 korun, v závěru roku ale průměrné hodnoty zvyšují odměny a prémie.

V podnikatelské sféře se průměrná mzda zvýšila reálně o 6,2 procenta na 16 954 korun, ve státním sektoru narostla o 7,2 procenta na 15 950 korun.

„Ačkoliv nominálně byla v 1. čtvrtletí 2004 průměrná mzda na fyzické osoby v podnikatelské sféře vyšší o 1 004 Kč než ve sféře nepodnikatelské, nadále přetrvává poněkud vyšší růst průměrné mzdy zaměstnanců nepodnikatelské sféry,“ upozorňuje Český statistický úřad.

Mzdový vývoj ve státním sektoru ovlivnil podle statistiků především přechod z dvanáctitřídní stupnice platových tarifů na šestnáctitřídní od 1. ledna.

Nejvyšší průměrná mzda na fyzické osoby pobírají zaměstnanci v odvětví finanční zprostředkování (36 053 Kč), nejnižší v odvětví zemědělství, myslivost, lesnictví (11 501 Kč).

Ukazatel průměrných mezd je jen jedním z kritérií, které sleduje mzdovou úroveň v tuzemsku. S určitým zpožděním publikuje ČSÚ i medián (střední hodnotu) a další charakteristiky.

V dlouhodobém pohledu na průměrnou mzdu nedosáhnou zhruba dvě třetiny zaměstnanců.

Ekonomové: platy rostou rychle
Analytikům se rychlý růst mezd nepozdává. Podle Pavla Sobíška z HVB Bank rostly reálné mzdy v prvním čtvrtletí stejným tempem jako v celém období od poloviny roku 2002.

„Dynamika mezd ve veřejné sféře opět předstihla soukromou sféru, jako tomu bylo pokaždé od druhého čtvrtletí 2002. To se zdá být poněkud v rozporu s proklamovanou snahou vlády uskutečňovat reformu veřejných financí,“ tvrdí Sobíšek.

„Meziroční růst mezd v celé ekonomice reálně přesahující šest procent je nadměrný i při zohlednění poměrně výrazného snížení počtu pracovníků, a tedy růstu produktivity,“ dodává.

Vývoj hrubé průměrné mzdy v České republice v jednotlivých čtvrtletích. (údaje v korunách)