Dopravní podnik chce v příštím roce zdražit jízdné v MHD. Pražané protestují.

Dopravní podnik chce v příštím roce zdražit jízdné v MHD. Pražané protestují. | foto: Robert Rambousek

Primátor odmítá zdražení MHD, Pražané sepsali protest

  • 450
Záměr pražského Dopravního podniku zdražit od ledna jízdné se nelíbí ani primátorovi Pavlu Bémovi, ani mnohým Pražanům. Cena přestupní jízdenky 30 Kč je podle Béma nepřípustná. Čtrnáct obyvatel metropole už stačilo sepsat stížnost, ve které kritizují plánované zvýšení cen.

MHD Zaslouží si DP zvýšení jízdného?
velký test MF DNES

Zvýšení jízdného by podle ČTK Dopravnímu podniku v příštím roce přineslo 850 milionů korun navíc.

Tento návrh ale primátor odmítá. "Toto se skutečně nemůže stát. Seznámil jsem se s jejich rozumnými argumenty, ale rozloučili jsme se s tím, že
tento návrh není pro primátora a městskou radu akceptovatelný," citovala Béma agentura ČTK.

Dopravní podnik mu má předložit druhou variantu návrhu. "Jsem na ni velmi zvědavý, neumím teď říci, co to bude, ale s jistotou říkám, že to nebude více," podotkl primátor.

Obyčejný lístek má podle představ Dopravního podniku podražit o polovinu, tedy ze současných dvaceti korun na třicet. Roční kupon má místo nynějších 4150 Kč stát téměř šest tisíc korun. - více zde 

Rychle zareagovalo i 14 obyvatel Prahy, kteří proti zdražování sepsali stížnost. "Nesouhlasíme s plánovaným zdražováním, neboť neodpovídá ekonomické a sociální situaci mnohých rodin v Praze i celé České republiky," píší v otevřeném dopise Pražané.

Nelíbí se jim například to, že Dopravní podnik zdražoval celkem nedávno - v červenci 2005. Pranýřují také  současný stav městské hromadné dopravy.

MHD je přecpaná a špinavá, tvrdí signatáři
"Spoje jsou v dopravních špičkách i o víkendech nesnesitelně přeplněné a přetížené, vozy bývají špinavé a v zimě se často netopí," argumentují s tím, že kvůli nacpaným linkám se zhoršuje i bezpečnost cestování.

Zdražení jízdného bude mít podle nich jen negativní dopady. Lidé začnou jezdit do práce častěji autem, což zhorší kvalitu životního prostředí. Mimopražští občané přestanou navštěvovat Prahu a v autobusech, tramvajích a metru přibude černých pasažérů.  

"Zdá se nám, že nás obyčejné občany jen a jen vydírají, zatímco jiní (poslanci) nemusí při svých vysokých platech platit za městskou hromadnou i jinou dopravu v Praze i v Česku," píší signatáři.

Hlavní město bude o návrhu Dopravního podniku jednat příští úterý. "Věříme, že radní nezapomenou zohlednit nejen obyvatele Prahy, ale také potencionální mimopražské návštěvníky, neboť městská hromadná doprava Prahy by měla být chloubou a vizitkou, a ne ostudou," vzkazují protestující Pražané radním.

,