Ilustrační snímek

(ilustrační snímek) - práce, pohovor | foto: Profimedia.cz

Přijdou tresty za práci načerno

  • 50
Lidem, kteří berou podporu v nezaměstnanosti a zároveň si přivydělávají načerno, zítra skončí bezstarostné časy. Když jim na přivýdělek kontroloři přijdou, ztratí na podporu nárok.

"Postih za nelegální práci se tak výrazně zpřísnil. Když je úřady odhalily dosud, tak vlastně o nic nešlo. Sice o podporu přišli, ale hned druhý den se do evidence úřadu práce mohli přihlásit znovu. To teď nepůjde," vysvětluje jednu ze změn, které od ledna nezaměstnané čekají, mluvčí ministerstva práce Jiří Sezemský. Úřad práce přistiženého člověka okamžitě vyškrtne ze své evidence. A přihlásit se do ní znovu bude moci takový člověk až za půl roku.

Opatření bude mít podle Sezemského i preventivní účinek. Když se mezi nezaměstnanými rozkřikne, že někdo za práci načerno ztratil podporu, dají si ostatní větší pozor.

Samotné úřady práce však na novinku hledí skepticky. Odhalit, že někdo pracuje načerno, se podle nich daří zřídka. "Stává se, že kontrola v nějakém podniku najde několik lidí pracovat bez smlouvy. Jenže druhý den vám ti lidé své smlouvy a všechny další potřebné doklady donesou," podotýká ředitel jihlavského úřadu práce Jiří Hrdlička. Chyba je podle něj v předpisech. "Není to tam dost přesně vymezené. Mělo by platit, že když někoho přistihne kontrola, přijde okamžitě trest a na žádné výmluvy by se ohled brát neměl," míní.

Podle něj by více pomohlo, kdyby se za zaměstnávání lidí načerno dostalo sankce i samotnému zaměstnavateli. "Chtělo by to hodně vysoké pokuty. V jiných zemích Evropské unie za to zaměstnavatelé platí statisíce," upozorňuje Hrdlička.

Ministerstvo práce podobné opatření už také chystá.

"Postihy pro podniky za zaměstnávání lidí načerno plánujeme v rámci druhé fáze reformy. Platit by to tak mohlo už za rok. Vedle pokut chceme, aby zaměstnávání lidí nelegálně ve velkém byl dokonce trestný čin," ujišťuje Sezemský.

Dávejte pozor, za co dostanete výpověď Další výrazná novinka čeká na "zaměstnance - potížisty".

Lidé, kteří dostanou výpověď kvůli zvlášť hrubému porušení pracovních povinností, žádnou podporu nedostanou. "Návrh reaguje na situace, kdy se uchazeč o zaměstnání stal nezaměstnaným svým vlastním jednáním a kdy vědomě přispěl ke skončení pracovního poměru. Nárok na podporu neztratí úplně všichni uchazeči o zaměstnání, kteří porušili právní povinnosti, ale jen ti, u nichž je míra tohoto porušení zvlášť vysoká," píše se na stránkách ministerstva práce. Zvlášť hrubým porušením předpisů se myslí například agresivita na pracovišti, časté absence nebo pití alkoholu v práci.

Člověk, kterému něco z toho zaměstnavatel napíše do výpovědi, ztratí nárok nejen na podporu, ale i na všechny ostatní sociální dávky.

"Počítám, že u nás v Jihlavě se to bude týkat tak tří až pěti lidí měsíčně," předpokládá ředitel Hrdlička.

Ministerstvo si od změn slibuje, že postihnou lidi, kteří na podpoře a sociálních dávkách jen parazitují a ve skutečnosti o práci nestojí. A do budoucna chce ještě přitvrdit.

Už za rok by měla být podpora v nezaměstnanosti vázaná na to, zda se uchazeč o zaměstnání hlásí do rekvalifikačních kurzů nebo se účastní veřejně prospěšných prací. Lidé, kteří aktivní nebudou a bude jasné, že si práci nehledají, dostanou méně peněz nebo třeba místo nich jen stravenky. "Systém bude i finanční motivací nastavený tak, aby se vyplatilo zůstávat bez práce co nejkratší dobu," uvádí na svých internetových stránkách ministerstvo.

***

* Nezaměstnaní Sankce pro špatné pracovníky Uchazeči o zaměstnání, s nimiž předchozí zaměstnavatel zrušil pracovní poměr pro zvlášť hrubé porušení pracovních povinností, ztrácejí nárok na podporu v nezaměstnanosti. Jedná se o případy, kdy daný člověk přišel o práci vlastní vinou. Zvlášť hrubým porušením povinností je míněno pití alkoholu v práci, napadení kolegů a podobně. Trest za nelegální práci Přísněji bude od ledna postihována i nelegální práce. Pokud úřady zjistí, že člověk na podpoře zároveň pracuje načerno, okamžitě ho vyřadí z evidence nezaměstnaných, takže přijde o podporu. Znovu se do evidence bude smět takový člověk přihlásit až po šesti měsících. Dosud to mohl udělat prakticky ihned, takže sankce nebyla účinná.