ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Průměrná mzda stoupla na 37 499 korun, zaměstnanci si polepšili o dva tisíce

  • 265
Průměrná mzda v Česku v letošním třetím čtvrtletí meziročně vzrostla o 5,7 procenta na 37 499 korun. V hrubém tak zaměstnanci dostávali v průměru o 2012 korun více než před rokem. Po zahrnutí růstu spotřebitelských cen výdělek reálně stoupl o 1,5 procenta.

V pondělí i tom informoval Český statistický úřad (ČSÚ). Obecně ale platí, že dvě třetiny zaměstnanců na průměrnou mzdu nedosáhnou.

Toužíte po nadprůměrné mzdě? Najděte si dobře placenou práci na pracovním portálu jobDNES.cz.

Ve druhém čtvrtletí mzda meziročně vzrostla po revizi o 11,4 procenta, růst tak ve třetím čtvrtletí zpomalil. Analytici zpomalení očekávali, podle nich vývoj mezd nebyl ve třetím čtvrtletí jako v předchozím ovlivněn nízkou srovnávací základnou loňského roku a mimořádnými odměnami zdravotníků.

Mzdový vývoj byl ve třetím čtvrtletí diferencovaný podle odvětví. „Také ve 3. čtvrtletí se udržel vysoký mzdový růst ve zdravotní a sociální péči, tentokrát o osm procent. K nejvyššímu růstu ale došlo v činnostech v oblasti nemovitostí, konkrétně o 11,8 procenta,“ uvedla vedoucí oddělení statistiky práce Jitka Erhartová.

Růst ve všech odvětvích

Nominální růst zaznamenali statistici ve všech odvětvích, v pěti se ale dostal pod hodnotu nárůstu spotřebitelských cen, který v daném období činil 4,1 procenta, takže v reálném vyjádření by šlo o pokles, podotkli statistici. Nejméně, o 0,6 procenta, rostly nominální mzdy v kulturních, zábavních a rekreačních činnostech, kde mzda stoupla jen o 199 korun na 32 615 korun. Na druhém nejhorším místě byla veřejná správa a obrana s nárůstem 2,3 procenta. O třetí místo se dělí stavebnictví a ostatní činnosti s nárůstem 3,6 procenta, následuje výroba a rozvod elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu, kde činil nominální růst 3,8 procenta.

Nejvyšší průměrnou mzdu, zhruba 65 000 korun, vykazují informační a komunikační činnosti, následuje peněžnictví a pojišťovnictví, kde se průměrná mzda zvýšila o šest procent na 58 795 Kč. Třetí příčku si s téměř 51 000 Kč drží odvětví výroba a rozvod elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu. Naopak na nejnižší úrovni jsou mzdy v ubytování, stravování a pohostinství, průměrná mzda tam sice meziročně vzrostla o 7,1 procenta, ale se 22 346 Kč je nejníže. Druhá nejnižší průměrná mzda byla v administrativních a podpůrných činnostech, kde vzrostla o 6,6 procenta na 26 759 Kč.

Medián mezd, tedy střední hodnota mezd, vzrostl ve třetím čtvrtletí meziročně o 5,7 procenta na 32 979 korun. U mužů dosáhl 35 086 Kč, u žen byl 30 433 Kč. Medián představuje hodnotu mzdy zaměstnance uprostřed hodnot mezd, takže polovina hodnot mezd je nižší než medián a druhá polovina vyšší. Osmdesát procent zaměstnanců pobíralo mzdu mezi 17 133 Kč a 58 875 Kč. ¨

Nejvyšší průměrná mzda je v Praze

Mzda se meziročně zvýšila ve všech krajích. Mzdy v hlavním městě jsou mezi kraji dlouhodobě výrazně nejvyšší, průměrná mzda tam ve třetím čtvrtletí činila 45 523 korun.  Nejblíže Praze je výší mezd Středočeský kraj, kde průměrný výdělek ve třetím čtvrtletí byl 37 625 korun.  Na opačné straně je Karlovarský kraj, průměrná mzda mezi regiony tam byla opět nejnižší a činila 33 249 korun. Pod 34 000 korunami byl průměrný výdělek ještě ve Zlínském, Moravskoslezském a Pardubickém kraji.

Nejvyšší nárůst mezd zaznamenává Zlínský kraj (o 7,1 procenta), mezi kraji v Česku má tento region druhou nejnižší průměrnou mzdu. Nejnižší nárůst byl naopak v Libereckém kraji, a to o 4,5 procenta.

Průměrné mzdy v jednotlivých krajích
KrajPrůměrná mzda
Karlovarský33 249
Plzeňský36 140
Královéhradecký35 533
Liberecký34 825
Zlínský33 794
Jihomoravský36 852
Jihočeský34 659
Vysočina34 934
Olomoucký34 559
Moravskoslezský33 941
Pardubický33 944
Ústecký35 248
Středočeský37 625
Praha45 523

Vysoká inflace

Ekonomové upozorňují na vysokou míru inflace. „Do růstu mezd ve 3. čtvrtletí výrazně promlouvala vysoká spotřebitelská inflace ve výši 4,1 %. Díky tomu průměrná mzda vzrostla meziročně reálně, tj. po očištění o inflaci, pouze 1,5 %,“ upozorňuje analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

„Přestože lidem výrazně narůstají mzdy, v obchodech si toho o moc víc nekoupí. Problém je v tom, že nominální růst mezd z většiny požírá vysoká inflace. Reálně tak mzdy rostou jen hlemýždím tempem,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Mzdy podle analytiků porostou nominálně i nadále. Podle analytika Miroslava Nováka bude inflace do reálného mzdového vývoje negativně promlouvat i v dalších čtvrtletích. „Právě rychlý růst spotřebitelských cen se v závěru letošního roku a po celý příští rok bude významně promítat do reálného růstu mezd, který bude v lepším případě nulový, v horším případě záporný,“ míní analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

V příštím roce podpoří růst mezd podle hlavního ekonoma České bankovní asociace Jakuba Seidlera další zvýšení minimální mzdy o 1300 Kč měsíčně na 16 500 Kč, další předpokládané zvýšení platů učitelů, napjatý trh práce a snaha vyjednat si mzdový nárůst v souvislosti s vyšší inflací. „Prozatím se předpokládá růst kolem pěti procent, vzhledem k růstu inflace však reálné mzdy velmi pravděpodobně mírně poklesnou,“ uvádí Seidler.

,