Absolventi. (Ilustrační foto)

Absolventi. (Ilustrační foto) | foto: Profimedia.cz

Stát zaplatil mzdy už tisícům mladých bez praxe. Účinnost změřit neumí

  • 336
Do finále se blíží ojedinělý projekt, kdy úřad práce výrazně přispíval na mzdu tisícovkám mladých absolventů, kteří by jinak na pracovní místo bez praxe nemuseli dosáhnout. Ačkoli úředníci neví, kolik z takto podpořených lidí v práci skutečně zůstalo, považují projekt za úspěšný a chystají pokračování.

Pracovní smlouvu na pozici, jejíž mzdu částečně nebo zcela hradil úřad práce, podepsalo od předloňského července do konce letošního června 8 727 nezaměstnaných absolventů. Dalších několik tisíc je v programu registrováno a pokud si stihnou do konce srpna „plácnout“ se zaměstnavateli, počet dotací zvýhodněných absolventů může ještě vzrůst.  

Může se hodit

Hledáte novou práci? Stovky volných pracovních míst ze všech oborů vhodných nejen pro absolventy najdete na jobDNES.cz.

Vyplývá to z čerstvých informací Úřadu práce ČR o projektu jménem Odborná praxe pro mladé do 30 let. Skrz něj zprostředkovávají úředníci firmám od poloviny roku 2013 dotace na zaměstnávání absolventů bez práce.

Tedy přesněji těch, kteří jsou v databázi úřadu práce, je jim méně než třicet let a dohromady mají odpracováno maximálně dva roky. Firma, která takového zaměstnance přijala, na něj dostávala či dostává po dobu půl až jednoho roku dotaci až na 100 procent mzdy včetně odvodů. Maximálně do 24 tisíc korun měsíčně.

Jak sehnat praxi bez praxe?

Pro představu: pokud by firma využila celou tuto částku, nabídla by mladému zaměstnanci přibližně mzdu 18 tisíc korun hrubého, tedy asi 14 tisíc čistého. „Záleží ale na oboru. Někdy zaměstnavatelé přidávali ze svého a absolventům tak platili vyšší mzdu,“ říká mluvčí úřadu Kateřina Beránková.

Celý projekt měl pomoci řešit zacyklený problém, kdy firmy chtějí po absolventech praxi, ale ti ji často nemají kde získat, protože je bez ní do zaměstnání nepřijmou. V momentě, kdy to zaměstnavatele žádné (nebo téměř žádné) přímé mzdové náklady nestojí, jsou k najímání mladých ochotnější. Konkrétně nabídli od začátku projektu dohromady téměř 15 tisíc pracovních míst.

Posledním měsícem, kdy je možné z tohoto programu zaměstnavatelům dotovaného zaměstnance proplatit je listopad. Proto, aby měli šanci na dotaci alespoň do úplného začátku kariéry dosáhnout i čerství absolventi, snížil úřad práce minimální délku takto podepsané pracovní smlouvy na tři měsíce.

Dosud putovalo na proplacení nákladů na mladé zaměstnance 1,2 miliardy korun, do konce programu je k dispozici ještě dalších 600 milionů. Prostředky, z nichž 85 procent pochází z evropských fondů, zbytek potom ze státního rozpočtu, byly pro velký zájem několikanásobně navyšovány.

Zda absolventi v práci zůstali, úředníci nevědí

Otázkou je, jak účinný program za více než 1,2 miliardy korun dosud byl. Během fungování programu se podle dat úřadu práce počet nezaměstnaných absolventů poměrně výrazně snížil. Koncem září 2013 jich úřad evidoval 37 339 zatímco na konci června 2015 jen 13 992, což znamená pokles o více než šedesát procent (pololetně uváděné statistiky najdete zde).

V červnu (tedy těsně okolo maturit či státnic) je ale vždy méně nezaměstnaných absolventů než v září, kdy na úřad práce přicházejí po prázdninách. Celkově v daném období navíc výrazně ožila česká ekonomika a počet všech nezaměstnaných lidí poklesl o 12 procent.

Kromě toho úřad práce nijak systematicky nesleduje, zda absolventi, kterým dotacemi pomohl k pracovnímu místu, ve firmách skutečně zůstali. Nebo zda firmy jen využily velmi levné (či dokonce bezplatné) pracovní síly a po uplynutí dotovaného období je zase propustily. „Nemáme na to nástroje. V momentě, kdy člověk odejde z naší evidence, tak o něm už nemáme přehled,“ vysvětluje Beránková.

Chystá se pokračování

I když přesná statistika chybí, úřad podle Beránkové dostává zprávy o tom, že zaměstnavatelé si mladé nechávají i po vypršení dotace. Ať proto, že už do nich investovali energii, nebo proto, že se jim osvědčili. „Z našeho pohledu potom každý zaměstnaný absolvent stojí za vynaloženou snahu. Je to základ pro jeho profesní života do budoucna,“ dodává mluvčí. 

I proto úřad práce plánuje pokračování projektu i v dalším dotačním období. Tentokrát mají nést název Realizace záruk pro mladé, detaily ještě známé nejsou.