Prodejna módního řetězce Primark | foto: Getty Images

Oděvní řetězec Primark míří do Česka. Otevře pobočku v Praze

  • 174
Irská oděvní značka Primark s levnou módou otevře svou první pobočku v Praze. Prodejce podepsal nájemní smlouvu na prostory o několika tisících metrech čtverečních. Prodejna by měla být v projektu Květinový dům, který nyní vyrůstá na rohu Václavského náměstí a Opletalovy ulice. Dokončen má být v květnu příštího roku.

„Další detaily brzy zveřejníme,“ citoval agenturu, která zde oděvní značku zastupuje, deník Hospodářské noviny. Expanzi Primarku na český trh potvrdil i Jan Kotrbáček z poradenské firmy v oboru realit Cushman & Wakefield, která společnosti pomáhala s výběrem prostor. „Primark je jedním z nejvýznamnějších globálních prodejců oblečení. Středoevropský trh je pro značku důležitý,“ řekl.

„Letos se obchod neotevře, až v příštích letech. Prodejna bude stejně velká jak to znají zákazníci ze zahraničí,“ doplnil Kotrbáček. Podle něj existuje na českém trhu příležitost pro koncept Primarku. Ten je založen na prodeji módního zboží za velmi nízké ceny. 

V projektu Květinový dům je menší část prostor obchodních a právě ty má obsadit irský řetězec. Ve vyšších patrech devítipodlažního domu budou kanceláře. Developerem a majitelem objektu je společnost Flow East. Její manažer pronájmů Petr Červený iHNED.cz potvrdil, že Flow East finalizuje smlouvu na pronájem obchodních prostor. Projekt Květinový dům jeho developer dnes prezentuje pod názvem VN47. Novostavba nahradí historický dům z roku 1880.

O tom, že irská společnost otevře obchod i v Česku, se spekulovalo již před několika lety, když OC Chodov procházelo velkou rekonstrukcí. Tehdy však zástupci obchodního centra pronájem prostor společnosti nepotvrdili. Češi tak stále cestují za levným oblečením a bytovými doplňky z Primarku do německých Drážďan či rakouské Vídně. 

V zemích západní Evropy a USA funguje celkem 363 prodejen. Nejrozšířenější je ve Velké Británii, kde se nachází polovina z celkového počtu, následuje Španělsko a Irsko. Primark letos otevře obchod také ve slovinské metropoli Lublani a plánuje prodejnu také ve Varšavě.

,