Zákon je omylem, míní prezident.

Zákon je omylem, míní prezident. | foto: David Neff, MF DNES

Prezident vetoval zákon o nemocenském pojištění

  • 493
Prezident Klaus vetoval zákon o nemocenském pojištění. Ten jako jednu z hlavních novinek nařizoval firmám platit svým zaměstnancům prvních 14 dnů nemocenskou. To je podle prezidenta směšování dvou odlišných principů. Zákon je omyl, tvrdí Václav Klaus.

Vládní návrh kritizovali už dříve především menší podnikatelé. Obávají se, že je vyplácení nemocenské může finančně zruinovat.

K tomu se přiklání i prezident. „Snížení pojistného placeného zaměstnavatelem z 3,3 % na 1,4 % znamená pro zaměstnavatele nespornou daňovou úlevu, ale úlevu s nejasným efektem.... Nemocnost není a nemůže být zcela rovnoměrně rozložena, a proto by tento zákon znamenal ohrožení zejména menších a středních firem,“ napsal prezident šéfovi Sněmovny Lubomíru Zaorálkovi (ČSSD).

Zákon navíc nedává zaměstnavatelům šanci účinně kontrolovat své nemocné zaměstnance. Podle Klause hrozí, že si firmy budou vybírat lidi, u nichž hrozí „minimální nemocnost“. To může následně vést „k diskriminaci zejména starších a zdravotně handicapovaných zaměstnanců“.

Prezidentovi také vadí kombinování dvou odlišných principů - nemocenské placené z veřejných financí a soukromých peněz.

„Ze všech těchto důvodů jsem přesvědčen, že je tento zákon omylem a že je nezbytné, aby se nad ním Poslanecká sněmovna znovu zamyslela,“ vzkázal Zaorálkovi.

Ministerstvo práce naopak argumentuje tím, že současný systém je nevyhovující a příjmová solidarita příliš vysoká. Navíc lze nemocenské snadno zneužívat.

„Cílem nového zákona o nemocenském pojištění je omezit zneužívání dávek a zainteresovat lékaře a zaměstnavatele na snižování pracovní neschopnosti,“ uvedla mluvčí ministerstva Kateřina Beránková.

Poslanci potřebují na přehlasování prezidentského veta 101 hlasů.