Vinobraní ve vinařství Golanské výšiny začalo dva dny po zahájení příměří. | foto: Reuters

Příměří ušetřilo izraelské vinaře sklizně v helmách

  • 17
Moc nechybělo a izraelští vinaři by sklízeli letošní úrodu hroznů v noci při záři světlometů v neprůstřelných vestách s helmami na hlavě. Příměří s Libanonem pro ně přišlo na poslední chvíli.

„Bylo to právě včas. Je to skoro zázrak,“ říká Alex Haruni, čtyřicetiletý majitel vinařství Dalton v oblastí horní Galilee.

Sklizeň začala 16. srpna, dva dny poté, co utichly zbraně znesvářených stran. „Před dvěma týdny jsem byl velice nervózní. Chystali jsme záložní plán - sběr při světlometech. Zaměstnancům jsme chtěli rozdávat neprůstřelné vesty a helmy,“ vypráví Haruni, který začal vinařit před deseti lety a jehož podnik vyrobí zhruba 700 tisíc lahví ročně.

Nejlepší izraelské hrozny pocházejí podle znalců právě z vinohradů na severu země, kde byly přestřelky a raketové útoky nejintenzivnější.

Část vinic Noama Jacobyho zase úřady prohlásily za uzavřenou vojenskou zónu. Kus vinohradu mu pak rozjezdily tanky. Ale jako většina jeho kolegů i Jacoby si pochvaluje, že vyvázl relativně dobře.

„Příměří přišlo v poslední minutě. Každým dalším dnem bych přišel o část úrody Chardonnay. Vinobraní nesmíte propást,“ svěřil agentuře AP.

Izraelské vinařství udělalo za posledních pět let výrazný pokrok. Roční produkce dosahuje třiceti milionů lahví a vláda věří ve zvýšení exportu až na hodnotu 15 milionů dolarů v horizontu tří let.

Vinařství Dalton leží uprostřed oblasti, kam během měsíce dopadlo kolem 70 raket vypálených z Libanonu. Část vinic byla poškozena, tyto škody ale byly omezené. Horší byl pokles zájmu turistů a následný výpadek tržeb.

„Za měsíc jsme přišli na prodejích vína přímo ze sklepa o 50 až 60 tisíc dolarů,“ tvrdí Haruni.

Ve vinařství Tishbi na severu Izraele pořádali ochutnávku i den před začátkem příměří. Sirény ji ale přerušily a hosté museli hledat azyl v protileteckém krytu.

,