Miroslav Singer

Miroslav Singer | foto: Jan Zátorský, MAFRA

Přemýšlet o zavedení eura teď nemá smysl, říká nový guvernér ČNB

  • 76
Miroslav Singer se po pěti letech ve funkci viceguvernéra ujímá vedení ČNB. O euru zatím neuvažuje, zaměří se na hrozbu přehnané regulace finančních trhů.

Do Trůnního sálu na Pražském hradě napochodovala čestná stráž a během desetiminutového ceremoniálu prezident Václav Klaus jmenoval novým guvernérem ČNB Miroslava Singera. Na závěr si se sklenkou sektu hlava státu neodpustila euroskeptickou poznámku: prý doufá, že Singer si pod sebou nebude podřezávat větev jménem česká koruna. Bez ní podle Klause funkce guvernéra centrální banky ztrácí smysl. Singer byl jmenován coby třetí guvernér na funkční období šesti let.

Jak byste reagoval na poznámku pana prezidenta?
Na to neodpovím. To je typ komentářů, které by centrální bankéř neměl dělat.

Jak tedy vidíte šanci, že během vašeho funkčního období vstoupí ČR do eurozóny?
To je dotaz na ministra financí. Rozpočtová situace nám neumožňuje přistoupit k eurozóně. Diskuse o zavedení eura je folklorní debata, která nahrazuje skutečné debaty, které má smysl vést, například jaké jsou fiskální trendy této země. Do té doby je to zbytečná úvaha.

A váš názor, kdy nastane vhodná doba?
Teď nevidím možnost zavádět v Česku euro, to říkáme jako bankovní rada konzistentně. Situace není taková, aby mělo smysl o tom přemýšlet. I formující se vláda oznámila, že termín nebude stanovovat. Pro mě to není něco, o čem teď uvažuji.

Jaký před sebou vidíte nejtěžší úkol v příštím roce – z čeho máte obavy?
Z vyspělých ekonomik přicházejí iniciativy v oblasti regulace v neuvěřitelném tempu. Nejtěžší bude pokoušet se v nesmírném stresu hledat a nalézat pozice, které tomu uchovají zdravý rozum, a snažit se je obhájit.

Souhlasíte s postojem české vlády ohledně nezavádění evropské bankovní daně?
Ano, tento postoj jsme vyjadřovali v souladu s českou vládou už nějakou dobu.

Jaké změny chystáte po svém nástupu do čela ČNB?
ČNB je instituce, která by měla být stabilní. Nepochybně změny budou. Do bankovní rady (místo odcházejícího člena – guvernéra Zdeňka Tůmy, pozn. red.) přijde nový kolega, takže budeme muset dělit pověření v bankovní radě. Když posledně přišli dva noví členové (Hampl a Tomšík, pozn. red.), tak jsme výrazně změnili rámec měnové politiky. Nemyslím si, že teď takové změny přijdou. Ale mohu se mýlit, bankovní rada rozhoduje jako celek.

Bude se měnová politika ČNB nějak měnit?
Spíš jsme se shodovali, že to, co teď děláme, je jemné ladění v rámci měnové politiky. Do změn nás nic netlačí.

Jinými slovy nadále budete držet inflaci na uzdě a rozumně silný kurz koruny.
Stačí se podívat na inflační historii ČR. ČNB dělá hodně pro to, aby hodnota úspor (tj. nízká inflace) byla pevná.

Měli jste s odcházejícím guvernérem Zdeňkem Tůmou nějaké názorové rozpory?
Většinou se shodneme. Názorové rozpory i shody mám s každým členem bankovní rady. Ta rozhoduje o více věcech, než je měnová politika či dohled. Logicky se občas neshodneme.